Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Iată care sunt cele mai aromate condimente și cum să le utilizezi!

Iată care sunt cele mai aromate condimente și cum să le utilizezi!

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Bun venit în lumea condimentelor! În fiecare preparat pe care îl gătești, aromarea și potențarea gustului țin aproape în totalitate de condimentele folosite. Fiecare dintre acestea oferă gust diferit și doar prin schimbarea condimentelor poți să obții preparate distincte de la o zi la alta. 

Folosește în rețetele tale condimente dulci, iuți, cu gust fresh sau sărate pentru a schimba gustul preparatelor și pentru a aduce o aromă nouă la mesele tale! În acest articol îți vom prezenta condimente de pe toate continentele, care vor face din preparatele tale adevărate explozii de gust!

Pentru ce sunt bune condimentele și ce sunt ele de fapt?

În funcție de preparatul pe care îl gătești, condimentele potrivite se schimbă. Multe dintre condimentele sunt potrivite atât pentru mâncărurile dulci cât și pentru cele sărate, de fiecare dată obținând un gust deosebit și cu totul nou. În bucătărie provocarea cea mai mare este să ai curajul să încerci să dai gust preparatelor prin combinații care la prima vedere par neobișnuite, fiindcă așa descoperi gusturi noi. Vei vedea că neobișnuitul atrage originalitatea.

Condimentele sunt substanțe care îmbunătățesc gustul preparatelor, adăugând aromă sau îndeplinind un rol medical. Ele provin din plante sau, în cazul sării, dintr-un amestec mineral. Condimentele pot fi plante verzi, pudre conservate, frunze uscate, păstăi, tulpini, rădăcini și provin din aproape orice componentă a unei plante.

Pe lângă rolul culinar, ele au și funcții curative. Unele condimente sunt adăugate în preparate pentru a ajuta organismul să digere mai ușor alimentele sau să întărească sistemul imunitar. Fiecare condiment este înzestrat cu anumite calități nutritive care au un aport important pentru sănătatea organismului. În continuare îți vom prezenta principalele condimente folosite în bucătărie, beneficiile lor și preparate în care se potrivesc.

Sarea și piperul, duo-ul nelipsit din orice bucătărie

Atunci când vine vorba despre condimentarea mâncării, primele două ingrediente care ne vin în minte sunt sarea și piperul. Deși par simple condimente obișnuite, ele oferă cea mai multă savoare într-un fel de mâncare. Dacă fără piper mâncare încă poate să aibă o șansă să fie gustoasă, fără sare gustul preparatelor este ușor fad și sec. 

Este recomandat să consumi sare moderat, la fel ca orice alt condiment, pentru că excesele duc la dereglări și afecțiuni medicale. Consumul ridicat de sare cauzează creșterea tensiunii arteriale, boli osoase, retenție de apă sau probleme cu rinichii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să consume sub 5 g de sare pe zi, adică mai puțin de o lingură. Dacă nu ai probleme de sănătate legate de consumul de sare, poți consuma cantitatea recomandată fără să îți faci griji. Sarea conține sodiu, un mineral important pentru reglarea pH-ului și echilibrul fluidelor din corp.

Dacă medicul ți-a recomandat să renunți la sare dar îți este greu să te dezobișnuiești de gustul acesteia, începe să gătești cu apă alcalină de la ionizatoarele de apă recomandate pe platforma GoostoMix. Apa ionizată potențează gustul alimentelor și extrage mai multă aromă din ingredientele folosite. Gătește ciorbe, tocănițe, paste, supe și orice altă rețetă care necesită fierbere cu apă alcalină, fără pic de sare! Gustul va rămâne aromat iar nevoia de a adăuga sare va dispărea treptat.

În ceea ce privește piperul, acest condiment oferă gust iute preparatelor și este fructul plantei cu același nume. Există diverse sortimente de piper, însă pe toate le reunește aceeași aromă iute. Ca și în cazul sării, trebuie consumat cu moderație, pentru a evita arsurile stomacale. Adaugă piper preparatelor tale într-un mod echilibrat, fiindcă este un aliment cu efecte antioxidante și care ajută digestia.

