Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să te pregătești de trecerea la alimentația de primăvară?

Cum să te pregătești de trecerea la alimentația de primăvară?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Sezonul de primăvară este pregătit să te întâmpine cu fructe și legume proaspete, arome de tot felul și alimente sănătoase. Primăvara este momentul perfect să dai un refresh organismului tău prin intermediul unei alimentații echilibrate și curate, alăturată unui stil de viață corespunzător, bazat pe obiceiuri sănătoase. 

Este timpul să acorzi mai multă grijă corpului tău și să faci schimbări mici ce vor cântări mult în viitor.

Reorganizează-ți dieta cu fructe și legume de primăvară

Una dintre bucuriile primăverii este umplerea piețelor cu bunătăți de sezon. Cumpără de la producătorii locali legume verzi, fructe de primăvară, cereale, nuci și alimente conservate pentru a-ți umple cămara de bunătăți sănătoase. Pe lângă faptul că sprijini micii agricultori, primești alimente proaspete și legume și fructe crescute cu grijă. Odată cu venirea primăverii, în piețele unde vin agricultori locali apar:

  • legume sănătoase: ceapă și usturoi verde, salată, ridichi, urzici, spanac și alte verdețuri;
  • fructe delicioase: mai târziu în lunile aprilie și mai apar cireșele, căpșunile și zmeura, fructe bune de consumat pentru un plus de vitamine în organism.

Astfel, pentru început poți să adaugi în planul tău alimentar alimentele de sezon, urmând a introduce în fiecare lună alte fructe și legume care apar treptat în piețe. 

În continuare îți vom prezenta cum să îți reorganizezi dieta eficient.

Primăvara alimentația este mai ușoară

Dacă în timpul iernii simțeai nevoia de o alimentație consistentă din dorința de a avea cât mai multă energie, în primăvară este timpul să revii la o alimentație mai ușoară, bazată pe preparate sănătoase și gătite corespunzător. O alimentație bogată caloric, cu multe proteine, lipide și glucide poate fi epuizantă pentru organism, de aceea este bine să există un echilibru între nutrienții menționați, la care adăugăm și vitaminele și mineralele. 

Fiecare nutrient are rolul său în organism, de aceea este recomandat să îți iei substanțele hrănitoare din alimente sănătoase și diversificate. Include mai multe vitamine și minerale în alimentație, consumând fructe și legume proaspete, alături de cereale nerafinate, lactate și ouă și astfel îi vei oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie.

Mesele de primăvară trebuie să fie ușor de digerat, fiindcă este posibil să fii mai activ acum că zilele sunt mai lungi. Dacă ai mese grele, cu alimente care se digeră dificil, îți va fi mai greu să te miști și să faci activități fizice. Asigură-te că mănânci corect și în cantități adaptate greutății și vârstei tale și evită excesele.

Primăvara se consumă mai multe crudități

Datorită soarelui și pământului roditor, în primăvară ies rapid legumele plantate din toamnă, dar și cele specifice de sezon, plantate încă din primele zile călduroase. În primăvară se cultivă mai mult legume care cresc și se dezvoltă rapid, precum salata sau ridichile, astfel încât în piețe găsești mereu crudități proaspete.

Consumă legumele verzi proaspete, într-o salată generoasă sau într-o farfurie colorată de legume aromate și condimentate cu oțet balsamic și bucură-te de energia verde pe care o primești din alimentație!

Este important să te simți bine cu ceea ce mănânci, așa că pune pe masă doar alimentele care îți plac. În loc să te forțezi să mănânci legume sau cereale care nu îți plac, mai bine le înlocuiești cu altceva la fel de sănătos. Mitul conform căruia corpul se plictisește de un anumit aliment este improbabil. Totuși, este important să existe diversitate în alimentație pentru ca în organism să ajungă nutrienți din mai multe surse.

Gătește sănătos și delicios la robotul tău de gătit

Profită de tot ce găsești în piețe, de la ciuperci, dovlecei, castraveți și urzici până la roșii, ardei, țelină și alte rădăcinoase, preparând rețete în casă. Ingredientele proaspete și sănătoase sunt materia primă pentru rețete echilibrate preparate cu ajutorul aparatului tău multifuncțional de gătit.

