Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Cum să ai grijă de apa Pământului

Cum să ai grijă de apa Pământului

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Apa este unul dintre elementele esențiale supraviețuirii, iar poluarea acesteia afectează natura, animalele și viața noastră în întregime. Contaminarea mărilor și oceanelor, a apei de băut și a apei colectate pentru epurare este o problemă de actualitate ce necesită o soluție rapidă.

Prevenirea poluării și îndreptarea situației actuale privind contaminarea apei este o metodă de a salva planeta și viața de pe Pământ. Pe termen lung, poluarea și contaminarea pot afecta sănătatea oamenilor și a planetei.

Cum să reduci fenomenul de poluare a apei

Apa este o resursă naturală limitată. Mai puțin de 2,5% din totalul de apă de pe Pământ este apă dulce, adică potabilă. O majoritate covârșitoare de mai mult de 97% este apă sărată. Din totalul de 2,5% apă dulce, 68,7% este înghețată sub formă de zăpadă și gheață, iar o treime este sub formă de apă freatică, sub pământ. Așadar, conform studiului „Water resources. In Encyclopaedia of Climate and Weather”, mai puțin de 0,3% din toată apa dulce de pe planetă este accesibilă ca apă de suprafață în lacuri, râuri etc.

Fiindcă viața umană depinde de consumul unei cantități suficiente de apă (câte 0.035 l pentru fiecare kilogram al corpului), este important ca fiecare dintre noi să fie implicat activ în reducerea poluării surselor de apă. În continuare vom exemplifica metode de a reduce poluarea și de a avea grijă de apa Pământului.

Evită să cumperi plastic și alege să îl reciclezi

Contaminarea cu deșeuri a lacurilor, râurilor, izvoarelor, mărilor și oceanelor duce la afectarea vieții acvatice și la compromiterea calității apei. Un studiu derulat de o echipă de oameni de știință de la Cardiff University și University of Exeter a arătat că pot fi găsite particule de microplastic în cel puțin jumătate dintre toate insectele acvatice din râurile din sudul Țării Galilor, ceea ce demonstrează că acestea sunt contaminate de plastic. Este posibil ca din cauza plasticului și alte surse de apă dulce să fie contaminate.

Microplasticul provine din descompunerea plasticului în particule tot mai mici, care ajung cu ușurință în corpurile animalelor acvatice și chiar în corpul uman, dacă bei apă contaminată sau consumi pește, fructe de mare etc.

Alege să reduci consumul de plastic cumpărând produse ambalate în materiale biodegradabile sau vrac, renunțând la paie în restaurante, renunțând la PET-uri de la apa îmbuteliată și căutând să trăiești o viață cât mai eco-friendly. Acțiunile tale pot afecta sau salva atât apa Pământului, dar se pot răsfrânge mai târziu asupra propriei tale sănătăți.

Colectează plasticul și materialele reciclabile separat și reciclează-le într-un centru specializat. Evită să cumperi plastic atunci când poți și optează întotdeauna pentru produse fabricate din materiale naturale pentru a nu încuraja producția de plastic. 

Alte surse de contaminare a apei dulci sunt:

  • pesticidele, 
  • chimicalele deversate, 
  • deșeurile, 
  • combustibilii fosili și altele. 

Așadar, apa potabilă din izvoarele dulci poate fi nesigură pentru consum, fiind în pericol să conțină chimicale, microplastic și alte substanțe contaminante. În continuarea articolului îți vom prezenta o soluție de a avea apă curată de băut și adaptată organismului la tine acasă, fără să mai cumperi PET-uri sau să consumi apă contaminată de la fântână sau robinet. Citește mai departe!

Iată cum să excluzi plasticul din viața ta

Așa cum am menționat, GoostoMix a descoperit o metodă utilă de a avea apă curată la tine în casă fără să fii nevoit să cumperi tone de PET-uri cu apă îmbuteliată de la magazin și fără să îți pui în pericol sănătatea cu apa posibil contaminată de la fântână sau robinet.

