Cuprins
O nutriție sănătoasă este mai ușor de urmat decât crezi. Deși ideea de „alimentație echilibrată” poate pune presiune pe tine, odată ce înveți să renunți la obiceiurile nesănătoase și îți reeduci comportamentul alimentar, vei fi o nouă versiune a ta.
Fii pregătit să faci câteva schimbări importante pentru organismul tău și după ce ai pus în balanță efectele pe termen lung ale alimentației sănătoase, ia decizia care ți se potrivește cel mai bine!
De ce este importantă nutriția?
Nutriția este factorul principal care influențează modul de funcționare al organismului. Alimentele pe care le consumi și modul în care le gătești îți pot afecta sănătatea fiindcă odată ce organismul nu primește suficienți nutrienți, nu îți mai poate îndeplini funcțiile corespunzător. Nutrienții sunt „combustibilul” organismului, fiind substanțele care îl ajută să crească și să se dezvolte și să supraviețuiască.
Dacă organismul tău primește prea multe grăsimi, acizi grași, sare, zahăr și alimente slabe în nutrienți și bogate în calorii, vei observa apariția unor dezechilibre, începând de la creșterea în greutate. O alimentație nesănătoasă poate avea următoarele rezultate:
- căderea părului – poate fi cauzată de lipsa de fier din organism;
- oboseală inexplicabilă – apare în multe cazuri din cauza lipsei vitaminei D;
- sindromul gurii arse – poate fi cauzată, printre altele, și de deficitul de nutrienți precum fierul, zincul, vitamina B9, vitamina B1,vitamina B2), vitamina B6 vitamina B12. Această condiție cauzează o senzație de arsură în interiorul cavității bucale, ca și cum ai băut apă clocotită;
- piele uscată – apare din cauza lipsei vitaminei A și din cauza deshidratării;
- apatie – o alimentație nesănătoasă, săracă în nutrienții esențiali, îți poate afecta atât corpul cât și mintea. Vitamina B te poate ajuta să îți reglezi problemele cu somnul și cu starea de spirit fiindcă ajută corpul să producă celule roșii din sânge și să creeze substanțele chimice responsabile
Așadar, nutriția este cea care te ține în viață, alături de oxigen și apă. Acestea 3 împreună sunt condiții elementare de supraviețuire. O nutriție dezechilibrată, dezorganizată și bazată pe multe calorii și puțini nutrienți poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni medicale serioase (obezitate, diabet etc), dar care pot fi prevenite și preîntâmpinate printr-o schimbare: reeducarea alimentară.
Ce este reeducarea alimentară?
Conceptul de reeducare alimentară se referă la trecerea la o alimentație sănătoasă prin schimbarea concepției despre mâncare și la încercarea de a transforma mâncatul echilibrat într-o rutină, și nu într-o dietă. Reeducarea alimentară nu este dietă, ci este un mod de a trăi. Un studiu realizat pe 50 de femei a arătat că după un program de reeducare alimentară au fost semnificativ reduse grăsimea corporală, glucoza, acidul uric, colesterolul total, HDL-ul și tensiunea arterială sistolică.
Rezultatele diferă de la un organism la altul, iar durata în care acestea devin vizibile este variabilă. Contează de la ce stare de sănătate pornești în acest program fiindcă obiceiurile nesănătoase cimentate în rutină de ani de zile pot fi mai greu de îndepărtat. Dacă până acum alimentația ta nu a fost nici sănătoasă, dar nici total incorectă, este posibil să îți fie mai ușor să treci prin reeducarea alimentară.
