Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum îți influențează alimentația sănătatea mintală?

Cum îți influențează alimentația sănătatea mintală?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Organismul tău resimte alegerile pe care le faci cu privire la alimentație, iar acestea pot influența mai apoi dispoziția, starea psihică și chiar sănătatea mintală. Obiceiurile alimentare sănătoase, care includ o alimentație echilibrată, consum suficient de apă, evitarea alcoolului în exces, sunt modalitatea prin care poți avea grijă de corpul și mintea ta. 

Alege întotdeauna varianta echilibrată a alimentelor și preparatelor și ține cont de sfaturile pe care ți le prezentăm în continuare pentru a avea o viață sănătoasă și liniștită.

Cum influențează alimentația apariția tulburărilor psihice?

Substanțele nutritive pe care organismul le primește din alimentație sunt combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa. Pe lângă nutrienți, are nevoie de apă curată și uneori îi sunt necesare tratamente sau un plus de nutrienți în caz de deficit. Însă, pe primul loc al nevoilor vor rămâne mereu nutrienții, fără de care organismul nu ar putea funcționa.

Rolul nutrienților din alimente este variat, fiecare micronutrient și macronutrient având funcții importante:

  • proteinele repară și construiesc țesutul muscular și sprijină funcționarea sistemului imunitar;
  • carbohidrații generează energia necesară desfășurării tuturor activităților pe care le faci într-o zi;
  • vitaminele și mineralele asigură realizarea reacțiilor chimice din organism;
  • apa, un nutrient esențial, este folosită pentru reglarea temperaturii corpului, este implicată în procesul de digestie, eliminarea toxinelor din corp și ajută sănătatea oaselor.

Atunci când organismului îi lipsesc nutrienții esențiali, adică dacă omiți să consumi suficiente vitamine, minerale, proteine, carbohidrați sau apă, dispoziția ta are de suferit. Iată conexiunea dintre creier și alimentație:

  • ceea ce mănânci afectează direct structura și funcționarea creierului;
  • dacă îi oferi organismului mâncare nesănătoasă și omiți nutrienți din alimentație, corpul se va simți epuizat și se poate instala o stare psihică de oboseală, rău, lipsă de motivație și de energie etc;
  • substanțele periculoase din alimentele intens procesate sau rafinate, odată ajunse la nivelul creierului, cu greu pot fi îndepărtate;
  • unele psihopatologii influențează creierul să ceară mai multă mâncare nesănătoasă, precum fast-food, dulciuri în exces etc;
  • o dietă slabă în nutrienți poate fi un factor de risc pentru apariția depresiei. Un studiu a arătat că administrarea de ulei de pește și acid folic au avut succes în tratarea depresiei. De asemenea, epuizarea rezervelor de nutrienți pe parcursul sarcinii și lipsa recuperării postpartum pot crește riscul de depresie al unei femei.

Cum să previi apariția afecțiunilor psihice printr-o alimentație echilibrată?

De multe ori atunci când întâmpini o dificultate, o problemă legată de stres sau dispoziție, aceste afecțiuni se manifestă prin scăderea apetitului sau nevoia de a mânca alimente nesănătoase, ca o alinare sau o modalitate de a te simți mai bine. 

Consumând alimente sănătoase, nutritive și diverse, eviți ca organismul să aibă deficit de substanțe hrănitoare, prevenind astfel apariția afecțiunilor psihice influențate de nutriție. De exemplu, lipsa acizilor grași Omega-3 poate fi un factor ce duce la apariția depresiei.

Pentru a te asigura că ai un organism echilibrat, adoptă o alimentație sănătoasă și variată, bazată pe alimente gătite sănătos și evită mâncărurile bogate în grăsimi, zahăr rafinat, cereale rafinate, fast-food sau alimente complex procesate.

Iată câteva sfaturi pentru a avea o alimentație corectă, promotoare a unui stil de viață sănătos!

Consumă preparate gătite sănătos, bogate în nutrienți

Preparatele care rezonează perfect cu un organism funcțional și neafectat de probleme de sănătate sunt gătite prin tehnici echilibrate, folosind alimente bogate în substanțe nutritive. Este indicat să mănânci cât mai multe mese gătite în casă, pentru că știi exact ce ingrediente ai folosit, ce se află în farfuria ta și cum a fost pregătit preparatul.     