Oferă-i șansa dispozitivului de bucătărie să te asiste în călătoria de primăvară începută în piața de legume și gătește împreună cu el zeci de rețete delicioase pentru tine și familia ta. Poți adapta orice rețetă, chiar și cele rămase de la bunici. Acest robot te va ajuta să ai o viață mai ușoară în bucătărie, fiind dotat cu 22 de funcții pentru bucătărie:

  • tocat, mărunțit, cântărit, amestecat, frământat etc;
  • gătit sănătos: prin tehnicile slow-cook, sous-vide, călire, fermentare, sotare, fierbere etc.

Gătitul alături de un mic ajutor atrage după sine dorința de a avea o dietă echilibrată. După ce încerci prima dată o rețetă preparată cu ajutorul robotului de bucătărie, îți vei da seama că mâncarea bună se poate obține și fără prăjirea în ulei. Cu acest aparat pe care îl recomandăm poți găti pentru tine și pentru copii, fiind potrivit să gătești chiar și pentru momentul diversificării la bebeluși.

Gătește legume delicioase cu ajutorului aparatului de gătit

Cu rețetele de primăvară nu rămâi niciodată fără idei de preparate pentru mesele tale. Realizează un plan alimentar dacă vrei să îți organizezi mesele și găsește pentru fiecare zi 1-2 rețete pe care să le încerci, folosind alimente nutritive. 

Robotul tău multifuncțional de bucătărie gătește sănătos, păstrând o bună parte din nutrienți, astfel că îi vei oferi organismului tău energia de care are nevoie pentru a funcționa. Pentru mesele tale îți recomandăm să optezi pentru preparate ușor de digerat, care se pregătesc fără prăjire. Iată câteva variante sănătoase de rețete pe care să le prepari în casă:

  • supă cu năut și spanac – o rețetă delicioasă pentru care poți folosi spanacul proaspăt de primăvară. Se prepară rapid, în 40 de minute supa ta fiind gata de savurat;
  • quiche cu ciuperci și ou întreg – este o tartă sățioasă preparată compusă dintr-un aluat auriu și umplutură de ciuperci, ou, ardei, smântână și condimente aromate;
  • salate variate – alege una dintre rețetele preparate cu ajutorul aparatului de bucătărie și folosește spanac, salată verde, ridichi, ceapă verde pentru a obține o salată proaspătă și cu gust;
  • coșulețe de primăvară cu sparanghel – aluatul de foietaj umplut cu sparanghel și rondele de ceapă verde devine o rețetă cu totul deosebită atunci când montezi preparatul. Coșulețele din foietaj au pereți înalți, care păstrează umplutura la locul ei;
  • pachețele de primăvară – aceste rulouri din foi de orez umplute cu legume și sos sunt gustoase și sățioase, mai ales datorită combinației de legume proaspete. Rețeta se potrivește pentru un prânz delicios în familie!

Prepară la aparatul de gătit bunătăți din fructe

Pentru momentele în care ai nevoie de o gustare și vrei să apelezi la ceva sănătos, am pregătit pentru tine câteva rețete echilibrate, preparate cu iscusință de aparatul tău de bucătărie. Acesta te ajută să scapi rapid de gătit și îți economisește timpul petrecut în bucătărie. Dacă alegi rețete adaptate aparatului, ai mai mult timp liber, fiindcă dispozitivul gătește totul aproape singur. Există unii pași la care trebuie să te implici și tu, însă în rest se descurcă fără tine. 

Pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu un preparat din fructe, încearcă una dintre aceste rețete:

  • smoothie de spanac și căpșuni – este o rețetă de mic dejun nutritivă, la care nu se adaugă zahăr. Este destul de dulce datorită laptelui și bananei, astfel că poți consuma băutura fără îndulcitori;
  • limonadă cu mentă – dacă ai plantat într-un ghiveci semințe de mentă, este posibil ca în primăvară să apară primele crenguțe aromate. Folosește-le în această băutură sănătoasă, dar nu uita să te hidratezi corespunzător bând suficientă apă. Orice altă băutură în afară de apă trebuie procesată în organism și de aceea nu poate hidrata. Amintește-ți să consumi apă regulat, într-o cantitate potrivită organismului tău. 

