Cuprins
- 10. Încearcă să petreci 10 minute la soare
- 9. Consumă alimente de primăvară proaspete
- 8. Ține un jurnal pentru a-ți organiza gândurile
- 7. Evită să folosești telefonul cu o oră înainte de somn
- 6. Fii activ pentru a-ți proteja sănătatea
- 5. Vizita anuală la medic – programează-te din timp
- 4. Ai grijă de sănătatea ta renunțând la produsele expirate
- 3. Fii mai blând cu tine însuți
- 2. Ai grijă la băuturile pe care le consumi
- 1. Bea mai multă apă și informează-te cu privire la calitatea ei
De multe ori, în timpul iernii, ne pierdem energia și tindem să intrăm într-o stare de hibernare, pe mai multe planuri. O dată cu creșterea temperaturii, apariția soarelui și a culorilor în natură, ne regăsim motivația și dorința de a ne organiza și de a avea grijă de noi. Investim timp în curățenia de primăvară și este util să îl investim și în sănătatea și bunăstarea noastră. Așadar, ți-am pregătit 10 sfaturi fresh pentru a avea o primăvară cât mai reușită.
10. Încearcă să petreci 10 minute la soare
Soarele este un factor important în viața noastră și o dată cu venirea primăverii reușim să ne bucurăm cât mai mult de razele sale. În zilele în care avem ocazia, putem profita de temperaturile mai calde prin a ne lua o pauză afară. Beneficiile expunerii la soare sunt nenumărate, precum:
- reducerea stresului;
- întărirea sistemului imunitar;
- ajutorul în lupta împotriva stărilor depresive.
De asemenea, oasele tale vor fi mai puternice și afecțiunile pielii precum psoriasis și acnee pot fi prevenite. Razele UV au un aport pozitiv și în afecțiuni ale tiroidei, lupus sau poliartrită reumatoidă.
Pe cât de important este să ne expunem la razele soarelui, pentru a ne bucura de toate avantajele, la fel de important este să știm să ne protejăm de posibilele riscuri. Utilizarea factorului de protecție este esențială pentru toată lumea, indiferent de vârstă sau de gen. Acesta previne:
- arsurile solare;
- hiperpigmentarea;
- cancerul de piele;
- îmbătrânirea.
În cazul în care ai evitat până acum protecția solară, noi sperăm că ți-am dat suficiente motive să fie nelipsită din colecția ta de acum încolo, indiferent de sezon.
9. Consumă alimente de primăvară proaspete
Primăvara aduce cu sine alimente sănătoase și colorate. Cumpără fructe și legume de la producători locali și bucură-te de aromele delicioase. Iată o parte din beneficiile unei diete ce conține din plin fructe și legume proaspete:
- scăderea riscului bolilor cardiace;
- scădea presiunii sângelui;
- îmbunătățirea vederii;
- creșterea nivelului de energie de care avem nevoie pe durata unei zile.
Dacă îți este dificil să te alimentezi în fiecare zi cu fructe și legume sau uiți să o faci, poți încerca să le pui într-un bol pe masă, la vedere sau să le pregătești și să le așezi în frigider, pentru a fi la îndemână pe parcursul zilei.
Și pentru că discutăm despre produse fresh, locale, un alt sfat pentru îmbunătățirea sănătății în timpul primăverii este să încercăm să gătim mai des acasă. Astfel, vom fi siguri de ingredientele pe care le includem în preparatele noastre, vom avea siguranța că întotdeauna mâncarea pe care o consumăm este fresh și putem ajunge, astfel, să facem economii.
8. Ține un jurnal pentru a-ți organiza gândurile
Contextul social din prezent ne-a pus față în față cu diverse provocări în ultimii ani. Deși problemele sociale pe care societatea le înfruntă au consecințe asupra modului în care ne percepem viața, este important să ne menținem o gândire pozitivă și să privim viitorul cu încredere .
În orice fel de situație ne aflăm, plăcută sau mai puțin plăcută, o activitate benefică pe care o putem face pentru sănătatea noastră este menținerea unui jurnal al gândurilor. Momentul în care reușim să punem pe foaie sentimentele pe care le avem, oferim ocazia atât de a ne confrunta pas cu pas cu ele, pentru a observa ce ne face fericiți dar și care sunt lucrurile mai puțin pozitive din viața noastră. Start small, ia o agendă și începe prin a scrie un singur gând pozitiv și unul negativ din ziua ta. Observă cum te influențează această acțiune.
7. Evită să folosești telefonul cu o oră înainte de somn
Știm, suntem legați din ce în ce mai mult de telefoanele noastre. Le folosim în foarte multe activități din viața de zi cu zi, de la muncă, până la entertainment și în scop informațional. Lumina albastră produsă de ecranul telefonului este, însă, dăunătoare pentru organism.
