Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ceapa – alimentul bogat în antioxidanți și fitochimicale

Ceapa – alimentul bogat în antioxidanți și fitochimicale

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Ceapa este unul dintre cele mai folosite alimente în bucătărie. Este o legumă îndrăgită pentru gustul dulce pe care îl are după ce este gătită dar și pentru aroma iute-dulceagă pe care o are atunci când este consumată crudă.

În plus, ceapa mai are și alte beneficii pentru tine și pentru sănătatea ta: vitamine, minerale și alte substanțe nutritive care luptă împotriva afecțiunilor cardiace, acționează ca antiiflamatori și antiseptici și au grijă de sistemul tău imunitar!

Ceapa îți menține organismul sănătos

Folosită ca remediu de mii de ani, ceapa a rămas la fel de benefică și astăzi, mai ales dacă este crescută natural, într-un mediu favorabil dezvoltării, fără poluare și fără pesticide. Pe lângă gustul îmbietor, ceapa îți aduce 2 beneficii majore: nutrienți și fitochimicale sănătoase.

Ceapa are mulți nutrienți și puține calorii. În 100 g de ceapă se găsesc doar 39,7 kcal, plus aceste substanțe nutritive esențiale bunei funcționări a organismului:

  • 7% carbohidrați;
  • 2% proteine;
  • 0,5% grăsime totală;
  • 0 % colesterol;
  • 4,5 % fibre dietetice;
  • vitamine: 5% folați, 1% niacină, 2,5% acid pantotenic, 9% piridoxină, 2% riboflavină, 4% tiamină, 12% vitamina C;
  • minerale: 3% potasiu, 2% calciu, 4% cupru, 3% fier, 2,5% magneziu, 5,5% mangan, 4% fosfor, 1,5% zinc;
  • fitonutrienți:  flavonoide (printre care și quercitină), betacaroten, beta criptoxantină, luteină, zeaxantină.

Ceapa conține și vitamina A și E în cantități mici. Este o sursă bună de compuși sulfurici, flavonoizi și polifenoli. Astfel, consumând o ceapă de dimensiuni medii, îi poți oferi corpului tău toți acești nutrienți și fitochimicale bune, precum beta-carotenul, pe care organismul îi va folosi pentru diferite mecanisme de funcționare.

Ceapa are numeroase beneficii pentru sănătate

În bucătărie, ceapa este folosită ca ingredient aromatic. În medicină, ceapa capătă alte roluri: remediu, tratament și de prevenție. Ceapa poate avea următoarele efecte pozitive asupra sănătății tale:

  • protejează inima – ceapa conține tiosulfați, care acționează ca diluanți naturali pentru sânge, reducând astfel riscul de infarct și accident vascular cerebral. De asemenea, flavonoidele, precum quercitina, acționează ca antioxidanți și antiinflamatori și ajută și la scăderea nivelului de LDL (colesterolul rău);
  • îmbunătățește digestia – ceapa conține fructooligozaharide, substanțe care acționează ca prebiotice. Acestea trec prin intestinul subțire fără a fi digerate și ajung în intestinul gros, unde devin hrană pentru bacteriile bune din această zonă;
  • previne osteoporozaNational Onion Association arată că ceapa poate preveni această boală, contribuind la creșterea masei osoase;
  • îmbunătățește sistemul imunitar – atunci când apar în corp microorganisme periculoase, organismul oferă un răspuns imun, ce provoacă inflamații, care pot fi ameliorate prin consumul de ceapă datorită tiosulfaților și quercitinei;
  • ajută la reglarea zahărului din sânge – compușii cu sulf și quercetină au efecte antidiabetice, astfel că folosirea cepei în alimentație poate ajuta persoanele cu diabet;
  • detoxifică organismul – aminoacizii din sulf pot înlătura metalele grele din organism, precum mercurul, cadmiulul și plumbul.

Include ceapa în meniu preparând rețete gustoase

Dacă vrei să introduci și tu ceapa în meniul tău în mod sănătos, va trebui să o gătești corespunzător, prin tehnici care să păstreze nutrienții și fitochimicalele bune găsite în această legumă. Ceapa este recunoscută pentru aroma intensă ușor dulceagă pe care o oferă preparatelor, însă adesea este gătită incorect, prin prăjire. 

Baia de ulei este periculoasă pentru organism, fiindcă uleiul odată ajuns la punctul de fum, eliberează substanțe dăunătoare. 

Este recomandat să consumi cât mai puține prăjeli sau să folosești ulei cu un punct de fum mai ridicat, precum uleiul de măsline. Uleiurile sunt bune pentru gătit, însă depinde de cantitatea pe care o folosești și de punctul său de ardere.