Echilibrează-ți dieta cu rețete sănătoase

Cu aparatul de gătit multifuncțional în bucătărie, ai ocazia să îți organizezi un plan alimentar echilibrat, preparând pentru mesele tale rețete nutritive, sănătoase, fără calorii în plus și fără a face exces de grăsimi sau de zahăr. 

Dacă până acum ai amânat reorganizarea dietei, odată ce robotul de bucătărie pătrunde în viața ta, îți va fi mult mai ușor. Gândul că petreci ore în șir să gătești sănătos va dispărea odată ce descoperi rețetele rapide pe care le poate pregăti aparatul de bucătărie. De asemenea, vei avea sute de rețete delicioase la îndemână pe care să le încerci. Atât micul dejun, cât și prânzul și cina pot fi asigurate de aparatul de gătit, mai ales dacă îți planifici din timp mesele și știi ce preparat urmează să gătești.

Este important să rămâi organizat cu privire la mesele tale fiindcă în acest mod vei ști mereu ce urmează să gătești în săptămâna viitoare. Astfel, poți face cumpărături conform rețetelor, fără să riști să cumperi alimente inutile, care sfârșesc prin a fi aruncate.

Optează pentru o alimentație ponderată, bazată pe rețete gătite sănătos și lasă aparatul de bucătărie să pregătească mâncarea pentru tine! Gătește rețetele tale preferate, încearcă și combinații noi de gusturi și îți va fi mai ușor să urmezi o dietă echilibrată. Gătind sănătos, obiceiurile tale alimentare se vor transforma într-o dietă corectă, nutritivă și sănătoasă!

Bea apă curată și purificată de la ionizatorul de apă

Un alt factor important ce îți influențează sănătatea, alimentația și starea de bine este hidratarea organismului. Venirea primăverii aduce după sine zile mai lungi și mai multă căldură. Astfel, vei tinde să ai zile mai încărcate, în care uneori căldura te poate deshidrata. Este recomandat să respecți formula de calcul a cantității necesare de apă (nr. tău de kilograme x 0,035) pentru a te asigura că organismul tău poate să își îndeplinească mecanismele corect, fără să fie afectat de lipsa apei.

În plus, o alimentație incorectă poate să ducă la creșterea acidității din organism, pe care o poți contracara consumând apă alcalină, cu pH-ul adaptat nevoilor corpului tău. După mesele bogate de Crăciun, Revelion și posibilele excese pe care le-ai făcut înainte, ai nevoie să îți reglezi echilibrul acido-bazic din organism.

Ce apă este bine să eviți?

Dacă vei consuma apă necorespunzătoare standardelor de calitate, precum apa de la robinet cu sedimente de la țevile de alimentare sau apa îmbuteliată care poate conține microplastic, substanțe periculoase eliberate din plastic sau nitriți și nitrați peste limita legală, este posibil să te supui unui risc major legat de sănătatea ta.

Altă apă nesigură este cea din fântână, din cauza mediului necontrolabil din care provine. În fântâni se pot dezvolta microorganisme periculoase, care odată pătrunse în corp, îți pot ataca organismul. 

Evită apa de la robinet, din fântână și apa îmbuteliată pentru a sta departe de riscurile de îmbolnăvire.

De ce să consumi apă alcalină de la ionizatorul de apă?

Recomandarea GoostoMix privind apa de băut este filtrarea și ionizarea apei de la robinet cu ajutorul ionizatorului de apă. Pe platforma noastră găsești 5 modele de ionizatoare de apă ce se folosesc ușor, sunt intuitive și au dotări performante. Ionizatoarele sunt produse în Japonia de un producător specializat în astfel de aparate, certificat cu:

  • ISO 9001, ISO 14001 și ISO 13485 pentru controlul calității și managementul mediului;
  • Medalia de Aur a Asociației Calității Apei și Gold Standard în industria apei.

