Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Dieta disociată – ce este, cum se ține și cum te ajută să slăbești?

Dieta disociată – ce este, cum se ține și cum te ajută să slăbești?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Sonia, fan înfocat al dulciurilor

Atunci când vrei să slăbești este important să faci o schimbare privind alimentația. Kilogramele în plus se acumulează din cauza consumului a prea multe calorii pe zi, provenite din alimente nepotrivite, din cauza lipsei activității fizice și din cauza consumul a prea puțină apă. Pentru a-ți echilibra organismul, încearcă să îți revizuiești regimul alimentar și alege să ții o dietă prietenoasă, precum dieta disociată. Există mai multe tipuri de diete disociate și toate oferă rezultate vizibile dacă le ții așa cum trebuie.

Ce este dieta disociată și ce reguli trebuie să respecți?

Dieta disociată este un plan alimentar bazat pe consumul a unei singure categorii de alimente în funcție de masă și zile. Ideea de bază de la care a pornit această dietă a fost faptul că îngrășatul apare din cauza combinării defectuoase a grupelor de nutrienți, și nu din cauza alimentelor în sine. Astfel, dieta disociată propune consumul anumitor grupe alimentare, fiecare conținând un anumit nutrient principal:

  • carne slabă – ai voie să mănânci pui, curcan, pește precum somon, știucă, păstrăv;
  • lactate – sunt de preferat cele degresate, poți alege între iaurt, telemea, brânză, lapte;
  • cereale – sunt permise cele integrale, nerafinate și cu un mecanism de procesare cât mai simplu, astfel încât să fie păstrată o bună parte din nutrienți. Poți consuma paste integrale, orez integral, tărâțe de ovăz;
  • fructe – alege-le pe cele de sezon pentru că sunt bogate în nutrienți;
  • legume – sunt acceptate toate legumele, recomandat ar fi să existe diversitate, pentru ca organismul să obțină mai multe minerale și vitamine.

Grupurile alimentare menționate au câte un nutrient principal. Carnea, lactatele și ouăle conțin multe proteine, cerealele conțin carbohidrați, iar fructele și legumele au vitamine și minerale. Dacă acești nutrienți sunt consumați separat, digestia va fi îmbunătățită și astfel scade posibilitatea de a se acumula țesut adipos în corpul tău.

Nutrienții sunt asimilați în mod diferit, de aceea dieta disociată propune consumul acestora prin rotație, în zile diferite sau la mese diferite. Spre exemplu, asimilarea carbohidraților se realizează într-un mediu alcalin, cu un pH mai mare de 7, pe când pentru digestia proteinelor este nevoie de mediu acid, cu un pH mai mic decât 7.

Care sunt cele mai cunoscute diete disociate?

Există mai multe tipuri de diete disociate, fiecare conținând un plan alimentar diferit în funcție de cum consumi categoriile de alimente. Astfel, putem distinge între:

  • dieta disociată în funcție de zile – presupune consumul unei singure grupe de alimente în fiecare zi;
  • dieta disociată în funcție de mese – la fiecare masă din zi trebuie să consumi o singură categorie de alimente. Principala regulă este să nu combini alimente din mai multe categorii la o singură masă;
  • dieta disociată pe mai multe perioade – consumi o anumită grupă de alimente câteva zile, după care continui cu celelalte categorii.

În continuare îți vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente diete disociate pe care le poți încerca dacă vrei să scapi de câteva kilograme. Creșterea în greutate poate să fie periculoasă pentru organism, cauzând probleme cardiovasculare, osoase și chiar respiratorii. Poți să previi aceste afecțiuni dacă adopți un stil de viață sănătos, elimini alimentele nepotrivite din dieta ta și respecți un plan alimentar bazat pe disciplină și deficit caloric. 

Dietele disociate îți pot aduce rezultate vizibile încă din prima săptămână dacă respecți cu strictețe recomandările și consumi porții moderate. Deși dieta nu recomandă ce cantitate de mâncare este optimă pentru fiecare masă, este important să ai grijă la gramaje. Consultă un medic înainte să începi o dietă pentru a te asigura că organismul se va putea adapta cu ușurință schimbărilor pe care le vei face.