Soluția recomandată de noi este un ionizator de apă produs în Japonia pe care îl distribuim cu încredere pe platforma noastră, la preț de producător, fără adaos comercial

Apa de la acest ionizator este recomandată consumului de zi cu zi. Iată de ce:

  • are o structură îmbunătățită, dobândită în urma electrolizei. Apa obținută este apă alcalină mictrostructurată. Această proprietate denotă că grupările de molecule de apă din structura apei sunt mult mai mici decât grupările din apa îmbuteliată sau de la robinet. Grupările mai mici pătrund în țesuturi și celule, astfel că apa de la ionizator reușește să hidrateze la nivel celular, nefiind o simplă apă care ajunge doar în stomac;
  • are proprietăți antioxidante deoarece în urma ionizării se formează molecule de Hidrogen Molecular. Acesta acționează ca un neutralizator al radicalilor liberi. Apa antioxidantă de la ionizatoarele noastre reduce oxidarea și ajută celulele din corp să funcționeze corect pentru mai mult timp. Radicalii liberi reactivi ar putea distruge celulele și ar putea provoca leziuni celulare;
  • are ph-ul 8,5, 9 și 9,5, ceea ce o face potrivită pentru organism. Un pH prea acid poate deregla echilibrul acido-bazic al organismului, care este ușor alcalin. O apă cu alcalinitate mare și sigură reglează aciditatea organismului provocată de diverși factori: alimentație, stres, oboseală, alcool, fumat etc.

Comandă un ionizator de apă recomandat de GoostoMix la preț de producător și ai apă curată de băut pentru 15-20 de ani!

Consumând apă produsă în casă de un dispozitiv performant, poți înlocui apa îmbuteliată în plastic. De asemenea, ionizatoarele de la GoostoMix te ajută să reduci consumul de plastic și datorită celorlalte 4 tipuri de apă pe care le produc. În loc să cumperi produse de curățenie, degresare și înfrumusețare ambalate în plastic, le poți obține de la ionizator. 

În plus, produsele din comerț pot conține substanțe care contaminează apa pe care o arunci la chiuvetă, care la rândul ei ajunge în stații de epurare și este din nou pusă în funcțiune ori este deversată și poluează mediul.

Iată celelalte 4 tipuri de apă produse de ionizatoarele noastre care te ajută să eviți plasticul:

  • Apa Clean cu pH 7 – este potrivită pentru copii cu vârsta sub 3 ani, pentru formularea laptelui praf și este recomandată pentru administrarea medicamentelor;
  • Apa Beauty cu pH 4,5 – 6 – are proprietăți astringente și este ideală pentru îngrijirea pielii, tenului și părului;
  • Apa Super Alcalină cu pH 11,5 – este apă cu proprietăți degresante, deci un degresant BIO pentru suprafețele din casă. Este de mare folos și pentru a elimina pesticidele și alte chimicale de pe mâncare;
  • Apa Puternic Acidă cu pH 2,5 – are proprietăți de dezinfectare, fiind utilă în eliminarea patogenilor de pe mâini și suprafețe diverse.

Toate tipurile de apă de la ionizator prezentate au și alte utilități care te așteaptă să le descoperi! Îți stăm la dispoziție.

De ce este important să eviți să contaminezi apa de la robinet

Apa de la robinet este colectată, în general, din ape de la suprafață. Este testată, filtrată prin grătare care rețin deșeurile, sedimentele și alte impurități, este curățată de bacterii și alți patogeni și este tratată. Spre exemplu, apei i se adaugă clor pentru a distruge bacteriile și pentru a evita dezvoltarea acestora. Apa este astfel transformată în apă potabilă și este transportată printr-o rețea de țevi în casele oamenilor. Deși calitatea apei de la robinet poate fi compromisă de impurități, de substanțele chimice folosite la curățare și tratare și de impuritățile din rețeaua de țevi, multe dintre municipalități afirmă că apa de la robinet este sigură pentru consum. 

Totuși, chiar dacă nu folosești apa de la robinet pentru consumul zilnic, este foarte probabil să folosești apa la duș, spălatul hainelor, vaselor și în alte activități casnice. În urma acestor activități, apa pe care o arunci ajunge în rețeaua de canalizare, iar de acolo, de cele mai multe ori, ajunge ori să fie reintrodusă în natură, ori să fie epurată și redistribuită.

Este important să eviți contaminarea apei pe care o folosești la baie sau la bucătărie cu substanțe chimice, ulei sau substanțe toxice pentru că acestea sunt cu greu curățate în stația de epurare. Iar dacă apa folosită de tine, contaminată cu chimicale, ajunge în natură, riști să poluezi locul de deversare (adică râuri, de cele mai multe ori). 

