Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Tot ce trebuie să știi despre dovleacul plăcintar – soiuri, beneficii, indicații pentru consum

Tot ce trebuie să știi despre dovleacul plăcintar – soiuri, beneficii, indicații pentru consum

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Toamna și-a intrat în drepturi și este din ce în ce mai clar că se apropie zilele răcoroase și liniștite specifice acestui sezon. Cel mai roditor anotimp oferă o diversitate de fructe și legume proaspete și gustoase, fiind momentul perfect pentru a lua de la piață ardei aromați, morcovi dolofani și, evident, dovleac - unul dintre simbolurile toamnei. Dovleacul este printre cele mai bune legume de sezon, fiind momentul oportun să îl introduci în viața ta prin diferite metode. Te vei bucura de beneficiile lui pentru sănătate dar și de gustul irezistibil, așa că îndreaptă-te direct către piață sau grădină, dacă l-ai cultivat singur.

Cum poate fi folosit dovleacul?

Din atâtea soiuri de dovleac pe care le găsești la tarabe, care mai de care mai frumos colorate, poate fi greu să alegi dovleacul potrivit. Unii sunt mai dulci, alții au gust mai puternic, unii sunt comestibili și alții sunt doar pentru decor. Poți găsi oricând o întrebuințare pentru dovleac, important este să alegi unul copt, proaspăt și bine îngrijit, fără să aibă crăpături sau să fie lovit. Dovlecii pot fi folosiți în diverse moduri astfel încât să te facă să îi îndrăgești.

Preparate gustoase cu dovleac

Cea mai cunoscută întrebuințare a dovleacului este în bucătărie. Rețetele de care auzim cel mai des sunt faimoasa plăcintă cu dovleac și dovleacul copt, însă există numeroase feluri de mâncare cu dovleac dintre care măcar una ți se va potrivi. 

Dovleacul plăcintar poate fi folosit atât pentru rețete dulci, cât și sărate, așa că găsește-ți preferatele și încearcă-le la următoarele mese:

  • clătite cu dovleac – un mic dejun delicios ce se prepară repede în primele ore ale dimineții. Sunt gustoase și sănătoase și pot fi umplute cu orice dulceață.
  • piure de dovleac – este mai mult un ingredient pentru alte rețete, deoarece se folosește pentru plăcinte, la clătite sau în băuturi;
  • supă cremă cu dovleac – un fel principal perfect pentru o masă delicioasă, se gătește rapid și este cremos și aromat;
  • dovleac cu unt la cuptor – asocierea dintre gustul dulce al dovleacului și aroma condimentelor precum rozmarin și busuioc face din acest preparat o masă inedită cu o savoare aparte;
  • pui întreg în dovleac – este o rețetă ușoară, numai bună pentru mesele de prânz;
  • plăcintă cu dovleac și nuci – este un desert clasic foarte bun, cu o consistență ușor diferită datorită dovleacului mărunțit și călit. Este o gustare potrivită de luat la școală sau la birou;
  • cocktail cu dovleac – poate fi alcoolic sau non-alcoolic, în funcție de preferințe. Se folosește și scorțișoară, vanilie sau ghimbir, obținând o băutură aromată.

Toate rețetele pot fi adaptate în funcție de propriile idei, așa că dacă vrei să gătești un preparat unic implică-te în dezvoltarea rețetei. În bucătărie toate momentele în care gătești sunt experimente, așa că gustul unui preparat diferă de fiecare dată, depinzând de modul în care mânuiești ingredientele și de experiența în arta culinară. Încearcă să gătești cât mai des pentru a te perfecționa și vei deveni un maestru al bucătăriei!

Dovleacul poate fi introdus în rutina de îngrijire

Deși pare neobișnuit, dovleacul poate fi folosit cu succes pentru prepararea cosmeticelor homemade cu ajutorul robotului tău multifuncțional de bucătărie. Dovleacul este bogat în vitaminele A, B1 și C și conține o cantitate mare de betacaroten.

Astfel, dovleacul plăcintar este un ingredient perfect pentru a face măști și creme, obținând o piele luminoasă și hidratată. Iată câteva opțiuni de cosmetice pe care le poți prepara la aparatul tău multifuncțional de bucătărie:

  • mască de dovleac cu miere – este o mască de refacere, acționează asupra pielii uscate, hidratând în profunzime și minimizând aspectul porilor dilatați;
  • cremă cu ulei de semințe de dovleac – hidratează tenul matur și îi oferă fermitate;
  • exfoliant pentru corp cu dovleac și zahăr – stimulează regenerarea pielii și îi oferă un restart.