Acest proces total voluntar presupune o serie de activități care să te ajute să îți schimbi comportamentul alimentar în bine. Iată ce ai nevoie să știi și să faci pentru a-ți reeduca nutriția:
- să înveți despre nutrienți și importanța acestora;
- să înțelegi că procesul despre care vorbim este departe de a fi o dietă și că rezultatele apar doar dacă ești constant;
- să începi să vezi mâncarea cu alți ochi: să fii mai atras de mâncarea nutritivă și sănătoasă și să poți evita cu ușurință fast-food-ul, patiseria, cofetăria, semi-preparatele, sucurile, snacksurile, dulciurile etc;
- să nu mai cumperi compulsiv și să fii tentat să te oprești mai des la rafturile de legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe etc.
Cum te ajută reeducarea alimentară?
Procesul de reeducare alimentară înseamnă să renunți treptat la tot ce face rău organismului și să mănânci alimente gătite sănătos, dar fără să ai impuse limite de calorii, de cantități ale porțiilor sau target-uri de atins. Este un proces voluntar care pleacă din proprie inițiativă și poate fi parcurs doar dacă îți dorești cu adevărat.
Reeducarea alimentară este cu totul diferită față de o dietă, iar rezultatele sale se bazează mai ales pe:
- îmbunătățirea condiției de sănătate;
- scăderea în greutate;
- impregnarea unor obiceiuri sănătoase;
- schimbarea comportamentului alimentar.
Reeducarea alimentară te ajută să ai grijă de organismul tău, să scapi de kilogramele acumulate din cauza mâncării nesănătoase și să ai un stil de viață echilibrat, de care să fii mulțumit. Dacă ești mulțumit de condiția de sănătate pe care o ai acum și consideri că alimentația ta este potrivită, nu trebuie să iei parte la acest proces.
Pentru a reuși să transformi reeducarea alimentară într-un stil de viață ai nevoie de dorință, determinare și perseverență. Chiar dacă la început îți va fi dificil să le găsești, pe parcurs vei vedea că o să fii din ce în ce mai motivat!
Cum să scapi de obiceiurile nesănătoase?
Pentru a putea începe un program de reeducare alimentară trebuie să renunți treptat la obiceiurile nesănătoase care îți afectează organismul. Fie că vorbim despre mâncarea calorică și slab nutritivă, fie că avem în vedere vicii sau alte obiceiuri periculoase, este necesar să le îndepărtezi ușor-ușor din rutina ta.
Această etapă este poate cea mai dificilă, însă este realizabilă dacă ești determinat să îți pui pe picioare sănătatea. Obiceiurile nesănătoase îți pot afecta sistemul imunitar și funcționarea organelor vitale. Iată ce obiceiuri este indicat să scoți din rutină:
- consumul de mâncare grasă, prăjită în ulei, alimente rafinate, zahăr și sare în exces – acest tip de alimentație slăbește organismul și duce la o acumulare excesivă de grăsimi, lipide și carbohidrați în organism, ce se transformă în țesut adipos în cazul în care caloriile aferente nu sunt înlăturate prin sport;
- fumatul și consumul des de alcool – aceste obiceiuri pun în pericol în mod direct funcționarea organismului. Medicii recomandă ca fumatul să fie evitat, iar alcoolul să fie consumat în cantități mici, rar și responsabil. Ține cont că dacă vei consuma alcool, corpul se va deshidrata rapid și este important să bei în același timp și câteva pahare cu apă;
- nopțile albe – somnul este benefic pentru corpul tău fiindcă în acest timp se refac celulele și țesuturile și se restabilește energia. Dacă ai o noapte albă, organismul tău va fi epuizat și vei fi obosit în exces, îți vei pierde capacitatea de concentrare și starea generală de spirit va fi afectată;
- sedentarismul și stilul de viață inactiv – statul în casă și viața inactivă îți încetinesc metabolismul și te afectează la nivel fizic și psihic. Mișcarea este importantă pentru a oxigena creierul și pentru a întări sistemul imunitar;
- consumul de apă doar atunci când îți este sete sau înlocuirea apei cu sucuri, ceaiuri, alte lichide – organismul nu poate funcționa fără apă, iar dacă o consumi doar atunci când îți este sete, este posibil să nu fie îndeajuns. De asemenea, dacă bei alte lichide precum ceaiuri sau sucuri, acestea nu vor hidrata fiindcă necesită procesare. Apa este singura care hidratează și de aceea trebuie să o consumi în cantități suficiente. Ai grijă ca apa să fie curată și adaptată nevoilor organismului.
