Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Turmericul, condimentul cu efecte benefice pentru sănătate

Turmericul, condimentul cu efecte benefice pentru sănătate

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Turmericul este o plantă cu flori, rudă cu ghimbirul, provenit din India și Asia de Sud-Est. Pentru a crește are nevoie de temperaturi între 20 și 30°C și multă apă. Rădăcina turmericului este folosită pentru preparate în stare proaspătă sau fiartă, uscată și transformată în pulbere. Are o culoare portocalie și este folosită adesea cu rol de colorant sau condiment.

Pudra de turmeric are un miros plăcut, cald, fin, ușor pământiu, iar gustul este potrivit și pentru numeroase preparate, printre care fripturi sau băuturi dulci. Este frecvent utilizată pentru colorarea și aromatizarea pudrelor de curry, muștarului, unturilor și brânzeturilor. Turmericul mai este folosit și pentru produse cosmetice.

1. Turmericul conține compuși cu proprietăți medicinale puternice

Turmericul conține curcumin, un antioxidant puternic cu efecte antiinflamatorii. Pentru a beneficia de efectele sale este recomandat să se consume împreună cu piper negru, cel din urmă conținând peperină, o substanță care ajută absorbția curcuminei. O altă recomandare este consumul alături de lapte sau alte alimente care conțin grăsimi.

2. Turmericul are efect analgezic

Inclus în dietă sau consumat în băuturi, turmericul ajută la calmarea durerilor de artrită și nu numai. Există studii care susțin că acest condiment poate să funcționeze la fel de bine ca ibuprofenul pentru persoanele care suferă de artrită la genunchi.

3. Turmericul menține sănătatea ficatului 

Cu multiple efecte antioxidante, turmericul protejează ficatul chiar și atunci când sunt consumate medicamente puternice. Este un bun aliat pentru persoanele care sunt nevoite să urmeze un tratament medicamentos pentru un timp îndelungat.

4. Turmericul este condimentul minune 

Oamenii din India știu de mult timp cât de benefic este turmericul pentru organism, iar numeroase studii susțin același lucru. Printre efectele uimitoare ale acestei plante menționăm următoarele:

  • compușii vegetali din turmenic ajută la ameliorarea osteoartritei,
  • turmericul și curcumina ajută la reglarea grăsimilor din corp și scad riscul de obezitate,
  • poate reduce colesterolul și trigliceridele rele, reducând riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii,
  • ajută la reducerea efectelor diabetului și poate regla zahărul din sânge,
  • are efect antibacterian.

Cum incluzi turmericul în dietă 

Turmericul este un condiment versatil, care poate fi adăugat într-o mulțime de preparate.

Mixuri pentru marinade la robotul de bucătărie cu turmeric

Macină și amestecă la aparatul tău multifuncțional de gătit condimentele pe care le preferi pentru marinade adăugând 1 linguriță de turmeric și boabe de piper. Depozitează în borcan mixul și folosește-l de fiecare dată când vrei să pui la marinat o friptură.

Dressing cu turmeric la robotul de gătit

Când prepari salate, pune în dispozitul tău de bucătărie 1 linguriță de ulei de măsline, zeama de la jumătate de lămâie, sare, piper și un praf de turmeric. Amestecă și vei obține un dressing delicios.

Smoothie la aparatul de gătit cu turmeric 

Pune în robotul de bucătărie fructele preferate, lapte vegetal, 1 praf de turmeric și 1 linguriță de miere. Pasează și vei avea un smoothie delicios și sănătos.

Băutură cu lapte și turmeric la dispozitivul de gătit

Prepară o băutură răcoritoare și delicioasă folosind 200 g lapte vegetal, puțină miere, 1 praf de vanilie bio și unul de turmeric. Amestecă și băutura ta este gata.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!