Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ghimbirul – cum se folosește și de ce este benefic pentru organism?

Ghimbirul – cum se folosește și de ce este benefic pentru organism?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Ghimbirul este o plantă aromatică folosită în bucătărie, datorită gustului picant, și în medicină, grație proprietăților antioxidante și antiinflamatorii. Ghimbirul se folosește în întreaga lume, mai ales în țările asiatice. 

Partea cea mai utilizată în alimentație este rădăcina, fiind potrivită pentru sosuri, supe sau preparate dulci. În prevenirea și tratarea unor afecțiuni medicale, ghimbirul poate fi administrat sub formă de capsule sau poate fi introdus treptat în dietă prin preparate cu ghimbir gătite sănătos.

Care sunt proprietățile ghimbirului

Dacă îl consumi uscat, ghimbirul trebuie curățat bine. Coaja ghimbirului se curăță mai ușor fără cuțit, doar apăsând puternic cu vârful unei linguri pe suprafața plantei. Rezultă astfel o rădăcină galbenă, deschisă la culoare și aromată, cu o formă neregulată și noduroasă. Ghimbirul poate fi considerat condiment, dar și medicament datorită calităților sale curative.

Conform USDA, valorile nutriționale pentru 100 g de ghimbir proaspăt sunt:

  • 78,89 g apă;
  • 80 kcal;
  • 1,82 g proteine;
  • 0,75 g lipide;
  • 17,7 g carbohidrați;
  • 16 mg Calciu;
  • 415 g Potasiu;
  • 34 mg Fosfor;
  • Sodiu, Zinc, Mangan, Seleniu, Vitaminele C, B1, B2, B6, B12 și altele.

Astfel, ghimbirul se înscrie cu succes în categoria alimentelor cu o mulțime de nutrienți valoroși, importanți pentru sănătate. Cu ajutorul acestora poți să obții energia necesară pentru organism, asigurând o funcționare corectă și eficientă a corpului. 

Alimentația îți influențează în mod direct sănătatea, așa că asigură-te că introduci în corp doar produse sigure, care să nu destabilizeze echilibrul organismului și să îți pună în pericol sănătatea. Excesele și dietele necorespunzătoare pot fi nocive și îți pot slăbi drastic organismul. Alege să consumi alimente nutritive și proaspete, gătite cât mai light. 

Ce beneficii are consumul de ghimbir pentru sănătate?

Ghimbirul este un puternic antiinflamator, cu efecte dovedite asupra afecțiunilor sistemului locomotor, însă această plantă puternic aromată nu se oprește aici, tratând și prevenind și alte probleme medicale. 

Ghimbirul este folosit ca plantă medicinală de sute de ani, atât de uz intern cât și de uz extern. Majoritatea beneficiilor derivă din introducerea ghimbirului în alimentație, însă acesta poate fi folosit cu succes și în prepararea unor produse de îngrijire pentru piele.

Ghimbirul întărește sistemul imunitar

Datorită proprietăților antibacteriene, rădăcina de ghimbir poate reduce din manifestările răcelii și gripei și chiar reușește să se implice în neutralizarea agenților patogeni externi care intră în organism. 

Prepară un ceai de ghimbir dacă vrei să potolești senzația de disconfort cauzată de nasul înfundat și consumă o cană de ceai cald pentru a calma durerea din gât. Gingerolul, un compus chimic din compoziția ghimbirului, este responsabil și de diminuarea infecțiilor și combaterea acestora.

Ceaiul de ghimbir reduce stările de greață

Dacă ești însărcinată sau ai stări de greață frecvent, ceaiul de ghimbir te poate ajuta să te simți mai bine. Consumă o cană de ceai și dacă te confrunți cu răul de mașină, de avion sau de mare.

Stimulează funcția digestivă

Ghimbirul stimulează enzimele cu rol de descompunere a nutrienților din alimente. Consumând ghimbir, digestia este îmbunătățită și tranzitul intestinal se realizează mai ușor. În plus, proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului relaxează mușchii și permit sistemului digestiv să prelucreze eficient hrana.

Ghimbirul reduce balonarea și flatulențele, are un puternic efect antiseptic și protejează mucoasa gastrică. Totuși, dacă îl consumi în cantități prea mari pot apărea probleme precum indigestie și disconfort. Cantitatea maximă este de 4 grame de ghimbir pe zi.

Are un puternic efect antioxidant

Pentru că ghimbirul conține substanțe active antioxidante, acesta poate sprijini memoria și timpul de reacție. Antioxidanții previn îmbătrânirea celulară, minimizând efectele radicalilor liberi și neutralizându-i. 

În plus, ghimbirul are și un efect energizant, fiind un bun înlocuitor al cafelei. Consumă ceai de ghimbir sau preparate cu ghimbir pentru mai multă energie și o stare de spirit îmbunătățită.

Reduce și calmează durerile

Ghimbirul are un efect analgezic eficient, reușind să calmeze durerile de intensitate mică și medie. Dacă ai un început de durere de cap, durere musculară, articulară, luxații sau entorse, ghimbirul poate înlocui cu succes medicamentele pe bază de ibuprofen.