Cum să îți reeduci corpul și mintea cu privire la alimentație?
Reeducarea alimentară presupune să fii într-o stare de echilibru între ceea ce mănânci și cum te face mâncarea să te simți. Dacă alegi să consumi un burger de la fast-food, pe moment te vei simți sătul și fericit că ai mâncat ceva gustos, însă peste câteva ore senzația de foame se va reinstala, iar gândul că acel burger a fost delicios te va face să îți comanzi altul.
Este important de știut că mâncarea fast-food, semipreparatele și produsele ambalate din comerț conțin tot felul de substanțe chimice care potențează gustul mâncării într-un mod nesănătos: aditivi, potențiatori de aromă, ingrediente precum aluminiul (care se găsește în prăjituri, paste făinoase, pâine) etc.
Așadar, aroma și gustul alimentelor nesănătoase este dată adesea de folosirea acestor substanțe posibil toxice și periculoase în cantități mari. Poți observa cum mâncarea pregătită cu mult ulei sau care conține aditivi și potențiatori te face să fii prins într-un circuit închis, din care poți ieși doar prin propria voință. Și în categoria mâncării nesănătoase mai putem include și alte alimente care, deși te atrag prin gust și aspect, pot fi cauza unor afecțiuni de sănătate. În această categorie includem:
- carbohidrații rafinați;
- sucurile carbogazoase sau naturale din comerț;
- uleiurile vegetale rafinate;
- margarina;
- produse de patiserie;
- dulciurile și snacksurile de la supermarketuri: înghețată, ciocolată, chipsuri etc.
Toate alimentele grele pentru organism trebuie înlăturate treptat și înlocuite cu preparate echilibrate gătite în casă, astfel încât să îți educi mintea și corpul să mănânce sănătos. Pașii pentru a parcurge reeducarea alimentară sunt:
- Să te convingi ca nutriția echilibrată este esențială pentru o viață sănătoasă.
- Să renunți treptat la obiceiurile nesănătoase.
- Să ceri ajutorul unui specialist in nutritie sau să încerci să îți organizezi singur planul alimentar pentru o perioada de peste 2-3 saptamani.
Cum să îți antrenezi mintea să mănânce sănătos?
Pentru a putea să fii constant în procesul de reeducare alimentară trebuie să fii conștient de acțiunile tale. Antrenează-ți mintea să fie atentă la toate deciziile pe care le iei. Pentru a reuși să faci acest lucru, trebuie să fii într-o stare de conștiență cu ce se întâmplă în exterior pentru a putea privi obiectiv deciziile pe care le iei. Atunci când alegi să cumperi făină integrală în loc de făină albă și miere în loc de zahăr înseamnă că ai înțeles în interiorul tău că unele alimente îți fac rău și trebuie să le înlocuiești.
Deciziile legate de alimentație sunt ușor influențabile de poftele de moment și de dorința de a mânca rapid ceva gustos. Asigură-te că îți poți controla comportamentul la cumpărături, iar când ajungi acasă și vezi frigiderul plin de bunătăți verzi, fructe colorate, lactate și carne slabă vei fi mult mai împlinit decât dacă ai umplut frigiderul cu semi-preparate, mezeluri sau alte produse procesate.
Cum să introduci obiceiurile alimentare corecte în viața ta?
Reeducare alimentară înseamnă să mănânci conștient și gândindu-te mereu la viitor. Sănătatea trebuie protejată în orice moment, iar alegerile alimentare corecte te pot ajuta să îți sprijini organismul să funcționeze eficient. Gândește-te la mâncare ca la o activitate de descoperire a gusturilor noi și combinațiilor inedite de ingrediente. Odată ce pornești cu gândul acesta, vei fi mai curios să încerci preparate gătite sănătos din alimente nutritive.