Verdețuri cu frunze aromate, gust proaspăt pentru preparate

Plantele verzi au un gust aparte, pe lângă aroma lor specifică. Ce le deosebește de alte condimente este prospețimea pe care o oferă preparatelor, gustul fresh și senzația energizantă pe care o furnizează. Verdețurile potrivite de folosit la gătit sunt:

  • pătrunjelul – este o plantă des folosită în preparatele românești, mai ales în ciorbe. Se găsește pe tot parcursul anului și poate fi adăugat în bucate fie întreg, fie tocat;
  • mărarul – se folosește pentru a aroma preparatele cu gust greoi, precum omleta sau tocănițele;
  • leușteanul – este înrudit cu pătrunjelul ca gust și ca aspect, însă este mai aromat și mai parfumat; 
  • menta – este bună atât pentru a condimenta felurile de mâncare cât și pentru a prepara ceai sau băuturi răcoritoare;
  • ierburile aromatice – în această categorie includem cimbrul, busuiocul, rozmarinul, salvia, dafinul, tarhonul, coriandrul dar și alte plante aromate. Acestea se găsesc sub formă de frunze uscate sau pudre măcinate și se folosesc la condimentarea cărnii, orezului, legumelor, ciorbelor sau pastelor. 

Aceste mirodenii sunt intens parfumate, iar gustul lor face diferența într-un preparat. Poți să îți creezi propriile mixuri de condimente pentru rețetele tale, adunând câteva plante uscate sau verzi și tocându-le mărunt. Aparatul tău multifuncțional de bucătărie te ajută să mărunțești bine ingredientele, să le amesteci, iar la final obții o pudră sau o pastă colorată plină de fel de fel de arome. Adaugă mixul rezultat în rețetele pe care le pregătești și vei observa diferența de gust.

Cu verdețurile aromate mănânci mai sănătos

Gătind feluri de mâncare delicioase cu ajutorul verdețurilor aromate, vei fi tentat să mănânci mai des preparate făcute în casă. Astfel, poți să eviți ușor mâncarea nesănătoasă din comerț sau din fast-food-uri și să îți reorientezi atenția către rețete gătite echilibrat, cu gust bun și mulți nutrienți. 

Poți să prepari rețete la robotul multifuncțional dacă vrei să adopți o alimentație corectă, fiindcă aparatul gătește folosind tehnici de preparare sănătoase: slow cook, sous-vide, fierbere, sotare, călire, caramelizare, fermentare sau la aburi. Dispozitivul gătește chiar și fără ulei sau alte grăsimi adăugate și reușește să îți pună pe masă farfurii delicioase și nutritive! Adaugă întotdeauna câteva condimente aromate pentru a îmbunătăți gustul mâncării și în acest fel îți poți forma o nutriție echilibrată, corectă și în același timp delicioasă!

Să mănânci sănătos este ușor și la îndemână când ai un robot multifuncțional aproape!

Iată 3 rețete aromate cu verdețuri

Dacă ai nevoie de o rețetă-minune care să adune toată familia la masă, sigur vei găsi un preparat potrivit pentru tine. Iată câteva idei:

  • ciorbă de legume cu borș – această rețetă se prepară cu ușurință. Dacă aromezi la sfârșit ciorba cu o legătură de leuștean mărunțit, vei obține o bunătate de preparat!
  • somon aromat cu mentă  – dacă îți place gustul fresh pe care îl oferă menta preparatelor, această rețetă este pentru tine. Peștele devine mai aromat datorită condimentelor iar succesul rețetei este garantat;
  • salată cu năut și brânză – această rețetă este bine aromată cu pătrunjel și frunze de mentă iar rezultatul este o farfurie colorată plină de gusturi diverse, armonizate între ele de condimentele potrivite.

Condimente internaționale, bune pentru preparatele îndrăznețe

Dacă vrei să oferi preparatelor tale arome noi, încearcă și condimente internaționale folosite în alte țări ale lumii. În trecut, comerțul cu ingrediente aromatice era o activitate economică profitabilă, cererea fiind extinsă și într-o continuă creștere. Astăzi poți găsi o mulțime de ingrediente chinezești, japoneze, italienești sau indiene fără să depui prea mult efort. Cheia pentru a găsi condimentele potrivite pentru rețetele tale este să încerci cât mai multe variante până găsești combinația perfectă de arome!

Șofranul, printre cele mai scumpe condimente din lume

Acest condiment se extrage dintr-o plantă de origine mediteraneană. Cauza pentru care are un preț ridicat este faptul că pentru 1 kg de șofran trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care sunt folosite doar stigmatele pentru a prepara condimentul. De asemenea, cultura este în mare parte manuală, șofranul fiind un condiment pretențios.

