Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Tot ce trebuie știi despre făina de orez

Tot ce trebuie știi despre făina de orez

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Orezul este o plantă din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, frunze liniare alungite și spice mici, cultivată pe terenuri umede și provine din Asia răsăriteană. El face parte din grupa cerealelor cunoscute și consumate în diverse forme pe tot mapamondul.

Făina de orez este obținută din orez alb sau negru măcinat fin. Se deosebește de amidonul de orez, care este produs, de obicei, prin aburirea orezului. Făina de orez este un înlocuitor comun pentru făina de grâu și se poate amesteca cu făină de hrișcă sau alte tipuri de făină ale căror texturi se completează bine.

Informații utile despre făina de orez

  • Nu conține gluten, ceea ce înseamnă că poate fi consumată și de persoanele cu alergie la gluten.
  • Orezul are un conținut mare de proteine, vitamine și minerale care se păstrează după măcinare deoarece făina de orez nu este selectată și nimic nu se pierde din ea.
  • Făina de orez brun este chiar mai bogată din punct de vedere nutrițional, fiindcă are o cantitate mare de fibre.
  • Orezul este bogat în antioxidanți care combat radicalii liberi și îmbătrânirea prematură.
  • Carbohidrații complecși pe care îi conține orezul combat diabetul și stabilizează glicemia.

✩ Prepară rapid făină de orez la robotul de bucătărie

În doar câteva secunde îți poți măcina propria făină de orez în casă. Ai nevoie de orez alb sau negru uscat și de robotul tău multifuncțional de gătit. Acest dispozitiv macină fin boabele de orez, rezultând o făină numai bună de folosit în rețetele tale.

La ce și cum poți folosi făina de orez

Făina de orez este recomandată pentru folosirea la prepararea produselor de patiserie precum brioșe, biscuiți, fursecuri sau blaturi de tartă. În schimb, nu este indicat să o folosești pentru aluaturi pufoase de pâine, cozonaci sau chec, cel puțin nu în formulă simplă. 

Dacă realizezi un amestec de ¾ făină de hrișcă cu ¼ făină de orez, poți prepara pâine gustoasă cu o crustă crocantă și brună.

Preparatele cu făină de orez trebuie coapte puțin mai mult timp decât cele cu făină de grâu și la o temperatură mai redusă. Timpii de coacere sunt de obicei menționați în rețetele speciale care conțin acest ingredient.

Făina de orez vs. făina de grâu

Pe lângă faptul că făina de orez nu conține gluten și poate fi consumată de persoanele care suferă de boala celiacă sau care nu consumă gluten, este mai sățioasă decât făina de grâu pentru că este mai bogată în fibre. 

Făina de orez induce senzația de sațietate mai rapid, în cantități mai mici și echilibrează nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că poate inhiba pofta de dulce.

✩ Făina de orez ajută la menținerea funcției hepatice sănătoase

Făina de orez conține colină, care ajută la transportul colesterolului și a trigliceridelor din ficat spre orice zonă din organism. Prin urmare, colina te poate ajuta să menții un ficat sănătos. Colina este necesară pentru a menține componentele esențiale ale membranelor.

Fie că urmezi un regim alimentar care exclude glutenul, fie că vrei să încerci preparate și ingrediente noi, făina de orez este o alegere foarte bună atât din punct de vedere nutritiv, cât și din punct de vedere gastronomic. Poți folosi acest ingredient pentru prepararea produselor de panificație fără gluten, dar și în alte rețete care necesită făină.

Gustul preparatelor obținute cu făină de orez este autentic, iar prelucrarea este simplă dacă urmezi pașii indicați în rețeta aleasă.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!