Evită mâncarea nesănătoasă din comerț

Multe dintre produsele alimentare pe care le găsești pe rafturile supermarketurilor conțin ingrediente care pot afecta organismul dacă sunt consumate în cantități mari. De exemplu, dacă alegi să mănânci un snack sau un dulce ambalat, este foarte posibil să îi oferi corpului o cantitate foarte mare de zahăr, raportat la gramajul produsului. Astfel, îți pui organismul la efort în plus pentru a putea procesa zahărul respectiv. Deci, în loc să îi oferi energie și nutrienți, poți ajunge să îl epuizezi.

Atunci când consumi mâncare semipreparată sau fast-food, pentru moment corpul se simte plin și starea de spirit pare că se îmbunătățește. Totuși, dacă vei continua să mănânci astfel de alimente nesănătoase, este posibil ca la un moment dat să resimți oboseală, stare de rău pe care nu ți-o poți explica și un mood total lipsit de energie. Deși este vorba despre o dispoziție negativă, aceste stări provocate de mâncarea nesănătoasă se pot agrava.

Este important să ai grijă la ceea ce mănânci! Sănătatea ta depinde de alegerile alimentare, iar repercusiunile alegerilor de acum pot ieși la iveală în viitor, fiindcă mâncarea nesănătoasă slăbește organismul pe termen lung.

Optează întotdeauna pentru variante sănătoase și încearcă să nu faci exces de alimente procesate sau să le eviți mereu. Ia atitudine și reeducă-ți obiceiurile alimentare pentru a avea un stil de viață sănătos, o minte limpede și o dispoziție energică și plină de vitalitate!

Bea apă curată și cu pH corespunzător de la ionizator

Starea ta de spirit poate fi afectată de simptomele deshidratării: dureri de cap, cefalee, slăbiciune, astfel că organismul este lipsit de energie. Evită deshidratarea și oferă-i organismului tău suficientă apă pe zi.

Apa face parte din categoria nutrienților, așa că este importantă pentru sănătate. Totuși, trebuie să ai în vedere că unele tipuri de apă pot fi dăunătoare:

  • apa de fântână de obicei nu este testată și autorizată și este periculos să o consumi, fiindcă poate conține agenți patogeni, sedimente și diverse substanțe toxice, în funcție de pământ, locul în care este situată etc;
  • apa îmbuteliată poate conține niveluri depășite de nitriți și, de asemenea, în componența acesteia se pot regăsi particule de plastic. Microplasticul ajuns în apa de băut nu se descompune și, deși încă nu s-au demonstrat efectele acestuia în organism, în mod cert nu ar trebui ingerat;
  • apa de la robinet este posibil să treacă prin țevi vechi, ruginite, astfel că poate prelua diverse impurități și sedimente. În plus, poate conține cantități însemnate de clor sau alte substanțe chimice.

O modalitate ingenioasă pentru a bea apă curată și cu pH adaptat organismului este să ionizezi apa de la robinet cu ajutorul unuia dintre ionizatoarele de apă recomandate de GoostoMix. Acestea sunt dispozitive performante care filtrează apă, după care o supun unui proces de electroliză prin care i se schimbă pH-ul și conținutul de minerale. 

Apa alcalină de la ionizator este sigură pentru consum și are câteva beneficii importante:

  • este antioxidantă. Unele studii au arătat că radicalii liberi pot influența negativ sănătatea mintală. Apa ionizată conține Hidrogen Molecular, o moleculă care neutralizează acțiunea radicalilor liberi care distrug celulele din organism;
  • este energizantă;
  • hidratează în profunzime datorită structurii microcluster pe care o dobândește în urma ionizării.

Comandă un ionizator de pe platforma noastră și beneficiază de o viață sănătoasă, consumând apă curată!

Renunță la băuturile cu alcool fiindcă îți afectează sănătatea mintală

Consumul de alcool în cantități mici are un efect temporar de îmbunătățire a stării de spirit. Deși alcoolul te relaxează după ce îl consumi, pe termen lung îți poate afecta creierul. Consumul excesiv duce la interferarea alcoolului cu substanțele chimice din creier, care sunt esențiale pentru o bună sănătate psihică.

Alcoolul afectează parțial activitatea neurotransmițătorilor, substanțe chimice care trimit informație de la un nerv din creier la altul. Atunci când consumi alcool, experimentezi o stare de relaxare datorită modificărilor chimice pe care le-a făcut alcoolul în creier. Efectul se datorează faptului că alcoolul suprimă partea creierului responsabilă cu inhibarea.