În cazul durerilor severe este indicat să iei medicamentele prescrise de medicul tău, iar ghimbirul să îl consumi doar în scop preventiv.

Ce alte efecte mai are ghimbirul?

Ghimbirul te ajută să îți menții sănătatea, fiind un aliment bun de introdus în dietă pentru a avea un corp echilibrat. Uite ce avantaje mai are consumul de ghimbir:

  • reduce nivelul colesterolului;
  • previne infecțiile orale;
  • îmbunătățește circulația sângelui;
  • ajută la oxigenarea creierului;
  • este un remediu natural pentru problemele reumatice;
  • reduce apariția afecțiunilor biliare;
  • stimulează metabolismul și arderea grăsimilor, fiind perfect pentru dietele de slăbire;
  • reduce amețelile.

Cum să introduci ghimbirul în alimentație

Ghimbirul este ușor de introdus în regimul tău alimentar, potrivindu-se într-o varietate de preparate.

Ghimbirul poate fi folosit cu succes în preparate precum:

  • feluri principale: orez aromat cu ghimbir și pui, sos de portocale și ghimbir pentru pui, supă de morcovi cu ghimbir și usturoi, noodles cu legume aromat cu ghimbir;
  • deserturi: cheescake cu ghimbir, biscuiți de casă sau cookies cu ghimbir, salată de fructe aromată cu ghimbir și chiar dulceață;
  • băuturi: ghimbirul se potrivește de minune într-o limonadă răcoritoare, în cocktail-uri alcoolice și non-alcoolice sau pentru a face sirop, pe care să îl bei cu apă. Încearcă și ceaiul de ghimbir pentru efectele terapeutice și gustul aromat.

Alege să folosești și tu ghimbir ori de câte ori prepari o rețetă în care se potrivește aroma de iute-dulceag a rădăcinei. Este un gust special, iar odată adăugat în preparatele tale, vei descoperi o nouă savoare a felurilor tale de mâncare preferate. Există câteva momente recomandate în care să consumi ghimbirul astfel încât să te ajute să fii mai sănătos și să prepari rețete mai bune.

Repară preparatele care nu ți-au ieșit adăugând ghimbir

Condimentele sunt definitorii pentru reușita unui preparat. Dacă ai încercat din răsputeri să prepari cea mai delicioasă rețetă de legume la abur sau carne la cuptor dar nu ai reușit să obții gustul irezistibil la care te așteptai, adaugă puțin ghimbir pentru a redresa situația. Ghimbirul va oferi o aromă specială farfuriei tale, făcând-o mai gustoasă și de-a dreptul delicioasă.

Cum să folosești ghimbirul în rutina de îngrijire?

O piele luminoasă și sănătoasă se obține printr-o rutină de îngrijire potrivită, cu produse sigure pentru ten, care să nu irite. Prepară-ți propriile cosmetice în casă pentru a avea mereu produse de îngrijire proaspete, cu ingrediente naturale alese chiar de tine. 

Poți să folosești ghimbirul în prepararea cosmeticelor naturale, alături de alte ingrediente bio. Iată câteva idei de cosmetice homemade în care poți adăuga ghimbir:

  • măști;
  • creme;
  • exfolianți;
  • loțiuni hidratante. 

Beneficiile ghimbirului în produsele de îngrijire se datorează efectului antioxidant și hidratant, ajutând la restabilirea aspectului tânăr al pielii. Adaugă-l în cosmeticele tale preparate în casă și profită de beneficiile acestuia!

Dacă ești în căutarea unor alternative naturale ale cosmeticelor din comerț, îți recomandăm să introduci în rutina ta și Apa Beauty de la ionizatoarele de pe goostomix.ro. Este 100% naturală, nu conține chimicale și o poți folosi pentru curățarea tenului și pentru demachiere, împreună cu un ulei bio.

Ghimbirul – o plantă cu o mulțime de beneficii

Rădăcina ghimbirului este partea pentru care această plantă este cunoscută în lumea bucătăriei. Aroma inedită și gustul pe care îl oferă preparatelor culinare este greu de reprodus, astfel că ghimbirul rămâne o modalitate perfectă pentru a-ți scoate rețetele din anonimat. 

Gătește preparate cu ghimbir într-un mod sănătos, pentru a păstra o bună parte din nutrienți, folosiți mai apoi în tratarea și prevenirea unor afecțiuni medicale moderate. Ceaiul de ghimbir și apa alcalină cu ghimbir sunt o metodă ușoară de a sta departe de dureri, răceli, greață și de a avea o digestie bună și o stare generală de confort.

Ghimbirul este o plantă versatilă, potrivită atât la gătit cât și pentru prepararea produselor cosmetice. Efectele antioxidante, antiîmbătrânire și de hidratare sunt tot ceea ce are nevoie pielea ta pentru a avea un aspect plăcut și îngrijit.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!