Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

10 modalități de a te hidrata corect la momentul potrivit

10 modalități de a te hidrata corect la momentul potrivit

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Pentru a avea un corp hidratat, cu o minte limpede și un organism perfect funcțional, trebuie să bei suficientă apă. Totuși, mai rămân câteva lucruri pe care este indicat să le ai în vedere când vine vorba despre hidratare: cum bei, când bei, cât bei și în ce momente să bei apă. 

Asigură-te că nivelul apei din corp este optim și alege să bei apă în cantități potrivite și la timpul la care este recomandat. Cele 10 modalități de a te hidrata corect te vor ajuta să eficientizezi consumul de apă!

Cum te poți hidrata eficient cu apa potrivită?

Chiar dacă bei cantitatea recomandată de apă pe zi, aproximativ 30-35 ml / kilogram, raportat la greutatea corporală, uneori corpul nu este hidratat corect. Poate părea neobișnuit, însă responsabilitatea de a bea destulă apă trebuie completată de consumul unei ape sigure. Iată ce se poate întâmpla dacă bei apă de la robinet:

 • pot pătrunde în organism agenți externi periculoși: rugină de pe țevile de alimentare învechite, sedimente și alte impurități;
 • există posibilitatea să introduci în corp substanțe nocive sau cantități prea mari din anumiți compuși chimici din cauză că alcătuirea chimică a apei de la robinet este deseori neconformă standardelor de calitate impuse.

Bucură-te de un corp hidratat folosind ionizatorul de apă pentru a genera apa perfect echilibrată pentru consumul zilnic. Obții astfel o apă curată, cu potențial mare de hidratare, cu potențial să reducă oxidanții, filtrată și cu mai multe niveluri de pH alcalin, adaptată nevoilor organismului. Încearcă și tu apa ionizată pentru a avea mai multă energie!

Dacă bei apă sigură, curată și cu particularitățile îmbunătățite, te poți bucura de toate beneficiile unei hidratări corecte:

 • se reglează temperatura corpului;
 • sunt transportate corect substanțele nutritive în celulă și se preiau toxinele din celule, fiind excretate; 
 • menține funcționarea normală a organelor;
 • sunt lubrifiate articulațiile și țesuturile;
 • este sprjiinit procesul de digestie, apa contribuind la descompunerea alimentelor;
 • cel mai important, se menține sănătatea creierului, acest organ fiind primul care primește apă de câte ori bem, deoarece e primul organ pe lista organelor care ne mențin în viață.

Asigură-te că te hidratezi și atunci când simți nevoia, dar mai ales ca să previi setea. Apa îți poate oferi o mulțime de beneficii mai ales dacă o consumi așa cum trebuie. Citește cele 10 recomandări pentru o hidratare corectă care să îți ofere numai efecte pozitive și încearcă-le și tu!

10. Bea un pahar cu apă (300 – 500 ml) imediat după ce te-ai trezit

După cele 7-8 ore de somn pe noapte în care corpul a făcut „curățenie internă” și pe care o face și pe bază de apă, deshidratarea este la niveluri maxime dimineața când te trezești. Pe timpul nopții organismul lucrează la refacerea țesuturilor și celulelor, termină de digerat alimentele și eliberează toxine care trebuie eliminate de dimineață. 

Pentru că nu ai băut apă pentru un timp îndelungat, este posibil să te trezești mai obosit. Evită această situație consumând 1-2 pahare de apă, pentru că îți vei revitaliza organismul. Toxinele vor putea fi eliminate cu succes, iar corpul își recapătă puterile. 

Hidratarea activează metabolismul și pregătește organismul pentru ziua ce urmează. În plus, dacă bei apă imediat după ce te-ai trezit, te mai poți bucura de câteva beneficii:

 • este stimulată activitatea creierului;
 • oferi organismului un impuls să își îndeplinească funcțiile;
 • apa ameliorează arsurile la stomac și indigestia – pe timpul nopții, din cauza poziției de somn, acidul gastric poate să rămână în stomac un timp îndelungat, ajungând, din cauza poziției, până în esofag. Dacă bei apă de la robinet pe stomacul gol, acidul este împins înapoi în jos, crescând astfel aciditatea în stomac. Consumă apă ușor alcalină, cu pH de 8,5, 9 sau 9,5 de la ionizatorul de apă pentru a dilua acidul din esofag și pentru a echilibra aciditatea stomacului. 

9. Pentru o cafea băută, bea triplu apă

Majoritatea dimineților încep cu o cafea aromată și fierbinte. Fie că alegi să prepari cafeaua din boabe sau folosind cafea solubilă, este important să știi că este recomandat să bei câte o înghițitură de apă între cele de cafea.

Cofeina duce la îngustarea vaselor de sânge din corp și din această cauză crește tensiunea arterială și apare un efect diuretic. Consumând și un pahar de apă pe lângă cafea, eviți această situație.

