Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

5 motive să introduci broccoli în alimentație

5 motive să introduci broccoli în alimentație

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Broccoli este o legumă verde care seamănă vag cu un copac în miniatură. Aparține speciilor de plante cunoscute sub numele de Brassica oleracea. Cuvântul italian «broccoli» este o formă a pluralului «broccolo», ceea ce înseamnă varză înfloritoare cu tulpină. Este strâns legată de varză, varză de Bruxelles, kale și conopidă - toate plantele comestibile denumite în mod colectiv legume crucifere.

În România, această legumă și-a făcut intrarea relativ recent și nu este inclusă în mod constand în alimentația oamenilor. Iată mai jos 5 motive să introduci broccoli mai des în alimentația ta și a bebelușului.

5. Broccoli este un mix de vitamine, minerale și compuși bioactivi

Unul dintre cele mai mari avantaje ale consumului de broccoli este conținutul de nutrienți. Această legumă este încărcată cu o gamă largă de vitamine, minerale, fibre și alți compuși bioactivi.

100 de grame de buchețele de broccoli crude conține:

Carbohidrați: 6 grame

Proteine: 2,6 grame

Grăsime: 0,3 grame

Fibră: 2,4 grame

Vitamina C: 135%

Vitamina A: 11%

Vitamina K: 116% 

Vitamina B9 (folat): 14%

Potasiu: 8%

Fosfor: 6%

Seleniu: 3%

Vitamina K: 116% 

Vitamina B9 (folat): 14%

Potasiu: 8%

Fosfor: 6%

Seleniu: 3%

Broccoli poate fi consumat gătit sau crud – ambele variante sunt perfect sănătoase și oferă diferite profiluri nutritive. Pentru bebeluși, însă, este recomandată forma gătită. 

Diferite metode de gătit, cum ar fi fierberea excesivă, microunde sau prăjirea modifică compoziția de nutrienți a legumelor și le reduce din proprietățile. Aburirea pare să aibă cele mai puține efecte negative, iar la robotul multifuncțional de gătit poți prepara ușor și rapid broccoli în acest fel. 

Totuși, crud sau gătit, broccoli este o sursă excelentă de vitamina C. Doar o jumătate de cană (78 grame) de broccoli gătit oferă 84% din aportul zilnic de referință (RDI).

4. Broccoli conține antioxidanți care îți protejează sănătatea

Conținutul de antioxidanți din broccoli este unul dintre principalele beneficii pentru sănătatea umană. Consumat în mod constant, broccoli îți va oferi nutrienți și substanțe benefice pentru organismul tău și starea ta de bine.

Antioxidanții sunt molecule care inhibă sau neutralizează radicalii liberi responsabili de deteriorarea celulelor. Aceștia pot conduce la reducerea inflamației și la un efect general de protecție a sănătății. Broccoli conține, de asemenea, cantități măsurabile de antioxidanți luteină și zeaxantină, care pot preveni stresul oxidativ și deteriorarea celulară a ochilor.

3. Menține o digestie sănătoasă consumând broccoli

Broccoli este bogat în fibre și antioxidanți – ambele elemente susțin funcția intestinală optimă și sănătatea generală a tubului digestiv.

Consumul de alimente bogate în fibre și antioxidanți precum broccoli poate juca un rol important în menținerea funcției intestinale sănătoase.

2. Procesul de îmbătrânire poate fi încetinit dacă mănânci broccoli

Procesul de îmbătrânire este atribuit în mare parte stresului oxidativ și a funcției metabolizate reduse pe parcursul vieții. Cu toate că îmbătrânirea este un proces natural inevitabil, ea poate fi încetinită cu un regim alimentar sănătos și cu un stil de viață activ.

Există cercetări în desfășurare asupra sulforafanului, un bioactiv cheie pe care îl conține broccoli și a efectelor chimice pe care le are consumul acestei substanțe.

1. Broccoli contribuie la reducerea colesterolului

Ca multe alimente întregi, broccoli conține fibre solubile care atrag colesterolul din corpul tău. Acest lucru se datorează faptului că fibra din broccoli se leagă de acizii biliari din tractul digestiv, ceea ce face ca eliminarea colesterolului din corpul tău să fie ușoară.

Iată de ce să introduci broccoli în alimentația bebelușului

Odată cu diversificarea, micuțul tău are nevoie de nutrienți din surse cât mai variate. Broccoli este o legumă apreciată de mămici și de bebeluși datorită conținutului său de fibre și vitamina C, dar și alți nutrienți importanți.

Uite de ce este benefic broccoli în creșterea armonioasă a bebelușilor:

  • datorită conținutului de vitamina C, întărește sistemul imunitar și ajută organismul micuțului să absoarbă mai ușor fierul și calciul,
  • reduce constipația, ameliorează diareea și îmbunătățește digestia datorită fibrelor pe care le conține broccoliul,
  • ajută la îmbunătățirea vederii, deoarece conține vitamina A.

Alege pentru cel mic un broccoli de un verde intens, fără pete galbene și asigură-te că îl speli eficient de orice posibil reziduu de pesticide folosind apa cu proprietăți de degresare 100% naturală de la ionizatoarele noastre.

Prepară-l termic fie la abur, fie prin fierbere, sote sau la cuptor, folosește rețete delicioase cu broccoli pentru bebeluși conform rețetelor pe care ți le punem la dispoziție.

Introdu broccoli în alimentația micuțului și oferă-i nutrienți din surse sigure!

Prepari broccoli rapid și ușor la robotul de gătit

Pe lângă toate beneficiile pe care le are broccoli pentru organismul tău și al bebelușului, el este și foarte gustos și se prepară rapid cu ajutorului dispozitivului tău multifuncțional de gătit. Versatilitatea acestei legume o face o alegere ideală pentru a garnisi feluri principale de mâncare, dar și un preparat singular hrănitor.

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!