Numit și „aurul roșu”, acest condiment oferă o culoare galbenă-portocalie preparatelor și este folosit în bucătăria internațională pentru diverse rețete:

  • arabii îl utilizează pentru aromarea cărnii de miel, oaie, pui;
  • francezii adaugă șofran fără excepție într-o rețetă tradițională de tocană cu pește, numită bouillabaisse;
  • italienii folosesc condimentul pentru risotto, iar spaniolii pentru paella.

Curry, un amestec de condimente cu o varietate de gusturi

Curry-ul este un condiment indian sub formă de pudră, preparat din mai multe ierburi aromatice și ingrediente vegetale:

  • pudră de curcuma, un ingredient antioxidant și antiinflamator;
  • boabe de piper;
  • turmeric măcinat;
  • chimen;
  • coriandru;
  • ghimbir;
  • ardei iute.

Ingredientele pot varia, însă gustul rămâne la fel de intens. Curry-ul este folosit pentru aromarea supelor, tocanelor, sosurilor, pentru condimentarea cărnii, legumelor sau pentru marinade. Popularizarea acestui ingredient a dus la folosirea curry-ului în salate, peste ouă sau peste orice alt preparat, fiindcă în unele case curry-ul stă pe masă lângă sare.

Dacă vrei să încerci și tu o rețetă care conține curry, poți să prepari supă cremă de dovleac cu pastă de curry.  Este un preparat fin, cremos și parfumat, cu gust bine condimentat.

Sumacul, condimentul nelipsit din Orientul Mijlociu

Sumacul este un ingredient folosit în țări precum Arabia Saudită, Turcia, Irak, Israel dar și în bucătăria mediteraneană. Gustul sumacului este asemănător cu aciditatea lămâii, deși condimentul are și note fructate. Are proprietăți antioxidante și o mulțime de utilizări:

  • în preparate cu carne;
  • pentru condimentarea legumelor la grătar;
  • pentru aromarea orezului;
  • în salate de vară sau salate calde.

Condimente aromate pentru deserturi, ingredientele care fac diferența

Atunci când pregătești un desert, secretul este să folosești condimente aromate care să potențeze gustul cremelor și aluatului. Pentru ca un aluat să nu rămână fad, trebuie să folosești condimente puternice pentru a-l aroma. Fie că pregătești un tort, o prăjitură, o tartă sau o plăcintă, zahărul nu este întotdeauna suficient pentru a oferi gust bun preparatului.

Iată câteva condimente potrivite pentru preparatele dulci pe care poți să le folosești în aproape orice rețetă de desert:

  • cacao – oferă un gust ușor amărui, de ciocolată, și închide la culoare aluaturile;
  • vanilie – este o aromă dulce, parfumată, ce poate fi obținută direct din păstaia de vanilie sau din esențe;
  • scorțișoară – este un condiment intens parfumat, al cărui miros se resimte instant. Gustul este ușor înțepător dacă adaugi o cantitate prea mare;
  • cocos – acest condiment se găsește sub formă de fulgi, pudră, unt și este perfect pentru cremele de prăjituri;
  • coajă de portocală – se folosește de cele mai multe ori uscată, în aluaturile pentru chec sau pandișpan;
  • nucșoară – deși numele te poate duce cu gândul la miezul de nucă, acest condiment este de fapt sămânța unui arbore din Sudul Asiei. Are un gust dulce și ușor picant;
  • cuișoare – au o aromă intensă, ușor astringentă, iute-dulceagă;
  • ghimbir confiat – deși ghimbirul proaspăt are un gust înțepător și picant, cel confiat este ca un gem sau jeleu. Gustul rămâne arzător din cauza conținutului de gingerol, substanță care accelerează metabolismul.

Multe dintre aceste ingrediente pot fi adăugate în smoothie-uri, ceaiuri sau băuturi alcoolice. Dacă vrei ca preparatul tău să iasă din tipare, adaugă în rețetă câteva condimente intense și parfumate care să aromeze desertul sau băutura. Dacă ai un condiment preferat, fii curajos să îl adaugi și în rețete în care de obicei nu se folosește. În bucătărie trebuie să experimentezi pentru a obține gustul perfect!

Condimentele aromate duc gătitul la un alt nivel

Gustul bun și savuros al preparatelor se obține mai ales datorită condimentelor folosite. Fie că pregătești un fel principal, un desert sau o băutură, ierburile aromatice, verdețurile sau pudrele parfumate din plante își găsesc mereu locul în rețetă.

Folosește și tu condimentele pentru a aroma mâncarea și descoperă gusturi noi pe care le poți oferi preparatelor tale!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!