- În primul rând, aceasta scade producția de melatonină, hormonul somnului ce controlează ritmul circadian.
- În al doilea rând, folosirea telefonului înainte de somn, interferează cu ciclurile de somn REM și ne face să fim mai alerți noaptea și lenți a doua zi dimineață.
Pentru a reuși să ne ținem departe de device-uri înainte de a merge la somn, îl putem muta într-o cameră diferită, pentru a fi mai puțin tentați să îl accesăm.
6. Fii activ pentru a-ți proteja sănătatea
Get moving, get healthy! Dacă pe perioada iernii ai simțit că ai intrat într-un stadiu de hibernare, primăvara este momentul perfect să te pui în mișcare, indiferent de activitatea fizică pe care o preferi. Vremea se încălzește așa că sporturile în aer liber își câștigă înapoi terenul.
Dacă îți dorești să fii mai curajos sezonul acesta, încearcă un sport pe care nu l-ai practicat niciodată până acum. Și dacă nu îți iese, până la urmă… și ieșitul din zona de confort poate fi considerat un sport interesant. Dacă, totuși, nu te simți pregătit de practicarea unui sport, o plimbare de cel puțin 30 de minute, în ritm alert, te va ajuta să trăiești o viață mai sănătoasă. Condiția fizică a inimii tale se va îmbunătăți, sistemul imunitar se va întări, calitatea somnului va fi pozitiv influențată și creativitatea ta va fi stimulată.
5. Vizita anuală la medic – programează-te din timp
Știm cu toții teoria… însă este puțin mai complicată partea practică. Analizele anuale sunt esențiale atunci când vine vorba despre prevenție. De cele mai multe ori, afecțiunile descoperite din timp, pot fi mult mai ușor tratate. Dacă nu te simți confortabil să mergi la analize singur, roagă un prieten să te însoțească sau un membru al familiei. De ce nu, poate reușiți chiar să le faceți împreună astfel îmbinând utilul cu plăcutul.
Încurajează-i, de asemenea, pe cei apropiați să ajungă cât mai des la control, pentru a fi siguri că totul este sub control. Afecțiuni precum hipertensiunea, diabetul și afecțiunile tiroidei, de obicei nu prezintă simptome la debutul lor, așa că singurul mod prin care acestea se pot detecta este prin analize regulate. De asemenea, cu cât sunt depistate mai devreme aceste afecțiuni, cu atât simptomele vor fi mai ușoare, tratamentul mai simplu și efectele benefice nu vor întârzia să apară. Prevenția este cheia în astfel de situații.
4. Ai grijă de sănătatea ta renunțând la produsele expirate
Există un motiv întemeiat pentru care curățenia de primăvară este atât de importantă și populară. Anotimpul ghioceilor reprezintă momentul oportun pentru a te asigura că nu mai păstrezi nimic ce poate avea data de valabilitate expirată. Începând cu medicamentele, sertarul cu machiaje și cosmetice și bineînțeles, spațiul din bucătărie.
De cele mai multe ori nu ne dăm seama că produsele pe care le folosim zi de zi sunt învechite și pot dăuna sănătății noastre. De asemenea, tindem să adunăm foarte multe lucruri de care nu avem nevoie, așadar încercarea unui stil de viață minimalist ne-ar aduce beneficii. Crearea unui obicei din reorganizarea acestor spații, va impacta pozitiv viața pe care o ducem și va avea efecte imediate.
3. Fii mai blând cu tine însuți
În vremurile în care perfecționismul este încurajat pe toate planurile este dificil să nu picăm în plasa gândurilor constante și intrusive care ne spun că nu suntem suficienți de buni – acasă, la muncă sau chiar și atunci când vine vorba de hobby-uri.
Pe cât de important este să avem grijă de sănătatea noastră din punct de vedere fizic, pe atât de important este să avem grijă și de cea mintală. Ascultă-ți instinctul cu privire la oamenii din jurul tău, cu privirea la munca ta și la deciziile pe care le faci în viața de zi cu zi – fie că este vorba de unele importante sau de cele mai mici. Ia-ți momente pentru tine, spune nu planurilor pe care nu ți le dorești și acceptă-ți atât calitățile, cât și părțile care nu îți plac atât de mult dar pe care vrei să le îmbunătățești.
2. Ai grijă la băuturile pe care le consumi
Știm deja faptul că o alimentație adecvată este extrem de importantă în vederea menținerii unei sănătăți optime. La fel de important de menționat este și impactul pe care îl au băuturile pe care le consumăm în viața noastră de zi cu zi. Atât sucurile acidulate cât și fresh-urile, băuturile dulci pe bază de cafea sau cacao și cocktailurile pe bază de alcool sunt de evitat dacă ne dorim să ducem o viață sănătoasă.
