Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cum să te pregătești pentru sărbătorile de iarnă – despre mesele în familie, cadouri și obiceiuri

Cum să te pregătești pentru sărbătorile de iarnă – despre mesele în familie, cadouri și obiceiuri

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Maria, pasionată de design

Ho! Ho! Ho! Sărbătorile de iarnă aproape au sosit, iar pregătirile ar trebui să fie deja în toi. Indiferent de vremea răcoroasă și neprietenoasă, iarna ai parte de cele mai calde momente. Pentru a aduce atmosfera de iarnă în casa ta, asigură-te că ai bifat mirosul de cozonac, luminițele strălucitoare și ținuta comodă. Pregătește-te de Crăciun și de Anul Nou ca la carte și bucură-te de momentele frumoase de sărbători!

Ce se celebrează iarna și când să începi pregătirile?

Sărbătorile de iarnă încep în luna decembrie și continuă până la începutul lunii ianuarie. Vorbim despre sărbători celebrate în toată lumea într-o formă sau alta, chiar dacă unele dintre ele au căpătat denumiri diferite în funcție de zonă, religie și cultură. Totuși, oriunde te-ai afla, vei găsi oameni care simt că iarna sunt mai apropiați, mai darnici și mai buni, căci așa ne fac sărbătorile să ne simțim. Sărbătorile contribuie la conturarea unor momente de fericire, empatie și împlinire, fiind zile festive în care grijile trebuie lăsate deoparte. În România oamenii celebrează, preponderent, 3 sărbători mari: Sfântul Nicolae, Crăciunul și Sărbătoarea Anului Nou.

Ziua Sfântului Nicolae 

Este o sărbătoare care se regăsește și în alte țări, fie sub aceeași denumire fie sub altă formă. Este o zi îndrăgită mai ales de cei mici, pentru că primesc câteva cadouri simbolice de la „Moș Nicolae”, cel care vine cu dulciuri pentru cei cuminți și cu o nuielușă pentru cei care mai au de lucrat la comportamentul lor.

Crăciunul 

Probabil cea mai așteptată sărbătoare în întreaga lume, reprezintă o festivitate încărcată de emoție și bucurie, fiind momentul perfect de petrecut în casă, lângă bradul cu luminițe, cu o băutură caldă în mână. 

Crăciunul este atât o sărbătoare religioasă cât și laică, fiind celebrat de o masă numeroasă de oameni de pe tot Globul. Deși importantă din punct de vedere religios, magia Crăciunul s-a extins și către oamenii care nu se identifică riturilor religioase, ceea ce aduce și mai multă importanță acestei sărbători. Ce poate fi mai îmbucurător decât să unești oamenii printr-o sărbătoare comună? Crăciunul reunește o mulțime de oameni prin câteva valori îmbrățișate de toată lumea: bucuria, bunătatea și empatia. 

Crăciunul leagă oamenii și prin tradiția lui „Moș Crăciun”, bătrânul cu barbă albă care aduce copiilor cadourile pe care și le-au dorit cel mai mult în timpul anului.

Anul Nou

Ziua Anului Nou este un alt moment de bucurie din timpul sezonului rece, fiind un moment celebrat în toată lumea. Anul Nou aduce după sine sentimentul unui restart în viața fiecăruia, fiind momentul în care te pregătești să începi un an mai bun, mai productiv și mai fericit pentru tine și familia ta.

Este cunoscut și sub numele de Revelion și semnifică încheierea vechiului an și începerea altuia, astfel că va trebui să te pregătești din plin ca să intri în noul an cu masa plină, casa curată și sufletul împăcat. Este o zi festivă în care oamenii se bucură, mănâncă și se odihnesc, așa că este momentul perfect să iei o pauză și să te relaxezi.

Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încep încă din luna decembrie, când majoritatea oamenilor se apucă de curățenia generală din casă. Apoi, ușor-ușor, începe decorarea, împodobirea bradului, înainte de Crăciun se pregătesc cozonacul și alte bunătăți, iar înainte de Revelion mai are loc o serie de bucătărit, dar în acest caz cu mâncăruri specifice, pe care le vom desluși mai târziu. Citește în continuare pentru a afla cum să te pregătești de sărbători cu mai puțin efort!

Cum să te bucuri de mese delicioase și să te menții sănătos?

Sărbătorile de iarnă se celebrează cu masa plină de delicii de tot felul, așa că va trebui să te pregătești așa cum se cuvine. Totuși, mesele bogate pot fi uneori o problemă pentru organism, îngreunându-i mecanismele și provocând dezechilibre. Este indicat să eviți preparatele cu multe grăsimi și să ajustezi cantitățile porțiilor de mâncare. În plus, pentru a menține un corp sănătos, este recomandat să adopți și alte obiceiuri avantajoase organismului: consumul unei cantități optime de apă și introducerea activităților fizice în rutina zilnică.

