Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Te-ai lăsat de sport? Uite motivele să te reapuci

Te-ai lăsat de sport? Uite motivele să te reapuci

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Sărbătorile aduc cu ele timp petrecut cu familia, cadouri şi mâncăruri delicioase. Ele vin, totuşi şi cu mai puţină mişcare şi argumentul că, oricum, timpul petrecut cu sportul nu ar fi susţinut de alimentaţie şi sedentarism. 

Temporar, opreşti un abonament la sală ori încetezi să mai faci exerciţii după acele video-uri care îţi plăceau până acum. Apoi, probabil că primul gând al oricui este legat de faptul că, atunci când te reapuci de sport, trebuie să „o iei de la capăt”.

Memoria musculară te ajută să reintri în formă

Termenul de mişcare” a căpătat un nou sens, odată cu venirea pandemiei. Ba mai mult, potrivit unui studiu, circa 20% dintre cei care mergeau la sala de fitness au ales să nu o mai frecventeze din nou. Experţii vin cu o soluţie şi cu mai multe motive pentru care mişcarea este în continuare recomandată.

Viaţa de zi cu zi implică anumite acţiuni şi încordări repetitive ale anumitor muşchi, pe care nu le observi. Exemplele sunt nenumărate: duşul zilnic, curăţenia, fiecare cafea sau ceai pe care îl faci. În timp, devii din ce în ce mai rapid şi precis în acele mişcări. Pe scurt, aceasta este memoria musculară. 

Mecanismul memoriei musculare te ajută să deprinzi abilităţi noi, cum ar fi cântatul la pian, înotul sau mersul cu bicicleta. Dovada fizică a acestei acţiuni este că muşchii unui sportiv de performanţă arată diferit faţă de cineva care practică acelaşi sport ocazional.

Există două tipuri de memorie musculară, concentrate în două zone de acţiune.

Memoria procedurală: mişcări repetitive şi abilităţi noi

Memoria procedurală întăreşte sinapsele creierului, ca să le ajute să se concentreze pe mişcări coordonate specifice. 

De exemplu, memoria procedurală este cea care îi ajută pe cântăreţii la vioară să utilizeze instrumentul fără să se gândească înainte la fiecare mişcare a corzii, ci îşi coordonează degetele ca să obţină rezultatul dorit.

Memoria mişcărilor fizice: sport

Memoria mişcărilor fizice se aplică cel mai bine celor care au făcut antrenamente musculare. Ea face mai uşor procesul de adaptare la programul sportiv faţă de cineva care face mişcare în mod organizat pentru prima oară.  

Memoria musculară poate dura până la 15 ani. Potrivit unui studiu, instalarea memoriei musculare poate dura până la 6 săptămâni. Apoi, cu ajutorul muşchilor, creierul reţine puterea de care ai avut nevoie pentru un anumit exerciţiu şi face ca repetarea lui să fie mai uşoară.

Activitatea fizică susţine sănătatea mintală

Un beneficiu imediat al activităţii fizice este echilibrul sănătăţii mintale. În cazul adulţilor, psihologii au conchis că o sesiune de sport elimină anxietatea pe termen scurt.

Mişcarea regulată menţine în formă gândirea, învăţarea şi abilităţile de a analiza. De asemenea, sportul scade riscul de apariţie a depresiei şi susţine somnul odihnitor. Vei trata mai uşor situaţiile care necesită un grad mare de concentrare şi te vei bucura mai mult de pauzele de relaxare.

Exerciţiile de rezistenţă şi stretchingul sunt chiar recomandate celor care au insomnii.

Experţii au descoperit şi că sportul te ajută să elimini stresul şi, astfel, să ai o stare de spirit generală mai bună.

Activitatea fizică îţi ţine greutatea sub control

Ca să îţi menţii greutatea ideală, ai nevoie de un mix între hrană potrivită calitativ şi cantitativ şi sport. Greutatea în exces apare când aduni mai multe calorii prin alimentaţie şi lichide decât consumi prin activitate.

Pentru menţinerea greutăţii ai nevoie de aproximativ 150 de minute de activitate aerobică cu intensitate medie pe săptămână. Mai exact, această cifră înseamnă 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână, pornind de la ideea că există un echilibru între calorii adunate şi consumate. Altfel, numărul de minute necesare poate varia.

Cei care vor să slăbească necesită mai mult timp de mişcare şi un plan de nutriţie gândit în amănunt.

Mişcarea fizică te disciplinează

Sportul presupune un anumit program şi organizare în felul în care îţi iei mesele. Potrivit Health Science Academy, disciplina pe care o impune sportul se manifestă pe mai multe planuri:

  • devii mai conştient de timpul tău,
  • ai dorinţa de a-ţi îmbunătăţi viaţa,
  • vei avea curaj şi motivaţie,
  • eşti mai concentrat pe rezultate.

Sportul te ajută să ai obiceiuri mai sănătoase

Disciplina te ajută să respecţi timpul pe care îl investeşti în mişcare, dar ea acţionează şi pe partea culinară. Astfel, dacă ai motivaţia să consumi un număr de calorii limitat la scopul tău, vei avea resursele de care ai nevoie ca să îţi conştientizezi nevoia de hidratare şi să bei suficientă apă de-a lungul unei zile.

Apa menţine concentrarea şi îţi conferă energie. Un simplu pahar cu apă te poate ajuta să prinzi energia de care ai nevoie înainte să pleci la sală. Apa microstructurată este una dintre cele mai potrivite pentru un stil de viaţă sănătos.

Investeşte în sănătatea ta cu un ionizator de apă de la GoostoMix!

Sportul şi apa susţin sănătatea pielii

Pielea ta poate fi afectată de stresul oxidativ din corp. Stresul oxidativ apare atunci când radicalii liberi distrug celule, iar corpul nu are suficienţi antioxidanţi ca să se apere.

Există două moduri prin care îţi poţi ajuta corpul să îşi recapete echilibrul:

  • bea suficientă apă dintr-o sursă sigură,
  • alege mişcarea fizică de intensitate medie.

Exerciţiile pe care le poţi duce la bun sfârşit fără să îţi soliciţi corpul ajută producţia de antioxidanţi naturali, care protejează celulele. În acelaşi mod, exerciţiile stimulează fluxul sanguin şi, astfel, menţin sănătatea pielii. Specialiştii spun că mişcarea fizică poate chiar să întârzie apariţia ridurilor.

Pielea va fi mai tonifiată, iar corpul tău va avea un aspect mai plăcut şi mai armonios, indiferent  dacă ai ales doar să îţi menţii greutatea sau să o scazi.

Trăieşte sănătos şi organizat!

Sportul te poate ajuta pe toate planurile, dacă îl alegi pe termen lung. Însă nu le poate susţine fără schimbări în întreg stilul de viaţă. Ca să te bucuri la maxim de beneficiile mişcării fizice, îţi recomandăm să acorzi atenţie şi hidratării, nutriţiei, programului de somn şi a stilului tău de viaţă.

Odată ce te reapuci de sport vei simţi energia pe care ţi-o conferă şi vei putea să îţi reiei rutina mai uşor decât atunci, în ziua când ai mers la sală pentru prima dată.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!