Dieta disociată pentru 7 zile

În cazul acestei diete trebuie să consumi în fiecare zi câteva o grupă diferită de alimente. Uite ce trebuie să consumi în fiecare zi:

  • Ziua 1 – carne de pui și de curcan. Se recomandă aceste tipuri de carne pentru că sunt slabe în grăsimi și calorii dar conțin multe proteine. Evită să prepari alimentele în mult ulei și alege să gătești sănătos, la aburi, prin fierbere sau slow-cook. Pentru a-ți simplifica munca în bucătărie, prepară la robotul tău multifuncțional de gătit  rețetele pentru dietă pentru că aparatul are o mulțime de funcții utile, perfecte pentru a obține mâncare sănătoasă și nutritivă;
  • Ziua 2 – legume. Poți opta pentru legume crude sau gătite, în funcție de preferințe. Consumă orice legume vrei, însă ai grijă la cantitățile de cartofi, țelină, păstârnac pentru că pot aduce un aport caloric prea mare. Optează pentru roșii, castraveți, ardei, varză, conopidă, ciuperci și variază cât mai mult;
  • Ziua 3 – lactate. Alege produse lactate cu puține grăsimi și evită cașcavalul și smântâna. Consumă la fiecare masă câte un produs pentru a-ți fi mai ușor să treci peste această zi. De exemplu, la micul dejun poți mânca iaurt, la prânz brânză dulce și seara telemea;
  • Ziua 4 – fructe. Opțiunile sunt variate și în funcție de sezon găsești în piețe diverse fructe care mai de care mai delicioase. Evită însă citricele și fructele cu un conținut mare de zahăr, precum strugurii;
  • Ziua 5 – pește. Alege un pește slab, precum cod, știucă, șalău, merluciu și evită macroul, heringul, scrumbia, tonul și crapul pentru că au multe calorii. Gătește peștele pe grătar sau la cuptor doar cu puțină lămâie și sare și obții o masă delicioasă, perfectă pentru dietă;
  • Ziua 6 – cereale. Consumă diverse cereale integrale pentru a-ți lua porția de carbohidrați și asigură-te că vei avea porții echilibrate;
  • Ziua 7 – ouă. În această zi este recomandat să consumi maximum 5 ouă fierte. Poți prepara și ou poșat sau omletă fără ulei.

Zilele de cereale și de ouă pot fi înlocuite cu o zi de smoothie-uri cu legume și fructe și o zi de tipul dietei disociate pe mese, adică să ai la micul dejun fructe, la prânz pui și la cină legume, fără să amesteci alimentele între ele.

Dieta 1-1-1, 2-2-2, 3-3-3

Acest tip de dietă disociată, numită și nutriție separată, presupune să mănânci o grupă de alimente pe zi, o grupă de alimente timp de 2 zile sau timp de 3 zile. Urmează apoi încă 1, 2 sau 3 zile în care consumi o altă grupă de alimente și tot așa până ajungi la sfârșit. Uite cum poți să ții aceste diete:

  • Dieta 1-1-1 – presupune să consumi în fiecare zi alimente dintr-o grupă diferită, de exemplu: o zi proteine din carne; o zi fructe și legume; o zi lactate;
  • Dieta 2-2-2 – poți mânca alimente dintr-o anumită categorie timp de 2 zile, după care trebuie să schimbi categoria de alimente. De exemplu, 2 zile carne, 2 zile fructe, 2 zile cereale sau 2 zile lactate, 2 zile legume, 2 zile pește;
  • Dieta 3-3-3 – se bazează pe același principiu ca dieta anterioară doar că intervalul de zile pentru fiecare grupă de alimente se extinde la 3.

Dieta disociată pe mese

În această dietă poți consuma într-o zi mai multe categorii de alimente, însă la mese diferite. Principiul după care funcționează este bazat pe faptul că dacă lași o distanță de aproximativ 4 ore între mese, corpul va avea destul timp să digere alimentele corespunzătoare. În această dietă poți consuma aceleași categorii de alimente ca la dietele anterioare. Gătește fără ulei, unt și grăsime și vei scăpa rapid de câteva kilograme. 

Iată cum poate să arate un meniu complet pentru o zi:

  • mic-dejun – o porție de fructe proaspete, printre care: gutuie, măr, pară, rodie, fructe de pădure;
  • prânz – o farfurie de piept de pui la grill, aromat cu câteva frunze de oregano pentru gust;
  • cină – câteva legume trase la tigaie, unde poți să incluzi dovlecel, ciuperci, roșii cherry, broccoli fiert și ardei gras.

Poți lua mesele între 7:00 și 19:00, la intervale de 4 ore distanță. Dieta disociată pe mese este un regim relativ simplu și ușor de ținut, mai ales dacă consumi alimentele tale preferate.

Dieta disociată pe perioade sau cu cicluri repetate

Această dietă combină regimul pe zile și cel pe mese, obținând astfel o dietă cu cicluri repetate. Pentru a ține acest tip de plan alimentar trebuie să mănânci în fiecare zi un tip de nutrient, provenit din orice categorie de alimente (lactate, carne, pește, legume, fructe, cereale, ouă). Este și cazul dietei Rina, una dintre cele mai eficiente diete de slăbit. Astfel, dieta Rina presupune să consumi:

  • proteină în ziua 1, din carne, lapte, ouă. Doar la micul dejun trebuie să consumi fructe, această regulă menținându-se și în restul zilelor;
  • amidonuri din legume în ziua 2;
  • carbohidrați în ziua 3;
  • vitamine din fructe în ziua 4.