Gătește sănătos la robotul multifuncțional de bucătărie

Pentru ca mesele tale să fie gustoase și sănătoase în același timp, este indicat să gătești light. Stai liniștit, poți să gătești astfel și fără să pierzi din gustul mâncării. Dacă acest lucru ți se pare imposibil, atunci înseamnă că nu ai întâlnit încă aparatul multifuncțional de gătit, dispozitivul care îți face viața în bucătărie mai ușoară și te ajută să gătești rețete echilibrate și pline de savoare. 

Robotul de gătit este un aparat de bucătărie necesar în orice locuință. Poți adapta aproape orice rețetă pentru a fi potrivită acestui aparat, astfel că te vei putea bucura de beneficiile lui la maximum. Este dotat cu o grămadă de funcții utile în bucătărie, care să faciliteze pregătirea preparatelor gustoase pentru Crăciun și Anul Nou:

  • are cântar încorporat;
  • este dotat cu WiFi și Bluetooth;
  • mixează și amestecă;
  • are două vase în care poți găti;
  • are un pahar de măsurare.

Poți găti la acest dispozitiv preparate delicioase și nutritive folosind diverse tehnici sănătoase, astfel încât să se păstreze o bună parte din nutrienții alimentelor:

  • slow-cook;
  • sous-vide;
  • fermentare;
  • fierbere;
  • caramelizare;
  • călit;
  • sotare.

Bea apă microstructurată de la ionizator

De sărbători este posibil să mănânci mai mult dacă masa este plină de bunătăți, ceea ce epuizează organismul și îl face să funcționeze mai lent. Pentru ca mâncarea să fie digerată corespunzător, corpul are nevoie de o cantitate corectă de apă. Specialiștii recomandă să consumi aproximativ 35 ml / kg raportat la greutatea ta corporală, astfel încât digestia să se realizeze în condiții optime. 

Pentru a te asigura că sănătatea organismului nu este pusă în pericol din cauza apei pe care o bei, consumă apă de la ionizatorul de apă, o soluție mai eficientă pentru corpul tău. Apa ionizată este filtrată de impurități și are o structură îmbunătățită, astfel că participă cu succes la realizarea multor mecanisme din corp. Apa ionizată îți aduce beneficii garantate, precum:

  • hidratează în profunzime, infiltrându-se ușor în celule datorită structurii micro-cluster;
  • îmbunătățește tranzitul intestinal, favorizând metabolismul;
  • este un adjuvant în procesul de detoxifiere, eliminând substanțele toxice și pe cele nefolositoare din organism;
  • are efect antioxidant datorită hidrogenului molecular din structura sa, care luptă împotriva radicalilor liberi;
  • poate fi folosită la gătit, păstrând nutrienții alimentelor și potențând gustul mâncării. Prepară supe și ciorbe pentru mesele de sărbători folosind apa ionizată și vei obține preparate absolut delicioase.

Ce rețete să gătești pentru sărbătorile de iarnă?

Sărbătorile petrecute acasă, într-un mediu restrâns, sunt cel mai bun mod de a te bucura de aceste momente frumoase. Pentru a simți atmosfera de sărbătoare va trebui să te gândești la un meniu special, prin care să te surprinzi chiar și pe tine.

Pregătește mâncăruri tradiționale românești sau inspirate din bucătăria internațională pentru a varia cât mai mult meniul. Atunci când gătești cu ajutorul robotului multifuncțional de bucătărie, gătitul devine mai rapid, efortul tău se înjumătățește, iar preparatele capătă un gust irezistibil. Iată ce rețete poți face de sărbători la aparatul de gătit:

  • cozonac cu nucă – este nelipsit de pe mesele festive, fiind un desert numai bun de savurat când este fierbinte;
  • salată boeuf – deși o rețetă internațională, a devenit populară pe mesele de Crăciun și Revelion și este iubită de majoritatea oamenilor. Dacă vrei să consumi și un alt preparat bogat în calorii pe lângă salata boeuf, înlocuiește maioneza cu sos de susan pentru că este mai puțin gras;
  • ciorbă tradițională de perișoare – pentru că la orice masă trebuie să existe o ciorbă, alege să pregătești această rețetă delicioasă la dispozitivul tău de bucătărie, gata în mai puțin de o oră;
  • cotlet de porc marinat – carnea de porc este consumată des în perioada sărbătorilor, astfel că o poți folosi în cele mai inedite rețete. Cotletul de porc este un preparat savuros și fraged ce îți îmbie papilele gustative de îndată ce încerci o bucățică;
  • tiramisu cu pișcoturi de casă – pentru că desertul nu lipsește niciodată de la masă, pregătește un tiramisu delicios pentru momentele dulci.
  • cod în unt cu arome citrice – un preparat ușor și aromat, perfect pentru seara de Revelion. Consumul de pește în noaptea de Revelion este un obicei statornicit de multă vreme. Se spune că dacă mănânci pește, în noul an te vei strecura cu ușurință printre probleme, cu agilitatea acestui animal;
  • salată de fructe – este un desert sănătos, perfect după o masă copioasă. Adaugă în bolul cu fructe și câteva boabe de struguri sau stafide și consumă preparatul în noaptea de Revelion. Se spune că dacă mănânci stafide sau struguri vei avea un an mai prosper decât precedentul.