Pentru aceste produse de îngrijire poți folosi un piure de dovleac crud, dat prin blender pentru a fi cât mai cremos. Îți poți face de fiecare dată o cantitate ajustată nevoilor tale pentru a folosi mereu creme și măști proaspăt preparate. Cosmeticele făcute în casă oferă tenului o pauză de la substanțele chimice din produsele de îngrijire din comerț și au grijă de tenul tău prin ingrediente naturale sigure.

Distracția cu dovleci este perfectă pentru duminicile în familie

Halloween-ul se apropie cu pași repezi, iar tradiția împrumutată de peste ocean devine din ce în ce mai populară peste tot în lume datorită atmosferei plăcute care se creează în jur. Principala atracție este dovleacul cioplit cu ochi mari și dinți în zigzag dar poți să dai frâu liber imaginației și să realizezi tot felul de personaje amuzante sau înfricoșătoare din dovleac. Este o activitate iubită de cei mici și relaxantă pentru cei mari și poate fi o metodă bună să îți petreci timpul în familie.

Dovlecii pot fi folosiți și ornamental, existând soiuri speciale pentru decorul de toamnă. Aceștia transformă orice colțișor într-un spațiu plin de viață, culorile vibrante de portocaliu și verde oferind un aer melancolic și cozy.

Dovlecii plăcintari pot fi folosiți în cele mai creative moduri:

  • drept vază pentru flori artificiale sau plante uscate;
  • semințele se pot folosi pentru craft-uri de lipit și desenat;
  • mini-dovlecii pot fi puși în borcane decorative pentru a oferi un miros de toamnă în casă.

Câte tipuri de dovleac se găsesc de cumpărat

Există peste 100 de soiuri de dovleac, fiecare utilizat în diferite scopuri – pentru gătit, pentru decorat, pentru cioplitul de Halloween sau pentru a oferi un miros plăcut în cameră. Dovleacul poate fi verde sau portocaliu, oval sau sferic ori cu o formă neregulată. Soiurile de dovleac se împart în 2 categorii, de iarnă și de vară, fiecare cu trăsături diferite.

Cele mai cunoscute și întâlnite feluri de dovleac

  • Dovleacul portocaliu – este cel clasic, folosit de Halloween pentru a lumina casele și grădinile. Poate fi utilizat și pentru prepararea meselor de toamnă.
  • Dovleac ghindă – este comestibil, cu gust asemănător dovleacului clasic și se deosebește prin forma ascuțită a părții de jos.
  • Dovleacul plăcintar – dulce și aromat, are formă de chitară, fiind lunguieț și subțire. Este perfect pentru o plăcintă delicioasă.
  • Dovleacul Styrian – numele provine din Australia unde este intens cultivat datorită semințelor sale fără coajă.
  • Dovleac spaghetti – are acest nume pentru că înăuntru consistența seamănă cu niște tăiței lungi. În plus, chiar poate fi folosit în loc de paste pentru un dish vegetarian cu legume.
  • Dovleac dumpling – are forma ca a dovleacului clasic și este colorat în dungi albe cu portocaliu sau cu verde.
  • Dovlecel Chayote – se deosebește datorită faptului că înăuntru are o singură sămânță. Este comestibil, poate fi folosit și pentru decor.
  • Dovleac buttercup – seamănă cu un turban turcesc, este verde închis, și are gust asemănător cartofilor dulci.
  • Dovlecel patison – are o formă cu totul inedită, este mai plat și cu margini ondulate, ca o floare. Se găsește în mai multe variante de culoare și este un ornament pe cinste în aranjamentele de toamnă.

Cum se conservă dovlecii decorativi?

Dacă vrei să păstrezi câțiva dovleci pentru un timp îndelungat, trebuie să ai în vedere faptul că au nevoie de un procedeu de conservare. Dacă îi lași naturali, după câteva luni în care nu au fost depozitați cum trebuie încep să își schimbe culoarea și mirosul și trebuie să te desparți de ei. Iată ce ai de făcut:

  • dovlecii trebuie culeși de pe tulpină atunci când codița s-a uscat;
  • timp de o săptămână se lasă să se usuce la aer, într-un loc luminat. Coaja se va usca și își va schimba culoarea;
  • este indicat ca timp de 4-5 luni să stea într-un loc întunecat și bine ventilat, pe o suprafață largă pentru a nu se atinge între ei;
  • dovlecii sunt complet uscați atunci când devin ușori și se aud semințele dinăuntru mișcându-se;
  • acum pot fi goliți de conținut, cerați, vopsiți și pictați, dacă este cazul.

Care sunt avantajele consumului de dovleac pentru sănătate

Introducerea dovleacului în alimentație aduce beneficii pentru organism datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive sănătoase. Are în compoziție betacaroten, compusul organic care îl colorează în portocaliu, important pentru vedere. Dovleacul este bogat în vitaminele A, B1, B2, B3, C, importante în întărirea sistemului imunitar și conține de două ori mai mult potasiu decât bananele. Astfel, devine gustarea perfectă de luat după o activitate fizică intensă, cum ar fi exercițiile de la sală.