Sucurile acidulate au devenit, din păcate, pentru mulți oameni o adicție. Începutul unui nou sezon poate fi momentul perfect în care încercăm să renunțăm sau să limităm consumul de sucuri acidulate.
Dacă te întrebi de ce pofta de sucuri acidulate este atât de accentuată și de puternică, motivul este faptul că aceste sucuri produc un nivel mult mai mare de dopamină față de alte tipuri de alimente. Astfel, creierul nostru ne convinge că avem nevoie și de dorim din ce în ce mai mult produsul care ne-a oferit acest sentiment.
Fresh-urile din fructe proaspete sunt mai dăunătoare decât am crede. Un pahar de 350 ml de fresh de portocale conține 9 lingurițe de zăhăr – o cantitate mai mare decât anumite sucuri acidulate. Într-adevăr, este vorba de zahăr natural însă acest lucru nu schimbă foarte mult situația.
De asemenea, băuturile dulci pe bază de cafea ce conțin frișcă, de tip frapuccino, sunt dăunătoare din cauza excesului de zahăr pe care îl conțin. O alternativă la astfel de băuturi este clasicul cappucino, ce ne oferă aceeași plăcere de a savura o cafea, cu mult mai puține calorii.
Problemele apar în momentul în care realizăm efectele negative pe care le au aceste băuturi asupra organismului – de la creșterea în greutate până la afecțiuni cronice, afecțiuni ale ficatului, erodarea dinților, afecțiuni ale pielii sau scăderea energiei. De asemenea, aportul nutrițional adus de acestea este foarte scăzut. Înlocuirea treptată a acestora cu ceaiuri sau apă va aduce doar beneficii organismului.
1. Bea mai multă apă și informează-te cu privire la calitatea ei
Dacă tot am menționat apa, este important să fim conștienți cât de importantă este hidratarea pentru fiecare dintre noi. Aproximativ 50-70% din corpul uman este format din apă și în jur de 70% din suprafața pământului este formată din apă. Este important de știut faptul că nu există o cantitate universală de apă care trebuie consumată zilnic, ci aceasta se calculează în funcție de greutatea fiecăruia. Beneficiile consumului de apă sunt nenumărate, printre care:
- sănătatea și hidratarea pielii;
- reglarea temperaturii corpului;
- reglarea sistemului digestiv;
- menținerea tensiunii arteriale;
- menținerea unei greutăți optime.
Este important de știut că există mai multe tipuri de apă și unele dintre ele sunt nesigure pentru consum. Apa îmbuteliată, apa de la fântână și cea de la robinet (în stare nemodificată) nu reprezintă cele mai optime variante de consum din cauza compoziției chimice incorecte, a impurităților și a tratării apei prin procesare – acțiune ce determină perioadele de valabilitate extinsă. De asemenea, apa îmbuteliată poate reprezenta o sursă de poluare pentru mediu, în cazul contaminării cu plastic a aerului, apelor – oceanelor și a solului.
Apa diferă în funcție de pH și de structura moleculară. Structura moleculară a apei se referă la grupările de molecule de apă regăsite și este dată de modul de organizare al moleculelor. Cu cât grupările conțin mai multe molecule, cu atât apa hidratează mai greu, fiindcă grupările mari pătrund mai dificil în celule și țesuturi. Însă, grupările mici de molecule pătrund ușor în organism și hidratează eficient.
Apa produsă de ionizatoarele GoostoMix este curată, purificatoare și ionizată, cu 3 niveluri de pH: 8,5, 9 și 9,5. Apa Alcalină (cea cu pH între 8,5 și 9,5) și apa Clean (cea cu pH 7) sunt destinate consumului zilnic și oferă hidratarea de care avem nevoie pe parcursul zilei. Ionizatorul este simplu de folosit și practic, astfel vei putea să te bucuri de o apă calitativă, ce îți va susține organismul și va contribui pozitiv la menținerea sănătății.
Așadar, este important să avem grijă de noi, să ne menținem o gândire pozitivă și să privim începutul sezonului călduros ca pe un prilej bun pentru noi începuturi, noi planuri, idei și proiecte.
Surse:
- https://selecthealth.org/blog/2020/07/7-health-benefits-of-sunlight
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/
- https://health.clevelandclinic.org/put-the-phone-away-3-reasons-why-looking-at-it-before-bed-is-a-bad-habit/
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-stop-drinking-soda#sodas-effects
- https://mypvhc.com/importance-regular-check-ups/
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814#benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814
- https://www.gohealthuc.com/library/7-easy-steps-spring-clean-your-diet
- https://www.diabeteswa.com.au/simple-ways-to-spring-clean-your-health/
- https://time.com/5221500/spring-clean-health-tips/
- https://drthadgala.com/12-unhealthy-drinks-to-avoid-this-summer-and-9-nutritious-refreshments/
- https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a33452/drinks-to-never-drink/