Benzina nu poate fi curățată din apă.

1 litru de ulei alimentar poluează 1 milion de litri de apă.

Alte substanțe care poluează apa sunt

  • medicamentele,
  • clorul
  • și chiar și produsele de igienă.

Alege, în schimb, să reciclezi, să refolosești sau să înlocuiești produsele de unică folosință:

  • uleiul poate fi reciclat la unele lanțuri de supermarketuri și benzinării;
  • medicamentele pot fi reciclate la farmacii și benzinării;
  • produsele de igienă precum dischetele demachiante pot fi înlocuite cu dischete reutilizabile.

Conservarea resurselor de apă ajută la bunăstarea planetei

Conservarea apei ajută la reducerea poluării în general. Închide apa de la robinet atunci când nu ai nevoie, evită să cumperi apă îmbuteliată în plastic și ajută la conservarea resurselor de apă. Iată de ce:

  • producerea PET-urilor este un domeniu poluant, mai ales din cauza emisiilor. Renunțând la apa îmbuteliată în plastic, reduci atât consumul de plastic, cât și poluarea aerului din cauza emisiilor produse de fabricarea plasticului;
  • transmiterea apei municipale către robinetul tău necesită cantități mari de energie electrică pentru a rula echipamentul.

Pentru a conserva resursele de apă îți propunem să folosești un ionizator de apă pentru a genera apă de băut, dar și să iei câteva măsuri de conservare a apei de la robinet:

  • oprește apa în timp ce te speli pe dinți;
  • alege să faci duș în loc să umpli cada cu apă;
  • dacă vrei să colectezi apă, alege să colectezi apă rece;
  • verifică să nu existe scurgeri de la țevi;
  • înlocuiește robinetele care picură apă când sunt închise.

Pe lângă faptul că ajuți planeta și reduci poluarea, vei observa o diferență și la plata facturilor la apă. Folosești mai puțină, deci plătești mai puțin.

De ce resursele de apă trebuie să fie protejate?

Așa cum am menționat, apa este o resursă neregenerabilă și trebuie să fie gestionată cu atenție. Apa este esențială atât pentru supraviețuirea omului, cât și pentru supraviețuirea planetei.

Iată de ce trebuie să protejăm resursele de apă:

  • fără apă nu există resurse de mâncare vegetale – fructele, legumele, cerealele și orice alte plante sunt influențate de apă. Toate au nevoie de apă pentru a crește și pentru a se dezvolta. De exemplu, creșterea plantelor poate fi afectată de ploile acide (care apar din cauza poluării aerului cu dioxid de sulf sau de monoxid de azot);
  • fără apă, ecosistemele s-ar prăbuși – pe lângă plante, toate speciile de viață au nevoie de apă. Lipsa apei sau compromiterea apei prin poluare poate afecta echilibrul în natură;
  • apa afectează direct sănătatea – dacă resursele de apă sunt poluate, contaminate și calitatea apei este compromisă, atunci când bei apă provenită din aceste surse îți pui în pericol organismul. Chiar dacă apa este tratată și curățată, aceste procese aduc alte pericole în plus.

Apa este un element al naturii fără de care viața este imposibilă, iar poluarea afectează calitatea și cantitatea apei. Este important să te implici activ în reducerea poluării și să ajuți prin gesturi mici la păstrarea echilibrului în natură.

Protejarea apei are efecte pozitive asupra vieții tale

Dacă te gândești că acțiunile tale nu sunt suficient de importante pentru a opri fenomenul poluării, ia în considerare faptul că pe termen lung alegerile pe care le-ai luat se vor răsfrânge asupra generațiilor care urmează. Chiar dacă momentan eforturile par neînsemnate, pe viitor cu cât mai mulți oameni devin conștienți de problemele de mediu, cu atât vor exista șanse mai mari ca planeta să fie conservată.

Începe cu acțiuni mici să contribui la protejarea apei! Renunță la plastic investind într-un ionizator, renunță la apa îmbuteliată în plastic, renunță la produsele chimice ambalate în plastic, evită să contaminezi apa care ajunge în canalizare și ia decizii înțelepte pentru viitor!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!