Dovleacul are grijă de frumusețea pielii datorită antioxidanților și ține departe de kilogramele în plus grație numărului mic de calorii. Favorizează digestia și previne depunerile de grăsime datorită vitaminei T care reglementează metabolismul și transformă hrana în energie. În plus, combate insomniile, previne oboseala și întărește oasele. Este potrivit pentru detoxifierea organismului și asociat cu alte alimente sănătoase poți obține o dietă echilibrată.

Ce beneficii au semințele de dovleac și uleiul de dovleac?

Dovleacul are semințe delicioase care parcă îți fac cu ochiul atunci când te uiți la serialul preferat. Cele crude sunt bogate în magneziu, ce reglează tensiunea arterială, zinc, fier și seleniu. Consumate cu moderație, duc rapid la starea de sațietate iar conținutul de calorii este de doar 26 kcal/100 g. Îți oferă energie datorită proteinelor și grăsimilor nesaturate. În schimb, semințele prăjite pot fi dăunătoare sănătății dacă le consumi în cantități mari, au mai multe calorii și își pierd din proprietăți.

Uleiul de dovleac este făcut din semințe și mai este numit și „aurul negru”. Are un puternic rol antioxidant și poate fi folosit în mâncare sau pentru prepararea produselor cosmetice naturale. O altă utilizare este pentru păr, deoarece previne căderea și influențează regenerarea firului de păr.

Cum se cultivă și se cresc dovlecii?

Dacă vrei să mănânci dovleac din cultura proprie toamna, crescut responsabil și fără substanțe toxice sau pesticide, alege să cultivi câteva semințe de dovleac în grădină. Când vor crește și vor ajunge la maturitate, dovlecii vor fi numai buni de o plăcintă după rețeta bunicii.

Pentru a obține o cultură de dovleci roditoare, trebuie să urmezi câțiva pași

  1. Se plantează primăvara, în cuiburi ce păstrează distanțarea fizică de aproximativ 1,5 m între ele.
  2. În fiecare cuib se pun 3-4 semințe, se acoperă cu pământ și se udă din 5 în 5 zile.
  3. După ce apar tulpinile din pământ, se răresc și se lasă doar câte 2 fire.
  4. În funcție de vreme se udă mai des dacă e secetă sau mai rar dacă plouă minimum o dată pe săptămână.
  5. De curăță pământul de buruienile din preajmă pentru a nu lua din substanțele hrănitoare necesare dovlecilor.
  6. Combaterea bolilor sau dăunătorilor se poate face prin administrarea unor substanțe din fitofarmacii sau cu ajutorul unor rețete făcute în casă din oțet și melasă.
  7. După ce apar fructele, plantele se udă mai des. Dacă o plantă are mai mulți dovleci, acești trebuie răriți și se lasă între 2 și 4.
  8. Se recoltează când fructele ajung la maturitate, se măresc și devin portocalii. De obicei se recoltează la jumătatea lunii septembrie.

Dovleacul este o plantă versatilă, poate fi cultivat în orice sol fertil, însă preferatul lui este solul ușor acid și umed. Preferă locurile umbrite sau semiumbrite și răcoroase.

Toamna se numără roadele

Dovlecii sunt legume îndrăgite de mame în bucătărie și iubite de copiii nerăbdători să se costumeze haios și să sculpteze dovleci înfricoșători. Dovlecii parcă strigă toamnă din toate semințele, sunt asociați cu venirea anotimpului ruginiu și au o culoare reprezentativă pentru tot ce înseamnă sfârșitul verii. Vin într-o varietate de forme și mărimi și pot fi utilizați în cele mai creative moduri. Decorațiunile de toamnă au obligatoriu dovlecii incluși, iar mesele în familie nu se pot desfășura ca la carte fără o porție de dovleac copt, dulce și aromat. Dovleacul este o legumă sănătoasă și ușor de integrat în meniu, se poate găti atât în varianta dulce dar și sărată și consumându-l te poți bucura de câteva efecte pozitive asupra sănătății și bunei funcționări a organismului.

Alege să vestești și tu venirea toamnei cu un dovleac pe masă și cu siguranță vei încălzi atmosfera. Dovlecii atrag prin culorile puternice și sunt perfecți pentru intrarea în noul sezon. Fie că îi sculptezi și te distrezi cu copiii, fie că îi folosești în proiecte de lucru manual creative, dovlecii se adaptează activităților în familie iar la final, dacă nu a ieșit un craft așa cum ți-ai dorit, poți oricând să-l transformi într-o plăcintă delicioasă.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!