Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să depozitezi alimentele pentru a le menține proaspete și a evita risipa?

Cum să depozitezi alimentele pentru a le menține proaspete și a evita risipa?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Tanti Mioara, bunică modernă

Alimentele pe care le cumperi au o durată de viață limitată, fiind perisabile și supuse unor procese naturale de degradare. Este important să știi cum să depozitezi corect mâncarea gătită, fructele, legumele, cerealele, carnea pentru a evita risipa și pentru a ajunge să consumi tot ce ai cumpărat. 

Industria alimentară este o sursă serioasă de poluare, astfel că este esențial să cumperi cât consumi și să păstrezi alimentele corespunzător, pentru a le putea consuma într-un interval mai lung.

De ce este important să depozitezi corect mâncarea și să cumperi cât ai nevoie?

O dietă obișnuită în zilele noastre constă în alimente variate: carne, legume, fructe, ouă, lapte, leguminoase, cereale, rădăcinoase sau un spectru mai restrâns de alimente pentru persoanele cu diete speciale. Pentru că puțini sunt aceia care își produc singuri hrana, majoritatea optează să cumpere din piețe, supermarketuri sau online mâncarea. Odată achiziționate, alimentele ajung pe rafturile din debara sau în frigider și de multe ori sunt fie uitate, fie neconsumate la timp, fie sunt depozitate incorect și ajung să se strice mult mai repede.

Din cauză că industria alimentară este intens poluantă și din cauza cantităților mari de mâncare irosită, planeta are de suferit. De exemplu, producerea unui singur kilogram de carne de vită duce la emisia a 99.48 kg de gaze cu efect de seră, iar un kilogram de roșii duce la emisia a 2,09 kg de astfel de gaze.

Depozitarea, spălarea și curățarea corespunzătoare a alimentelor poate fi una dintre soluțiile prin care să păstrezi alimentele proaspete mai mult timp, prelungindu-le durata de viață. Astfel, ai mai mult timp la dispoziție să le consumi și vei arunca mai puțină mâncare. Dacă vrei să ai o viață prietenoasă cu mediul, începe cu schimbări mici pe care să le introduci în viața de zi cu zi, iar pe parcurs îți poți forma un comportament alimentar adecvat bazat pe cumpărarea unei cantități potrivite de mâncare și evitarea risipei.

Cum să păstrezi fructele și legumele proaspete mai mult timp?

Din cauza contactului direct cu oxigenul din aer alimentele se oxidează, ceea ce duce la o deteriorare mai rapidă. Soluția pe care am găsit-o noi pentru a reduce oxidarea și pentru a păstra alimentele proaspete un timp mai lung este curățarea cu apa cu proprietăți degresante 100% naturală produsă de ionizatoarele de apă de la GoostoMix, alături de apa ușor acidică produsă de același dispozitiv.

Spălarea alimentelor cu apa degresantă cu pH 11,5 produsă de ionizatoarele noastre reduce oxidarea acestora, transformând ORP-ul cu valori pozitive ale fructelor și legumelor în ORP cu valori negative. ORP-ul se referă la potențialul de reducere a oxidării. O sarcină ORP pozitivă indică faptul că substanța este oxidantă, iar o sarcină negativă arată că substanța este antioxidantă. Cu cât este mai mare sarcina pozitivă, cu atât oxidarea este mai puternică. Oxidarea este un proces natural, un exemplu concret de oxidare se poate observa în cazul apariției ruginei pe metale sau a stratului rumeniu pe un măr tăiat.

Oxidarea accelerează degradarea alimentelor, însă folosind apa degresantă cu pH 11,5 de la ionizator poți schimba ORP-ul fructelor sau legumelor tale. Poți spăla roșii, castraveți, lămâi, căpșuni, salată, pătrunjel, linte, năut sau orice aliment pe care urmează să îl consumi cu această soluție naturală și de la un ORP pozitiv, alimentele vor căpăta unul cu valori negative. Această apă de la ionizator nu numai că oferă alimentelor capacități antioxidante, însă înlătură eficient și reziduurile de pesticide de pe suprafața acestora. 

Așadar, cu apa degresantă de la ionizator obții alimente curate, fără chimicale, cu ORP negativ și care se degradează mai lent. Legumele, fructele și leguminoasele vor rămâne proaspete un timp mai îndelungat, având ocazia să le consumi chiar și după câteva zile fără să stai cu teama că se vor altera.

Cum să speli alimentele cu degresantul BIO 100% natural de la ionizator?

Tot ce ai de făcut pentru a obține alimente curate, fără reziduuri de pesticide și care au capacitatea de a înlătura radicalii liberi din organism (datorită faptului că devin antioxidante) este să:

  • pui apă degresantă cu pH 11,5 într-un bol încăpător;
  • adaugi legumele, fructele, cerealele sau alte alimente pe care vrei să le cureți;
  • aștepți 15-20 de minute și apoi scoți alimentele din bol.

Pentru a păstra alimentele fresh mai mult timp, usucă-le cu un șervețel de bucătărie, depozitează-le în recipiente închise și pune-le la frigider. Realizează acest proces cu orice aliment dorești!

În cazul spanacului și salatei verzi este bine să le speli abia în momentul în care urmează să le consumi, fiindcă ele au frunze fragile care se pot distruge ușor. Înainte de consum, spală aceste două alimente cu apa de băut antioxidantă și microstructurată cu pH 9,5 de la ionizatoarele noastre, una dintre cele 3 ape de băut furnizate de aparatele de pe goostomix.ro.

