Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Proprietățile făinii integrale și de ce să o consumi

Proprietățile făinii integrale și de ce să o consumi

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Făina de grâu integrală se mai numește și făina de grâu întreg pentru că este obținută prin măcinarea completă a bobului de grâu și utilizarea lui în întregime. În făina integrală se regăsesc tărâțe, germeni și endosperm, adică toate componentele bobului de grâu.

Principalii constituenți cunoscuți ai bobului de grâu sunt săruri minerale și elemente catalitice precum — vitaminele A, grupul B, E (în germenii de grâu), K, D, PP, fermenți, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime fosforată, amidon, diastaze, acizi grași polinesaturați, antioxidanți, pigmenți vegetali, fitohormoni, glicozizi, alcaloizi, taninuri.

Făină integrală vs. făină albă

Făina albă este rezultatul unui proces de măcinare elaborat din care se reține și este folosit doar endospermul, adică țesutul vegetal nutritiv albuminos de rezervă, care înconjoară embrionul aflat în dezvoltare din interiorul seminței, folosit de embrion în primele sale stadii de dezvoltare.

Făina integrală este rezultatul măcinării complete a bobului de grâu și utilizarea sa în această formă. Ea păstrează toate proprietățile bobului de grâu și are o textură diferită.

Datorită diferențelor de compoziție dintre cele două tipuri de făină, prelucrarea ingredientelor și produsele finale sunt diferite. Aluatul preparat cu făină integrală crește mai puțin decât cel preparat cu făină albă de grâu, având o textură mai densă, iar preparatele finale obținute din făină integrală au aceeași textură și mai sățioase.

*Grâul conține toți cei zece aminoacizi esențiali.

 • Histidină
 • Izoleucină
 • Leucină
 • Lizină
 • Metionină
 • Fenilalanină
 • Treonină
 • Triptofan
 • Valină

*În trecut, făina integrală era consumată de oamenii cu venituri mici. Făina albă era considerată produs premium pe care doar oamenii înstăriți o consumau. Beneficiile făinii integrale au fost descoperite ulterior.

Proprietățile făinei integrale

Produsele din făină integrală au un conținut mai scăzut în calorii decât produsele din făină albă și ajută la reglarea cantității zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat.

Comparativ cu făina albă, făina integrală conține: cu 400% mai multe vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E) și minerale (Fe și Zn) și cu 500% mai multe fibre. 

Fibrele au mai multe beneficii pentru cei care le consumă:

 • au valoare calorică foarte mică; 
 • asigură o digestie cât mai corectă, curățând tractul digestiv;
 • au efect pre-biotic (asigură o floră intestinală sănătoasă).

Singurul dezavantaj pe care îl are făina integrală este perisabilitatea. Grăsimile din germeni râncezesc mai repede, iar făina integrală nu poate fi păstrată la fel de mult precum cea albă în condiții normale. Este recomandat să o păstrezi la rece în frigider și chiar în congelator.

Prepară făină integrală de grâu la robotul de gătit

Nu mai trebuie să cauți prin magazin și să citești zeci de etichete pentru a descoperi cea mai bună făină integrală, pentru că o poți prepara chiar acasă la tine cu puțin ajutor de la robotul tău multifuncțional de bucătărie Ai nevoie de grâu și de dispozitivul de gătit.

Asigură-te că boabele de grâu sunt curate și uscate și macină-le în funcție de textura finală pe care vrei să o aibă făina.

Făina integrală de grâu poate fi folosită cu succes în aproape orice rețetă în locul făinei albe. Prepară pâine, covrigei, prăjituri și alte produse de panificație cu făină integrală pentru produse hrănitoare și sănătoase pentru tine și familia ta.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!