Iată și un pont pentru a prepara o cafea mult mai aromată și cu gust intens: folosește apa ionizată. Datorită structurii acesteia, reușește să extragă mult mai rapid aroma din boabele de cafea, oferind băuturii un gust puternic.

Vrei să te hidratezi cu o apă curată și benefică pentru organism? Comandă un ionizator de apă de la GoostoMix!

8. Consumă apă curată înainte de fiecare masă principală a zilei

Cu 30 de minute înainte de a lua prânzul sau cina, bea un pahar cu apă pentru că îmbunătățește digestia, facilitând digerarea și eliminarea grăsimilor. Alegând să bei apă curată, filtrată și îmbunătățită de ionizator, tranzitul intestinal este îmbunătățit. 

În plus, apa combate constipația și stimulează pierderea în greutate. Dacă ești înfometat, iar rețeta pe care o gătești trebuie să stea pentru mult timp la cuptor, este posibil ca atunci când te așezi la masă să fii tentat să mănânci mai mult decât ai nevoie doar pentru a te simți plin. Corpul are nevoie de un număr limitat de nutrienți, așa că mâncarea pe care o consumi în plus doar adaugă calorii. 

Pentru a evita situația în care mănânci mai mult decât trebuie atunci când îți este foame, bea 200-250 ml de apă cu 30 de minute înainte de mesele tale.

Este de evitat consumul de apă în timpul mesei pentru o digestie eficientă și pentru a te feri de problemele de reflux. Dacă totuși îți este prea sete în timpul mesei, bea apă cu pH-ul 7 de la ionizator în schimbul apei alcaline, pentru că Apa Clean, cu pH neutru, lasă intactă aciditatea din stomac, necesară în timpul meselor pentru digestie. Totuși, nu bea foarte multă, căci ai nevoie de acidul gastric cât mai nediluat pentru a avea parte de o digestie eficientă. 

7. Hidratează-te atunci când depui efort fizic

Dacă mergi des la sală, faci exerciții acasă, muncești fizic sau faci alte activități sportive, este necesar ca în aceste momente să bei mai multă apă decât de obicei. Corpul folosește energia pentru a te ajuta să duci la bun sfârșit activitățile depuse, așa că va trebui să îl susții consumând apă înainte, în timpul și după ce faci efort. În plus, organismul va beneficia și de alte avantaje importante:

 • este reglată temperaturii corpului, corpul eliminând căldura cu ajutorul apei, prin transpirație;
 • îți întărește mușchii și crește rezistența acestora;
 • eviți crampele musculare și amețelile cauzate de deshidratare.

Hidratează-te înainte de antrenament pentru ca organismul să aibă suficientă apă de eliminat prin transpirație, bea apă în timpul activităților fizice pentru un plus de energie dar și după, pentru a reface stocul de apă.

6. Asigură-te că bei destulă apă când ai organismul slăbit

Dacă se apropie perioada gripelor și răcelilor, temperaturile sunt prea scăzute sau prea ridicate sau simți că ai organismul slăbit, atunci este momentul perfect să începi să bei mai multă apă, până ajungi la cantitatea potrivită corpului tău. Uite de ce:

 • apa ajută organismul să elimine în mod natural toxinele și bacterii care pot provoca infecții și probleme de sănătate serioase;
 • apa transportă oxigenul către celulele imune, asigurându-le respirația și astfel viața și funcționarea eficientă.

Deshidratarea poate epuiza organismul, lăsându-l fără energie și fără puterea de a lupta împotriva agenților patogeni. Alege să bei apă la momentul potrivit pentru a preveni infectarea cu bacterii, virusuri, microbi și alți agenți patogeni.

Cu ajutorul ionizatoarelor noastre poți obține și apă dezinfectantă pentru diverse suprafețe, esențială de folosit în momentele în care patogenii sunt la orice pas. Generează cu același ionizator, apă cu pH puternic acid și folosește-o să cureți temeinic cheile, mânerele ușilor, volanul mașinii și alte suprafețe pe care le atingi des.

5. Bea mereu apă când consumi alcool

Alcoolul – știi ce se întâmplă în corpul tău când îl consumi? Alcoolul deshidratează organismul, fiind o substanță diuretică, și îl epuizează, pentru că are nevoie de o descompunere îndelungată la nivelul stomacului și al ficatului. De aceea este recomandat să alternezi tăria cu un pahar de apă. 

Unele persoane nu au suficiente enzime pentru a asimila complet etanolul din alcool, astfel că el poate rămâne în corp, provocând stări de mahmureală în ziua următoare. Poți preveni mahmureala alternând consumul de alcool cu apă, astfel în stomac substanțele de diluează și etanolul devine mai ușor de digerat.

În plus, dacă bei apă în timp ce savurezi băutura ta preferată, previi starea de ebrietate și toate simptomele ce apar odată cu aceasta: durerile de cap, amețeala, oboseala. Astfel, te distrezi mai mult la petrecerile la care mergi cu prietenii și, în același timp, poți să bei mai mult alcool fără să te amețești.