Sfat: pentru a fi sigur că mănânci alimente curate, spală suprafețele de gătit și ustensilele de bucătărie cu apa cu proprietăți dezinfectante 100% naturală cu pH 2,5 de la ionizator. Astfel înlături agenții patogeni de pe suprafețe, lăsând obiectele curate și necontaminate. Nu utiliza această apă pentru a dezinfecta fructele și legumele!

Cum să depozitezi alimentele perisabile în frigider?

Temperatura optimă pentru a păstra alimentele în frigider este în jur de 5°C. Pentru a prelungi durata de viață a alimentelor tale, respectă sfaturile pe care ți le prezentăm mai jos:

  • dacă vrei să pui verdețuri și ierburi aromatice în frigider, depozitează-le mai întâi într-un pahar cu apă și abia apoi pune-le la rece. Poți proceda astfel cu menta, rozmarinul, busuiocul, pătrunjelul, leușteanul, mărarul etc;
  • evită să depozitezi în același loc fructe și legume precum mere, avocado, banane coapte, varză, vânătă, salată verde, mango, ciuperci, nectarine, ceapa, pere, piersici, prune, roșii deoarece acestea degajă o substanță numită etilenă pe măsură ce se coc. Etilena poate duce la pierderea clorofilei din alte fructe sau legume;
  • înfășoară țelina în folii de aluminiu înainte să o pui în frigider pentru a-i păstra prospețimea;
  • verifică din când în când lădița cu fructe și legume din frigider pentru a le sorta pe cele care prezintă urme de alterare. Fructele sau legumele care se strică ajung să grăbească procesul de alterare al celorlalte alimente dimprejur;
  • evită să ții pe ușa frigiderului alimente care se alterează rapid, precum laptele. Din cauză că deschizi ușa frigiderului frecvent, în această zonă temperatura tinde să fie mai ridicată, astfel că alimentele de pe ușă se pot degrada mult mai repede decât cele de pe rafturi;
  • dacă ai carne în frigider pe care nu știi sigur dacă o vei găti în viitorul apropiat, cel mai bine este să o depozitezi în congelator pentru a preveni alterarea ei.

Pentru alimentele ambalate și care au o perioadă de valabilitate menționată, asigură-te că nu le consumi după data de expirare.

Cum să depozitezi cerealele, rădăcinoasele și leguminoasele?

Alimentele uscate precum cerealele și leguminoasele nu se țin, de obicei, în frigider, însă este recomandat să fie depozitate în locuri uscate. Din cauza umezelii acestea își pot schimba textura, de aceea se spală doar înainte să le consumi.

Păstrează cerealele și leguminoasele într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de lumina soarelui, într-un recipient închis etanș. Poți depozita astfel alimente precum:

  • făină;
  • mălai;
  • hrișcă;
  • mazăre uscată;
  • fasole uscată;
  • linte;
  • năut;
  • soia;
  • arahide.

În recipientele cu astfel de alimente, dar mai ales în cazul fasolei, se întâmplă să apară o specie de gărgărițe, numite și gărgărița fasolei și gărgărița mazării. Pentru a preveni apariția acestora, pune o frunză de dafin în recipiente în care ai depozitat alimentele.

Înainte de consum, curăță cerealele și leguminoasele cu apa cu proprietăți degresante BIO de la ionizator pentru a spăla urmele de pesticide și chimicale de pe suprafața acestora!

Cum să mănânci sustenabil și să eviți risipa?

Chiar dacă încerci să prelungești durata de viață a alimentelor pentru a avea mai mult timp la dispoziție să le consumi înainte să se strice, este important să iei și alte câteva măsuri în ceea ce privește obiceiurile de cumpărare pentru a evita să arunci mâncarea.

Iată 5 sfaturi de care să ții cont pentru a reduce mâncarea irosită:

  • înainte să mergi la cumpărături, realizează o listă unde să notezi ce urmează să mănânci la mesele din următoarele zile. Verifică dacă alimentele de pe listă sunt deja în frigider, iar dacă sunt, scoate-le de pe listă. Astfel eviți să cumperi un aliment pe care îl aveai deja acasă;
  • cumpără mai multe legume și mai puțină carne. Deși producerea ambelor categorii de alimente poluează, industria cărnii este o sursă mai mare de poluare decât cea a legumelor;
  • îndreaptă-ți mai mult atenția către piețe și produsele pe care ți le pun la dispoziție fermierii locali. Cumpărând de la localnici, din piețe sau direct de la ferme susții munca agricultorilor și eviți să cumperi de la producătorii mari care poluează;
  • evită să cumperi mai mult decât îți trebuie. Stai cât mai aproape de lista de cumpărături și înainte de a pune un produs în coș gândește-te dacă vei apuca să îl mănânci până când expiră sau nu;
  • refolosește alimentele deja cumpărate. De exemplu, din fructe poți face gem sau dulceață, iar legumele le poți folosi la un ghiveci vegan.

Cumpără chibzuit și păstrează-ți alimentele proaspete mai mult timp pentru a reduce risipa!

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Regândește-ți obiceiurile de consum și îndreaptă-ți comportamentul către o variantă mai prietenoasă cu mediul alegând să depozitezi corect alimentele astfel încât să nu se strice. 

Pentru a păstra prospețimea fructelor și legumelor, spală-le cu degresantul BIO de la ionizator care reduce oxidarea și curăță reziduurile de pesticide. Pentru a păstra cerealele și leguminoasele bune de consum mai mult timp, depozitează-le în locuri uscate și ferite de soare. Carnea pune-o în congelator dacă nu urmează să o consumi în viitorul apropiat, iar alimentele care ți-au rămas în frigider refolosește-le în rețete de gemuri, dulceață, ghiveci, plăcinte etc.

Ai grijă de planetă făcând schimbări în ceea ce privește consumul de alimente!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!