Cuprins
Problemele de sănătate care îți vin cel mai des în minte sunt cele care provoacă dureri, disconfort, inflamații, care îți dau semne clare că organismul are o afecțiune. Totuși, sănătatea îți poate fi afectată din cele mai neașteptate cauze, de aceea trebuie să previi îmbolnăvirea, fiind atent la toate aspectele ce țin de stilul tău de viață: alimentația, psihicul, activitatea fizică și, cel mai important, apa.
Cum influențează apa sănătatea?
Apa este un element esențial pentru existența umană. Corpul este alcătuit dintr-o bună parte din apă, iar viața ar fi imposibilă fără hidratare. Pentru a te convinge cât de importantă este apa pentru corp și cum îți influențează funcționarea organismului, gândește-te la mecanismul complex al corpului de a-ți cere apă: setea. Deși pare un fenomen banal, setea este sesizată de senzori ai sistemului nervos central, care transmit creierului informația că există o cantitate redusă de lichide și o cantitate ridicată de săruri în sânge. Acesta acționează în consecință, producând senzația de sete. Ca mecanism de apărare, este declanșată producția de hormoni ADH și aldosteron care determină reducerea pierderilor de apă.
Apa este vitală pentru organism fiindcă se implică în multe dintre procesele de bază ale prelucrării nutrienților. În plus, apa este un element extrem de versatil, pentru că deși este format din molecule mici, ea poate modela și controla alte biomolecule, precum proteinele, polizaharidele, lipidele și acizii nucleici, după cum susține un studiu din SUA. Printre cele mai importante roluri ale apei se regăsesc:
- rol structural, ca principal component al alcătuirii corpului;
- mediu de reacție pentru procesele metabolice;
- contribuie la menținerea homeostaziei, în procese precum absorbția, transportul, excreția;
- sursă de Calciu, Magneziu, Sodiu, Potasiu, dar uneori introduce în corp și substanțe toxice dacă apa este nefiltrată.
Apa poate îndeplini aceste funcții dacă este prezentă în cantitățile necesare organismului, astfel încât să nu facă economii la lichide și să se poată baza pe ele în termoreglare, digestie și eliminarea toxinelor. Apa trebuie să conțină doar substanțe bune pentru organism. Ingerarea de compuși chimici nedoriți, microorganisme, impurități este dăunătoare și poate duce la alte afecțiuni medicale serioase.
Cum este distribuită apa în organism?
Încă de la naștere corpul este format în bună parte din apă. Evoluția în timp a organismului duce la o scădere treptată a cantității de apă din corp, ce apare odată cu vârsta și poate fi influențată de anumite condiții de sănătate. Procentajul de apă în funcție de vârstă este:
- 100% la fetus;
- 80% la copii nou-născuți;
- 70% la adulți;
- 50% la persoanele în vârstă.
Valorile pot varia de la persoană la persoană, fiind influențate de stilul de viață, alimentație, condiția fizică și boli asociate. Apa este strategic distribuită în corp pentru a servi diverselor roluri pe care le are. Ea este necesară în mai multe locuri în același timp, de aceea se regăsește în proporție de două treimi intracelular (în structurile celulare, dar și sub formă liberă, ca mediu de dispersie în citoplasmă) și o treime la nivel extracelular, astfel:
- în volumul plasmatic, fiind component al sângelui;
- în lichidul interstițial, adică în spațiul dintre celule;
- în lichidul transcelular, care cuprinde lichidul sinovial, lichidul peritoneal, lichidul pericardic, lichidul cefalorahidian și lichidul peritoneal;
- în oase și țesutul conjunctiv.
Ce este deshidratarea și când apare?
Când există un dezechilibru între cantitatea necesară și cea existentă de apă din organism, apare afecțiunea de sănătate numită deshidratare. Poate constitui o urgență medicală în funcție de volumul de apă pierdut sau de lipsa consumului de apă pe o perioadă îndelungată. Deshidratarea face referire și la pierderile de sodiu din corp, ambele condiții fiind asociate cu scăderea volumului extracelular. Pentru ca sodiul din organism să rămână în cantități potrivite și celelalte substanțe nutritive ale apei să fie sigure, fără toxine și agenți patogeni, trebuie să optezi pentru o apă curată.
Există 3 tipuri de deshidratare:
- hipertonică – atunci când se pierde mai multă apă decât sodiu și apare frecvent la seniori;
- hipotonică – atunci când se pierde mai mult sodiu decât apă. Apare la persoanele care utilizează cronic diuretice sau laxative osmotice, care au arsuri sau alte afecțiuni;
- izotonică – se pierde o cantitate egală de apă și săruri, apare în cazul persoanelor cu episoade de vomă și la persoanele cu arsuri.