4. Înainte de culcare mergi rapid până la ionizator, dacă organismul îți permite

Bea un pahar de apă seara înainte de culcare pentru a te asigura că organismul tău rămâne hidratat pe timpul nopții dacă acest lucru nu te deranjează în timpul somnului. 

Dacă te trezești dimineața cu buzele uscate, trebuie să bei mai multă apă seara. Apa înainte de somn are și alte beneficii:

 • somnul este mai odihnitor – apa ajută corpul să își stabilizeze nivelurile de hormoni și substanțe nutritive și sprijină mușchii și articulațiile să se relaxeze
 • arzi mai multe calorii – apa descompune nutrienții și grăbește digestia;
 • eviți să te trezești noaptea din somn pentru a bea apă;
 • previi afectarea ciclului somnului și stării de spirit, problemă ce poate apărea din cauza privării de apă. Dacă, în schimb, bei un pahar de apă înainte de culcare, este stimulată producția hormonului fericirii, crescând satisfacția, calmul și emoțiile pozitive.

3. Optează pentru apă la temperatura camerei

Apa rece poate să afecteze enzimele și fluidele din stomac, împiedicând astfel realizarea cu succes a procesului digestiv. De asemenea, cu cât este mai mare diferența de grade între temperatura apei băute și cea a corpului, cu atât mai multă procesare necesită apa după ce este băută, consumând astfel mai multe resurse.  

Deci, apa rece dezechilibrează temperatura din organism și supune corpul unui efort în plus, pentru că acesta va trebui să regleze din nou temperatura la 37 de grade Celsius. Apa rece consumată în exces și pe termen lung poate duce și la alte afecțiuni sau probleme de sănătate. 

În schimb, apa la temperatura camerei este benefică organismului, contribuind la funcționarea normală a acestuia:

 • îmbunătățește circulația sangvină;
 • ajută la eliminarea toxinelor;
 • curăță rinichii;
 • ajută la transportul grăsimilor, reducând riscul de înfundare a vaselor de sânge. Apa rece solidifică grăsimile și le face mai greu de digerat.

2. Dacă ești obosit sau te simți rău, apelează la un pahar cu apă 

Poate că nu te-ai gândit până acum, dar lipsa apei din organism poate fi asociată cu stări de oboseală, dureri de cap, dispoziție generală de rău. Optează pentru apa ionizată dacă te confrunți cu o astfel de situație fiindcă:

 • îmbunătățește oxigenarea creierului;
 • acționează ca un detoxifiant pentru organism, eliminând toate substanțele de care corpul nu mai are nevoie și lăsând un corp mai ușor și mai energizat.

Apa ușor alcalină de la ionizator are o structură moleculară îmbunătățită care o face să fie mult mai ușor de băut și să hidrateze în straturi mult mai profunde ale corpului și este antioxidantă, anulând radicalii liberi. Acești radicali liberi au efecte periculoase asupra corpului, de oxidare, degradare și îmbătrânire. Apa ionizată conține hidrogen molecular, care datorită dimensiunilor foarte mici este capabil să intre inclusiv în structurile subcelulare pentru a le hidrata. Astfel, apa te revigorează în profunzime și îți oferă o stare de bine.

1. Consumă cantitatea de apă necesară zilnic în înghițituri mici

Hidratarea corectă presupune să bei apa ca și când ai mesteca-o. Bea apa din înghițituri mici și permite-i să stea o vreme în cavitatea bucală pentru a se absoarbe o parte în țesuturi, iar o parte pentru a se îmbiba cu salivă. Prin intermediul surfactanților din compoziția salivei, este scăzută tensiunea superficială a apei, fiind adusă la nivelul tensiunii superficiale din celule. Astfel, este reținută mai ușor în corp. 

Consumând apa din sorbituri mici, în loc să înghiți cantități mari, reușești să rămâi hidratat mai mult timp pentru că apa este absorbită mai bine.

Hidratează-te întotdeauna la momentul potrivit

Cele mai oportune momente de hidratare sunt: dimineața pe stomacul gol, înainte de masă cu 30 de minute, după 30 – 60 de minute de la masă, înainte de duș și înainte de culcare. Dar corpul are nevoie de apă și atunci când nu semnalează acest lucru. Consumând apă în situațiile care te fac predispus la deshidratare contracarezi din timp complicațiile ce pot apărea din cauza lipsei apei în organism.

Uneori trebuie să bei cantități mai mari de apă – există momente în care trebuie să adaptezi volumul de apă activităților pe care le desfășori, temperaturilor din mediul în care trăiești sau alimentelor pe care le consumi. Alteori ai nevoie de apă cu diferite nivele ale pH-ului sau cu o anumită temperatură. Este important să respecți toate sfaturile privitoare la consumul de apă, astfel punându-ți organismul într-o poziție în care să funcționeze mai ușor și mai eficient. 

Apa este ingredientul principal al corpului tău, înseamnă 3 sferturi din întreaga componență a acestuia. Hidratarea  îți influențează sănătatea, așa că acordă-i o atenție deosebită!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!