Apa de băut alcalină provenită de la ionizator este sigură pentru consum și are numeroase proprietăți ce o diferențiază de apa generată de alte aparate asemănătoare:

  • hidratează în profunzime datorită structurii micro-cluster ce îi permite să pătrundă adânc în țesuturi și celule;
  • energizează organismul;
  • este antioxidantă, luptând contra radicalilor liberi.

Iată tipurile de apă ionizată produse de ionizatoarele de pe GoostoMix și cum sunt utilizate:

  • Apa alcalină – recomandată pentru consumul zilnic. Are pH alcalin, între 8,5 și 9,5 și este potrivită pentru a echilibra aciditatea din corp. Cu ajutorul apei alcaline poți reduce efectele negative ale unei alimentații nesănătoase. În plus, o poți consuma dacă urmezi o dietă alimentară alcalină;
  • Apa Clean – potrivită pentru bebeluși și pentru adulți în timpul mesei și pentru administrarea medicamentelor. Are pH-ul 7;
  • Apa Beauty – soluția pentru îngrijirea naturală a feței, potrivită pentru curățarea și demachierea tenului;
  • Apa Super Alcalină – degresant natural potrivit pentru curățarea bucătăriei, ustensilelor de gătit sau pentru înlăturarea pesticidelor de pe alimente;
  • Apa Puternic Acidă – dezinfectant bio pentru diverse suprafețe și obiecte din casă.

Ai grijă de corpul tău făcând mișcare mai des

Mișcarea este importantă pentru că îți ajută organismul să scape de caloriile în plus adunate din alimentație. Petrece mai mult timp în aer liber și îmbină statul la soare cu activitățile fizice. Poți să mergi la alergat în parc sau să faci plimbări lungi în natură pentru a-ți dezmorți corpul și pentru a te energiza. Asigură-te că nu stai în raze solare puternice și că te protejezi atunci când soarele este arzător.

În timpul iernii soarele apare pe cer mai rar, însă odată cu venirea anotimpului în care natura reînvie, te poți bucura mai des de razele călduroase ale sale. Corpul uman creează vitamina D de la soare atunci când ești în contact direct cu razele solare, prin intermediul pielii. Vitamina D este benefică pentru organism:

  • întărește sistemul imunitar;
  • susține sănătatea oaselor;
  • previne unele afecțiuni.

Vitamina D se poate regăsi și în anumite alimente, însă în cantități mai mici. Poți lua vitamina D din pește gras, cum ar fi somonul, macrou, hering și sardine, precum și carne roșie și ouă, conform NHS.

Pentru că activitățile în aer liber se vor înmulți, este bine să îți adaptezi alimentația astfel încât să nu te simți îngreunat atunci când alergi sau te plimbi în parc. În plus, optând pentru o alimentație nutritivă, vei avea resursele energetice necesare pentru activitățile pe care ți le-ai propus.

Adoptă obiceiuri sănătoase în această primăvară

Un nou început pentru natură poate fi un nou început și pentru organismul tău. Acordă mai multă atenție alimentației și ia-ți un ajutor în bucătărie pentru a te asigura că ai la mesele tale doar preparate sănătoase și nutritive. Profită de legumele și fructele proaspete care apar în primăvară, folosindu-le în rețetele tale zilnic, și creează-ți un plan alimentar echilibrat. Ține cont și că trebuie să consumi zi de zi apă curată și cu pH alcalin de la ionizator pentru a-ți echilibra aciditatea din organism.

Schimbările de primăvară sunt binevenite în viața ta, fiindcă organismul primește mai mulți nutrienți din alimente sănătoase, primește apă suficientă pentru hidratare și mișcare și activitate fizică pentru antrenarea mușchilor și oaselor.

Transformă-ți organismul într-un templu al sănătății cu alimentație sănătoasă, hidratare corespunzătoare și activitate fizică în fiecare zi!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!