Deshidratarea este o afecțiune serioasă și se tratează ca atare. Bilanțul hidric trebuie să fie echilibrat, astfel încât aportul și pierderile să rămână în parametri egali. Iată cum asimilezi și elimini apa din organism:
- aportul zilnic provine din: lichide, hrană solidă, apa endogenă (preparată de corp însuși), însumând aproximativ 2,5 litri;
- pierderile zilnice: evaporare, scaun și urină, cu un total de aproximativ 2,5 litri.
Cum se pierde apa din organism?
Există mai multe situații în care corpul este predispus să piardă cantități mai mari de apă pe lângă cele obișnuite. În cazul apariției sau preexistenței unor anumite afecțiuni de sănătate, este posibil să fie afectată și cantitatea de apă din corp. Câteva situații de acest fel pot fi:
- atunci când faci activitate fizică, fie că este vorba de sport sau de muncă, elimini mai multă apă prin transpirație, astfel încât corpul să scoată din căldura produsă;
- corpul pierde apă și când ai febră sau când respiri;
- dacă ai arsuri pe suprafețe mari de corp;
- în urma episoadelor de vomă;
- urinarea excesivă pe fond hormonal sau endocrinologic.
Pierderile pe cale respiratorie sau cutanată se mai numesc și pierderi insensibile, deoarece nu sunt conștientizate. Totuși, pielea a dezvoltat un mecanism prin care să prevină pierderile cutanate prin plasarea unei bariere de colesterol la nivelul stratului cornos al tegumentului. Acest fapt explică și de ce pierzi mai multă apă din cauza arsurilor. Este important să te hidratezi optim dacă te confrunți cu astfel de situații, prevenind complicațiile.
Care sunt simptomele deshidratării?
Pentru a ști din timp că te confrunți cu episoade de deshidratare și pentru a avea destul timp la dispoziție ca să iei măsurile necesare tratării, trebuie să știi care sunt principalele semne care apar atunci când corpul are insuficientă apă:
- senzație de sete accentuată, cu gura uscată și limba crăpată;
- urină închisă la culoare, de un brun închis;
- piele uscată la nivelul mâinilor, feței;
- constipație;
- umflături ale pielii cauzate de retenția de apă;
- dureri de cap, oboseală constantă;
În caz de deshidratare severă, pot apărea simptome precum: lipsa transpirației, tensiune arterială scăzută, confuzie, lipsa pulsului, febră.
Cum să combați deshidratarea?
Pentru a avea un corp hidratat și un organism perfect funcțional, trebuie să îi oferi corpului câtă apă are nevoie. Consumul mediu recomandat de lichide este de aproximativ 2 litri în fiecare zi, însă dacă ai o formă ușoară de deshidratare poți crește până la 3 litri. În plus, poți opta și pentru soluții de rehidratare orală sub formă de pulbere dizolvată în apă. Această formă de deshidratare este ușor sesizabilă și poți acționa imediat. În cazurile severe se apelează la medic și se respectă întocmai indicațiile lui.
Cum să previi deshidratarea și alte afecțiuni importante?
Ai grijă la apa pe care o bei, pentru că încercând să rezolvi o problemă de sănătate, poți căpăta alta. Hidratarea corectă înseamnă, pe lângă consumul unei cantități potrivite de apă, și alegerea unei surse sigure. Ionizatorul de apă este cea mai ușoară modalitate de a avea la dispoziție apă curată, filtrată de sedimente, impurități, microorganisme, clor și alte substanțe periculoase. În plus, ionizatorul îți oferă apă cu pH perfect pentru consum, și generează și alte tipuri de apă: de uz casnic, pentru copii și pentru înfrumusețare.
Apa ionizată duce la o hidratare sănătoasă, are structură moleculară fină și acest lucru îi permite să hidrateze în profunzime, astfel încât să stai departe de deshidratare și consecințele ei. Dacă vrei să scapi de mirosul neplăcut al apei de la robinet, de sedimentele și particulele de rugină care vin de pe coloanele învechite și de clor, nitrați și alte chimicale, alege apa ionizată pentru tine și familia ta!
