Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Tu știi cât plastic consumi zilnic?

Tu știi cât plastic consumi zilnic?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Sănătatea organismului ține de alegerile tale cu privire la alimentația pe care o abordezi, apa pe care o bei și stilul de viață pe care îl ai. Corpul uman a evoluat de-a lungul timpului, adaptându-se la schimbările apărute în viața omului cu scopul de a preveni îmbolnăvirea și disfuncțiile. Astfel, organismul este capabil să stea departe de substanțele toxice și agenții patogeni, însă trebuie să te implici și tu în înlăturarea pericolelor de acest fel. Plasticul a devenit o amenințare tot mai întâlnită la adresa sănătății, iar cantitățile care ajung în corpul uman cresc constant.

Cum ajunge plasticul în organism?

Este clar că plasticul nu ajunge în corp în mod voit. În organism ajung bucăți mici de plastic, sub 5 mm, de cele mai multe ori invizibile cu ochiul liber. Microplasticul ajuns în organism provine din produsele de plastic supuse degradării, care devin din ce în ce mai mici și mai ușor de pătruns în corp. Se disting 2 categorii de particule de plastic:

  • microplastice primare - sunt eliberate direct în mediu ca particule mici. Pot proveni din produsele cosmetice (2%), din eroziunea anvelopelor în timpul condusului (28%), ajungând mai apoi în aer, din oceane (15-31%) și din apele rezultate în urma spălării hainelor din materiale sintetice (35%);
  • microplastice secundare - provin din degradarea produselor de plastic de dimensiuni mari, cum ar fi pungile, ambalajele, sticlele. Reprezintă 69-81% din microplasticele găsite în ocean.

Microplasticul poate ajunge în corp prin mai multe căi, fiecare cauzată de degradarea produselor din plastic și împrăștierea lor în mediul înconjurător. Astfel, particulele de plastic ajung în organism prin: apă, aer și mâncare.

Bem apă sau plastic?

Un studiu realizat în 2018 de către State University of New York a concluzionat că 93% din apa îmbuteliată analizată conținea urme de microplastic. Au fost analizate 259 de sticle de apă de la 11 branduri diferite, din 9 țări, folosind o metodă bazată pe introducerea unei substanțe care în contact cu apa contaminată se absoarbe pe material polimeric și devine fluorescentă. Au existat chiar și variații de microplastic între sticle din același lot, ceea ce denotă imposibilitatea de a determina și controla cantitatea de particule de plastic din apă. Cel mai comun tip de plastic găsit a fost polipropilena, folosită în fabricarea capacelor de sticlă. 

Un alt studiu, realizat de World Wildlife Fund în 2019 demonstrează că o persoană poate ingera în decursul unei săptămâni aproximativ 5 g de plastic, echivalentul unui card de credit. Prin apa îmbuteliată și apa de la robinet poți introduce în corp 1789 de particule de plastic într-o săptămână.

În ce mâncare se găsește microplastic?

Bucățile de plastic rezultate în urma plasticului degradat ajung cu ușurință în mări și oceane, unde sunt consumate de animalele marine din cauză că sunt confundate ușor cu peștii mici și alte tipuri de hrană. În 2017, ONU a estimat că în mări se pot găsi aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele din galaxia noastră. Astfel, fructele de mare, peștii, moluștele, crustaceele pot conține cantități însemnate de microplastic. Acesta ajunge în organismul uman prin intermediul animalelor marine consumate întregi.

Același studiu WWF confirmă că 172 de particule de plastic pot pătrunde în organismul uman din crustaceele consumate. Alte 11 particule pot proveni din sare și 10 din bere.

Cum ajunge plasticul în aer?

O cantitate mică de microplastic este ingerată prin aerul pe care îl respiri, provenită, în mare parte, de la fibrele sintetice și de la praful menajer. Aerul din interior este mult mai poluat decât cel exterior din cauza circulației reduse a acestuia. Un studiu recent a arătat că s-a găsit microplastic chiar deasupra Munților Pirinei din Franța din cauza maselor de aer care au transportat particulele.

Ce dezechilibre poate provoca microplasticul?

Până la momentul actual, efectele plasticului în organism nu au fost încă pe deplin confirmate, însă oamenii de știință avertizează că pericolele pot fi mai mari decât ne așteptăm. Totuși, dacă este întrecut un anumit nivel al expunerii la microplastic, pot apărea câteva dezechilibre la nivelul organismului:

  • inhalarea fibrelor plastice poate să producă o ușoară inflamație a căilor respiratorii;
  • plasticul conține adesea substanțe toxice sub formă de aditivi, precum substanțe ignifuge și stabilizatori, care pot fi dăunătoare.

Datele obținute în urma studiilor pe animale arată că microplasticele acumulate pot provoca toxicitate din cauza substanțelor chimice, ceea ce poate duce la moarte. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a revizuit posibilele efecte asupra sănătății ale microplasticelor și nanoplasticelor și va derula mai multe studii în acest sens.

Cum să eviți ingerarea de plastic?

Pentru că o mare parte din cantitatea de plastic ingerată provine din apa de băut, cea mai bună variantă este să începi prin înlocuirea apei îmbuteliate și celei de la robinet cu o apă mai sigură. Apa de la robinet poate conține, pe lângă plastic, și alte particule, precum sedimente și rugină de la țevile de alimentare, astfel că este bine să o înlocuiești cât mai curând. De asemenea, apa îmbuteliată poate prezenta un pericol din cauza microplasticului dar și din cauza compoziției chimice nesigure.

Alege să consumi o apă potrivită organismului tău, fără să fii expus riscurilor cauzate de impuritățile din apa obișnuită. Consumă apă ionizată de la ionizatorul de apă fiindcă este filtrată, curățată și are o compoziție sigură pentru consum, conținând cantitatea optimă de minerale. Apa ionizată are un pH adaptat organismului, de 8,5-9,5, obținut prin procesul de electroliză. Uite ce avantaje mai are apa ionizată, ușor alcalină:

  • hidratează la nivel celular datorită structurii micro-cluster;
  • energizează și revitalizează corpul;
  • îmbunătățește digestia;
  • detoxifică organismul;
  • este antioxidantă, prevenind îmbătrânirea;
  • îmbunătățește oxigenarea creierului.

Ai grijă de sănătatea ta evitând microplasticul

Deși gradul de nocivitate a particulelor de plastic încă se studiază, este evident faptul că în organism nu își găsesc locul substanțele care conțin toxine și sunt străine corpului. Evită ingerarea microplasticului alegând să bei apa ionizată, curată și îmbunătățită, consumând alimente nesusceptibile contactului cu microplasticul și aerisind cât mai mult spațiile închise.

Sănătatea organismului stă în mâinile tale, așa că ia alegerile potrivite pentru a te putea bucura de longevitate și pentru a preveni îmbolnăvirea!

Surse:

http://awsassets.panda.org/downloads/plastic_ingestion_press_singles.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6141690/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6449537/#bib78

https://www.green-report.ro/microplastic-apa-imbuteliata/

https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20181116STO19217/microplasticele-surse-efecte-si-solutii

https://echa.europa.eu/ro/hot-topics/microplastics

https://www.nature.com/articles/s41561-019-0335-5

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!