Totuși, odată ce o cantitate mare de alcool ajunge în organism, este posibil să apară un efect invers, adică să fii copleșit de emoții negative. Alcoolul este un depresiv și poate provoca anxietate, nervozitate.

Este recomandat să consumi alcool ocazional și în cantități mici. În plus, alcoolul este o băutură care deshidratează. Consumă și câteva pahare cu apă pentru a te asigura că organismul poate face față procesării și eliminării alcoolului din corp.

Ce tulburări psihice au legătură cu alimentația?

Alimentația și sănătatea psihică se află într-o relație bidirecțională. Alimentația afectează starea psihică, dar și unele afecțiuni psihice afectează nutriția. În medicina psihiatrică există două afecțiuni principale care se manifestă prin tulburări de alimentație. 

Este vorba despre bulimie și anorexie, caracterizate prin tulburări severe în comportamentul alimentar. În continuare vom vorbi despre aceste două afecțiuni în detaliu.

Ce este anorexia nervoasă și cum se manifestă?

Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată prin înfometare, scădere excesivă în greutate și frică obsesivă de îngrășare. Anorexia are printre cele mai mari rate de mortalitate din toate bolile psihice, de aceea trebuie tratată cu seriozitate.

La o persoană adultă care suferă de anorexie indicele de masă corporală (IMC) este sub 18,5. Un IMC normal pentru un adult ar fi de 18,50 si 24,99. Persoanele care suferă de anorexie (în majoritatea cazurilor fete sau femei) se supun unor diete drastice, fac exerciții fizice excesive și adoptă măsuri inadecvate de control a greutății, precum administrarea de diuretice sau suplimente. Scopul pentru care pacienții care suferă de anorexie recurg la aceste comportamente este pentru a-și alimenta stima de sine.

Conform Asociației Americane de Psihiatrie, simptomele anorexiei sunt:

  • menstruație întârziată;
  • păr și unghii fragile;
  • intoleranță la frig;
  • slăbiciune musculară;
  • amețeli sau leșin din cauza deshidratării;
  • iritabilitate, anxietate, lipsa de concentrare, oboseală.

Anorexia severă poate include anomalii la nivelul ritmului cardiac, probleme renale sau convulsii, fiind o afecțiune medicală fatală. Ia măsuri dacă un apropiat se află într-o situație asemănătoare, solicitând sprijinul unui specialist.

Ce este bulimia și care sunt simptomele acesteia?

Bulimia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată prin consumul alimentar excesiv. Asociația Americană de Psihiatrie afirmă că persoanele care suferă de bulimie alternează o dietă normală, sigură, cu o dietă excesivă, bazată pe mâncăruri cu multe calorii. Mâncatul excesiv (sau „binge eating”) se referă la ingerarea unei cantități mari de mâncare într-un timp scurt și este asociat cu un sentiment de pierdere a controlului, teamă și rușine față de cei din jur.

Mâncatul excesiv este urmat de un comportament compensatoriu, adică o modalitate prin care să se prevină creșterea în greutate. Acest comportament include vărsăturile, postul, abuzul de laxative etc.

Semnele că o persoană suferă de bulimie includ:

  • dureri de gât;
  • mers constant la baie;
  • umflarea glandelor salivare în obraji;
  • arsuri la stomac și reflux gastroesofagian;
  • diaree inexplicabilă și recurentă.

Bulimia poate fi tratată cu ajutorul unui specialist, prin terapie. Terapia ajută pacienții să își normalizeze comportamentul alimentar și să își gestioneze gândurile și sentimentele perturbatoare. Mergi la medic dacă te confrunți cu o problemă asemănătoare!

Ai grijă de sănătatea ta mintală adoptând o alimentație echilibrată

Alimentația îți afectează în mod direct sănătatea organismului, prin apariția bolilor cardiovasculare, renale, metabolice, dar în mod indirect îți afectează și sănătatea mintală. Efectele se observă în timp, dar chiar și așa trebuie să adoptăm măsuri de prevenție.

Pentru a preveni afecțiunile de natură psihică, adoptă o alimentație echilibrată, bazată pe alimente gătite corespunzător, consum suficient de apă și evitarea băuturilor alcoolice și mâncărurilor nesănătoase.

Sănătatea ta depinde de alegerile pe care le faci. Ia măsuri din timp și previne apariția tulburărilor psihice cauzate de alimentație!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!