Cum să faci curățenie mai eficient, cu produse sigure?

După ce ai gătit câteva feluri de mâncare, este timpul să te apuci de curățenie. Deși pare că necesită mult efort, poți să faci curat ușor și eficient folosind produsele potrivite. De multe ori, produsele de curățenie din comerț sunt scumpe și pline de chimicale, iar eficiența lor stă sub semnul întrebării. În loc să curețe cu succes bacteriile și murdăria de pe suprafețe, acestea emană un miros puternic și te lasă pe tine să lustruiești în neștire până când ajungi să strici lavetele și bureții.

Dacă vrei să îți ușurezi munca și să îngrijești casa cu produse naturale, fără chimicale și care chiar funcționează, ajutorul tău nu este departe. Soluția este ionizatorul de apă! Exact, aparatul care îți oferă apă de băut, te ajută să îți cureți și casa în cel mai bun mod. Ionizatorul generează 5 tipuri de apă cu 7 nivele diferite de pH, astfel că fiecare apă are utilitatea ei:

  • apa cu pH 8,5-9,5 este destinată consumului adulților;
  • apa cu pH 7 poate fi consumată în timpul mesei în caz că îți este foarte sete și nu poți aștepta până după masă;
  • apă cu pH 4,5-6 se potrivește pentru îngrijirea pielii;
  • apă cu pH 11,5, puternic alcalină, este folosită ca degresant natural;
  • apă cu pH 2,5, puternic acidă, este eficientă pentru dezinfectare.

Folosind apa puternic alcalină și pe cea puternic acidă poți înlocui cu succes produsele periculoase din comerț. Apa cu pH foarte scăzut sau foarte ridicat reprezintă soluția pentru a curăța diverse suprafețe și obiecte din casă, de la blatul de la bucătărie, jucării, tacâmuri, până la zonele din baie, clanțe și alte obiecte posibil contaminate cu bacterii.

Ce cadouri dăruim de sărbători?

Luna decembrie este despre dăruit, despre cum să fii mai bun și cum să te apropii mai mult de oameni. Împarte din bucuria ta cu ceilalți prin cadouri și atenții care să le pună un zâmbet pe față. Îți poți face un cadou chiar și ție, pentru că meriți după un an întreg de muncă și griji să primești ceva ce îți doreai de mult. Optează pentru lucruri utile, care să își justifice prețul și să reziste în timp, astfel încât să te poți bucura cât mai mult timp de ele:

  • dacă îți place să gătești dar nu ai destul timp și vrei un ajutor, împachetează sub bradul de Crăciun un robot de bucătărie multifuncțional fie pentru tine, fie pentru partenerul tău. Îl veți folosi, cu siguranță, împreună, dar gestul va cântări mult în ochii persoanei dragi ție;
  • o investiție de viitor pentru casa ta este ionizatorul de apă, aparatul care îți îmbunătățește viața din toate punctele de vedere: îți oferă apă bună de băut și de gătit, apă pentru curățat și dezinfectat și apă pentru îngrijirea tenului și pielii. Este un dispozitiv durabil, perfect funcțional chiar și după 15-20 de ani, astfel că investiția se va amortiza în timp.

Poți dărui aceste aparate de bucătărie părinților ori prietenilor, căci cu siguranță se vor bucura. Dacă vrei să faci cadouri specifice de Crăciun, optează pentru obiecte vestimentare de iarnă, cărți sau veselă tematică.

Pregătirile de sărbători sporesc magia Crăciunului și a Anului Nou

Pregătirile pentru sărbători sunt momente la fel de frumoase ca petrecerea sărbătorilor în sine. Faptul că gătești mult și te străduiești să iasă totul perfect contribuie la conturarea atmosferei festive, iar rezultatul va fi pe măsură. Ia-ți câteva ajutoare în bucătărie în materie de electrocasnice și astfel vei avea mai puțin de lucru. 

Sărbătorile merită celebrate cu masa plină și casa curată, așa că acordă o atenție deosebită acestor detalii. Bucură-te apoi de momentele frumoase în familie alături de partener, copii, pisici sau căței și lasă magia sărbătorilor să pătrundă în locuința ta!

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!