Pentru a-ți schimba comportamentul alimentar cu succes profită de ajutorul oferit de robotul tău multifuncțional de gătit în prepararea bunătăților nutritive și sănătoase. Aparatul gătește prin tehnici echilibrate și chiar dacă folosești ulei puțin sau deloc, gustul rămâne la fel de bun. În plus, poți prepara diverse rețete rapide, astfel încât să nu mai fii tentat să consumi mâncare nesănătoasă.
Iată ce ai de făcut pentru a te îndrepta către o alimentație corectă:
- pregătește-ți un mic dejun nutritiv de dimineață. Aici poți include rețete bazate pe lactate (majoritatea pregătite tot cu ajutorul aparatului, precum laptele vegetal sau iaurtul), semințe și fructe;
- asigură-te că preparatele pentru prânz și cină sunt gătite prin tehnici sănătoase, precum fierbere, slow-cook, sous-vide, gătit la abur sau la cuptor și că în conținutul farfuriei tale se află mereu combinații de legume. Lângă doza de vitamine și minerale de la legume poți adăuga o doză sănătoasă de proteine din carnea de pui sau de pește, ori din cereale precum orezul;
- ține cont că trebuie să consumi zilnic câte 0,035 ml apă / kilogram, raportat la greutatea ta corporală. Consumă apă alcalină de la ionizatoarele recomandate de GoostoMix fiindcă ajută metabolismul și este eficientă în reglarea echilibrului acido-bazic din corp. Cu alte cuvinte, dacă în trecut ai avut o alimentație acidă (cauzată de sucuri, fast-food, mâncatul dezorganizat), atunci apa alcalină îți poate restabili pH-ul corpului. În plus, apa este purificată și curățată prin 3 filtre, după care trece printr-un proces de electroliză, în urma căruia capătă proprietăți antioxidante;
- nu sări peste mese și încearcă să faci alegeri înțelepte: prepară pâine în casă în loc să o cumperi de la magazin, ia-ți la gustare un morcov sau câteva căpșune în loc de un foietaj și prepară rețete delicioase de prânz în casă, în loc să comanzi mâncare în care nu știi exact ce ingrediente s-au folosit.
Cum să îți planifici schimbarea de alimentație?
Pentru acest pas poți apela la ajutorul unui nutriționist care să îți recomande combinații de alimente. Ori, poți să îți calculezi singur numărul de calorii de care ai nevoie și să stabilești un plan alimentar în care să organizezi fiecare masă a zilei.
Poți prepara rețete complexe în weekendurile libere iar în restul zilelor alege rețete care se pregătesc rapid. Reeducarea alimentară va deveni rapid parte din tine iar odată încheiat procesul, se va transforma în rutină.
Schimbă-ți alimentația printr-un program de reeducare
Pornește de la schimbarea mentalității privind alimentația și abia apoi introdu principiile reeducării alimentare în viața ta dacă vrei să începi un stil de viață nou! Reeducarea alimentară este un proces ce ajută sănătatea și sprijină organismul, având ca scop evitarea caloriilor goale și acumularea de nutrienți esențiali.
Reeducarea alimentară este despre echilibru și despre înțelegerea faptului că sănătatea ta stă în mâinile tale. Ia alegerile corecte astăzi pentru că urmările deciziilor tale se vor vedea cel mai bine în viitor!
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129147/
- https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-not-enough-nutrients
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diet-nutrition/changing-habits-better-health
- https://www.hopkinsmedicine.org/about/community_health/johns-hopkins-bayview/services/food_reeducation/
- https://www.health.harvard.edu/healthbeat/are-you-getting-essential-nutrients-from-your-diet
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burning-mouth-syndrome/symptoms-causes/syc-20350911