Toate dietele presupun reluarea acestui ciclu de la început, și se țin pe perioade diferite, în funcție de specificul lor.

Ce trebuie să știi despre dieta disociată?

Dacă te-ai hotărât că vrei să slăbești și să oferi corpului un restart în ceea ce privește alimentația, ține o dietă disociată pentru a obține rezultate vizibile într-un timp scurt. Dacă ai făcut primul pas și te-ai informat despre dietă, atunci ești, cu siguranță, pe drumul cel bun. În continuare va trebui să te asiguri că știi toate regulile ce țin de dietele disociate:

  • evită să le ții pentru perioade îndelungate pentru a nu deregla metabolismul;
  • păstrează o distanță între mese de aproximativ 4 ore pentru a oferi organismului timpul necesar să proceseze mâncarea;
  • ia toate mesele până în ora 19:00;
  • evită să consumi apă în timpul mesei pentru a evita diluarea sucurilor gastrice, necesare la digestie. Totuși, dacă îți este sete și nu poți să mai aștepți, consumă apă cu pH-ul 7 de la ionizatorul de apă pentru că este mai potrivită în organism decât apa cu un pH mai mare;
  • unii specialiști recomandă să iei mesele la aceeași oră în fiecare zi pentru a obișnui organismul cu rutina, astfel reușind să își realizeze funcțiile mai eficient;
  • poți consuma ceai sau cafea neîndulcită, dar evită băuturile alcoolice și carbogazoase;
  • acordă-ți timp în fiecare zi să faci sport pentru a-ți menține greutatea și pentru a remodela corpul.

După ce ai terminat dieta, încearcă să păstrezi o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru a nu pune kilogramele înapoi. Evită asocierile carbohidraților cu proteinele, consumă fructe și legume în loc de snacks-uri la gustare și înlătură din alimentație mâncărurile grase. Astfel, vei reuși să îți menții greutatea obținută după dietă.

Cum poți să slăbești ușor și eficient?

Alimentația este primordială în diete. Regula de bază este mâncatul în deficit caloric, așa că nu te avânta prea mult când vine vorba despre porții. Deși faptul că mănânci alimente din aceeași grupă te ajută să digeri mai ușor nutrienții, caloriile în plus pot să îți ruineze dieta. Asigură-te că mănânci doar preparate gătite sănătos și în porții echilibrate pentru a avea un proces de slăbire eficient.

Îți poți prepara rețete la dispozitivul tău de bucătărie dacă vrei să ai mai multă diversitate în meniu și în același timp să te încadrezi în regulile dietei. Uite ce rețete poți să pregătești pentru orice dietă disociată:

  • supă de legume;
  • chifteluțe cu legume – adaptează rețeta pentru dietă și prepară chifteluțele la cuptor
  • salată de crudități;
  • pulpă de curcan la abur – pentru a fi potrivită dietei, renunță la legume și la ulei;
  • smoothie din fructele tale preferate;
  • iaurt natural, făcut direct la tine acasă cu ajutorul robotului de bucătărie multifuncțional.

Pentru o digestie îmbunătățită, bea zilnic o cantitate suficientă de apă. Este recomandat să consumi 35 ml apă per kg raportat la greutatea ta corporală. Totuși, asigură-te că bei apa potrivită, filtrată și cu pH adaptat organismului tău. Apa ușor alcalină, cu pH între 8,5 și 9,5 de la ionizatorul de apă este perfectă pentru dietă, fiindcă sprijină tranzitul intestinal și accelerează metabolismul. În plus, ionizatorul de apă generează și alte tipuri de apă pe care să le folosești în diverse activități ale casei:

  • apă cu proprietăți de dezinfectare;
  • apă cu proprietăți de degresare;
  • apă pentru spălarea alimentelor;
  • apă pentru îngrijirea pielii și părului.

Cu un singur aparat vei obține o mulțime de beneficii, așa că adaugă ionizatorul pe lista de cumpărături!

Adoptă dieta disociată pentru o viață mai echilibrată!

Toate tipurile de diete disociate îți asigură o îmbunătățire a digestiei, asta dacă nu ai alte afecțiuni medicale asociate care să îngreuneze acest proces. Ține și tu o dietă disociată dacă vrei să slăbești mâncând sănătos, iar organismul tău îți va mulțumi. 

Acest tip de dietă elimină din viața ta alimentele grase, uleiurile și te ține departe de excese, astfel că vei avea un corp mai sănătos și mai echilibrat.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!