Există și alte metode prin care să gătești cu ceapă, pe lângă tradiționala prăjeală. Ceapa are un gust atât de aromat și parfumat, încât merită să te bucuri de ea la maximum! În plus, dacă optezi pentru gătitul sănătos, te vei bucura și de efectele ei pozitive pentru organism!

Iată câte tipuri de ceapă există și ce poți face cu ele

În piețe și la magazine găsești o mulțime de soiuri de ceapă. Îți prezentăm câteva dintre cele mai populare mai jos,  astfel încât să îți formezi o idee despre fiecare. Iată cele mai întâlnite tipuri de ceapă:

  • ceapa galbenă – este cea mai des întâlnită și cea mai des folosită în bucătărie. Când este crudă poate fi ușor iute și înțepătoare, dar devine dulceagă odată gătită. Se folosește pentru ciorbă, tocăniță și sosuri de ceapă;
  • ceapa dulce – este un tip de ceapă ce include soiuri precum Vidalia, Walla Walla și Mauis, fiind bună de consumat crudă datorită gustului deloc usturător. Are o culoare între auriu și alb, fiind mai degrabă un galben pal. Este bună de folosit crudă în salate sau garnituri;
  • ceapa roșie – se deosebește de ceapa galbenă prin culoarea vibrantă mov-purpurie. Gustul este ușor diferit de ceapa galbenă, fiindcă este mai dulce dacă ai puțin noroc să nimerești o ceapă crescută cu apă din abundență. Atunci când este privată de apă, ceapa tinde să devină mai iute;
  • ceapa albă – are coaja și interiorul de un alb pur, cu un gust intens și ușor dulce. O poți folosi în salate, la frigărui sau în alte rețete unde vrei să adaugi o pată de alb în farfurie;
  • ceapa franțuzească – se mai numește și șalotă și o distingi datorită formei: alungită, ovală sau conică. Are o aromă delicată și dulce și este un hibrid între ceapă și usturoi. În bucătăria franceză este folosită în vinaigrette și sosuri, precum și pe friptură;
  • ceapa verde – este prima formă a cepei de îndată ce iese din pământ, adică are un bulb mic și frunze lungi și verzi. Se consumă mai ales crudă în salate, apariția ei în piețe fiind un semn al venirii primăverii. O poți utiliza și în omlete, dar de regulă nu se folosește în alte preparate ce necesită tratare termică pentru că își pierde din gust și rămâne prea moale;
  • arpagic – este o ceapă cu bulb mic și alungit și frunze subțiri și tubulare, ce se consumă crudă sau se adaugă la rețete dar mai spre sfârșit, pentru a-i păstra aroma;
  • praz – este înrudit cu ceapa dar are o formă diferită: un bulb mic și alungit din care ies frunze lungi și aplatizate. Este bun pentru supe creme, tocane, dar este recunoscut și pentru beneficiile terapeutice – frunzele se pot folosi ca remediu naturist.

Contraindicații în consumul de ceapă

Consumul de ceapă este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar este bine să te oprești din a consuma această legumă dacă observi reacții neplăcute în organism, precum dureri sau arsuri, caz în care poți contacta un medic pentru a afla cauzele în detaliu. 

Iată câteva posibile efecte secundare ale consumului de ceapă:

  • poate fi alergen încrucișat pentru țelină și pelin;
  • poate provoca indigestie dacă este consumată în cantități mari;
  • dacă este aplicată pe piele, poate să provoace iritații, arsuri sau eczeme.

Un aspect important de adus în vedere este faptul că atunci când tai ceapa, este posibil să lăcrimezi. Deși este un efect produs din cauza unei substanțe eliberate de ceapă, nu este periculos pentru sănătate. Iată explicația acestui fenomen:

  • ceapa conține în celule acizi ai sulfenici și enzime, care stau separate în celule;
  • când tai o ceapă, enzima reacționează cu sulful și creează un compus chimic volatil, care plutește până la ochi și îți declanșează glanda lacrimală. Astfel, reacția organismului tău este de a lăcrima.

Ceapa – sănătate și gust pentru organismul tău

Ceapa îți furnizează o mulțime de nutrienți și substanțe necesare organismului cu un număr mic de calorii, așa că include-o în mesele tale, atât crudă cât și gătită!

Deși este un aliment des folosit în bucătărie, nu întotdeauna preparatele cu ceapă sunt sănătoase! Gătește ceapa fără ulei sau folosind doar o cantitate mică de ulei și vei obține preparate echilibrate!

Mănâncă sănătos și gustos!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!