Alte metode eficiente de a preveni deshidratarea sunt:
- consumă multe fructe și legume bogate în apă;
- prepară ceaiuri reci sau calde, smoothie-uri, limonade pentru a înlocui apa atunci când vrei ceva mai aromat;
- evită să porți haine negre dacă ieși afară când e cald pentru a nu transpira excesiv;
- în timpul activității fizice acordă-ți momente de pauză.
Cum se consumă corect apa?
Una dintre problemele legate de apă cu care se confruntă majoritatea oamenilor este băutul haotic al apei sau consumul unei cantități nepotrivite. Este important să menții un echilibru în organism, consumând apa în funcție de nevoile fiecăruia și în momentele potrivite ale zilei. Pentru a împiedica apariția deshidratării, ține cont de câteva aspecte legate de cum să asiguri un bilanț hidric corect.
Adaptează cantitatea de apă la stilul de viață
Pentru toate persoanele, cantitatea recomandată de apă pe zi este de 30-35 ml/ kg. Dacă ești o persoană activă, faci mult sport și alergi dintr-o parte în alta a orașului în fiecare zi, atunci corpul tău are nevoie de mai multe lichide. Aceste activități supun organismul la efort, îl epuizează și îl suprasolicită, producând multă căldură și transpirație. Consumă apă alcalină de la ionizator, cu pH între 8 și 9,5 și corpul va avea de unde să își recapete energia.
Pentru un stil de viață sedentar sau mai puțin activ, este de ajuns o cantitate adaptată greutății tale conform recomandărilor.
Un alt factor important în privința hidratării este alimentația. Dacă ești iubitor de carne, mâncăruri grele, ai un meniu încărcat și ești predispus la constipație, este nevoie să consumi mai multă apă, favorizând astfel eliminarea materiilor toxice din corp. Pe de altă parte, o persoană cu o alimentație light, cu fructe și legume și alte alimente cu multă apă în compoziție, se recomandă un consum obișnuit de apă.
Bea apa într-un mod potrivit în timpul zilei
Unele semne ale deshidratării sunt date și de faptul că apa nu este asimilată cum trebuie. În timpul zilei, apa poate fi consumată doar în anumite momente, în funcție de mese:
- înainte de micul dejun, este recomandat să bei apă pe stomacul gol – un pahar sau două, simplă sau cu lămâie, pentru a energiza organismul și a regla metabolismul;
- în timpul mesei este bine să eviți să bei apă, însă dacă trebuie neapărat, alege apa curată cu pH 7,0 obținută de la ionizatorul de apă;
- înainte și după masă cu 30 de minute este indicat să eviți apa pentru a nu afecta digestia.
Ce apă să incluzi în regimul alimentar?
Pentru consumul zilnic, apa ionizată cu pH între 8,5 și 9,5 este alegerea perfectă. Ajută la oxigenarea creierului, este antioxidantă, prevenind îmbătrânirea, îmbunătățește tranzitul intestinal și face minuni la gătit. O poți folosi în orice preparat, fierbe rapid și potențează gustul alimentelor.
Copiii de sub 3 ani au nevoie de o apă neutră din punct de vedere al pH-ului. Astfel, cu ajutorul ionizatorului, poți obține apă cu pH 7, care să nu intervină în echilibrul acido-bazic din corpul lor. Această apă poate fi folosită și de către persoanele în vârstă pentru a lua medicamente.
Este bine să renunți la apa de la robinet și de la fântână pentru că sunt instabile din punct de vedere al proprietăților chimice. Apa îmbuteliată, la rândul ei, nu este sigură pentru că poate conține urme de microplastic din cauza ambalării. Astfel, o variantă bună și fiabilă este ionizatorul de apă, care îți generează apă de calitate pentru 15-20 de ani, investiția fiind amortizată în timp. Te scutește de drumurile la supermarket, de pet-urile aruncate și îți aduce un plus de beneficii pentru organism.
Preocupă-te întotdeauna cu atenție de sănătatea ta
Un stil de viață echilibrat, o hidratare constantă și evitarea chimicalelor reprezintă principii de bază pentru menținerea sănătății. Fii atent la simptomele deshidratării, identifică semnalele transmise de organism din timp și încearcă să previi cât mai mult apariția afecțiunilor din cauza apei. Consumă multe lichide, vitamine și alți nutrienți din alimente sănătoase și asociază-le cu o apă curată, cu pH adaptat și sigură pentru organism. În acest mod te protejezi nu numai de deshidratare și infecții cu diferite substanțe nocive, ci și de alte probleme de sănătate ce derivă dintr-un regim incorect. Este timpul să ai o viață sănătoasă făcând cele mai bune alegeri pentru tine!
Surse: