Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Iată 5 metode eficiente prin care îți poți crește capacitatea de concentrare!

Iată 5 metode eficiente prin care îți poți crește capacitatea de concentrare!

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Mintea ta trebuie să rămână antrenată pentru a se concentra eficient asupra activităților pe care le faci zilnic. Dacă vrei să crești nivelul de productivitate prin sporirea concentrării, ține cont de câteva recomandări utile privind alimentația și stilul de viață și ia în calcul exercițiile de antrenare a concentrării pe care le poți face singur, acasă.

Capacitatea de a rămâne ațintit un timp îndelungat asupra unei activități ține de tine, iar dacă mai ai nevoie de exercițiu la acest capitol, ai ajuns în locul potrivit.

Ce este capacitatea de concentrare și cum este influențată?

Înainte să pornim să dezbatem acest subiect, este important să înțelegi la ce se referă concentrarea, de unde vine și cum este controlată. Un articol al Free Management Library definește concentrarea drept abilitatea cuiva de a-și direcționa atenția în conformitate cu propria voință. Mai exact, dacă reușești să te concentrezi asupra unui subiect înseamnă că îți canalizezi toată atenția către acel lucru, excluzând din mintea ta alte idei sau gânduri. Concentrarea este o stare în care mintea este atentă doar într-o anumită direcție.

Un rol important în concentrare îl are lobul frontal al creierului, conform unui articol al Asociației Americane de Chirurgi Neurologici. Dificultățile de concentrare apar din diverse cauze:

  • unele afecțiuni medicale, mai ales cele hormonale;
  • foame;
  • oboseală;
  • stres;
  • tulburări de atenție.

Câteva simptome care apar atunci când îți pierzi capacitatea de concentrare sunt confuzia, dificultăți de vorbire și stare mentală degradată. Este important să acționezi preventiv și să ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală pentru a te asigura că organismul tău funcționează corespunzător. 

Capacitatea de concentrare poate fi conservată și protejată prin metode simple, ce includ obiceiurile alimentare, stilul de viață și exerciții de antrenare. Dacă reușești să rămâi concentrat un timp îndelungat asupra unui subiect, vei vedea rezultate pozitive asupra productivității, capacității de învățare și a acumulării de informații. Concentrarea te ajută să muncești „smarter, not harder”!

5. Adoptă o alimentație corectă, ce stimulează concentrarea

Atunci când îți este foame, capacitatea de a-ți concentra atenția asupra unei situații scade. Gândul îți stă doar la când vei mânca, ce vei mânca și cum urmează să te bucuri de următoarea masă. Totuși, chiar dacă tocmai ai stat la masă dar ai consumat preparate calorice și slab nutritive, corpul tău se va simți plin pentru o perioadă scurtă, după care mintea îți va zbura din nou la mâncare. 

Alimentația nesănătoasă, cu așa-zisele „calorii goale”, îți afectează capacitatea de concentrare, de aceea este bine să fii atent la ceea ce mănânci. Îți recomandăm să gătești singur preparatele pentru mesele tale, din ingrediente hrănitoare și echilibrate. 

Dacă te gândești că ai prea puțin timp la dispoziție pentru gătit sau dacă ești prea puțin încrezător în abilitățile tale culinare, ia-ți un robot de gătit multifuncțional. Acesta te va ajuta să gătești rețete care să conțină nutrienții esențiali pentru organism în proporții corecte datorită tehnicilor sănătoase de gătit prin care sunt preparate alimentele. Astfel, gătești echilibrat, rapid și fără efort.

Consumă alimente care cresc puterea de concentrare

În rețetele pe care le prepari, include aceste alimente delicioase ce îmbunătățesc capacitatea de concentrare:

  • afine;
  • spanac;
  • ouă;
  • pește gras, precum somonul.

Asigură-te că ai o dietă echilibrată și mai ales variată, consumând alimente din categorii diverse, deoarece acestea au efecte diferite asupra creierului. Exemple relevante în acest sens sunt oferite de Centrul Național pentru Activitate Fizică și Dizabilitate al Universității Illinois din Chicago: 

  • atunci când consumi carbohidrați, crește nivelul de serotonină, substanță a creierului cu efect de calmare. Acesta poate fi și unul dintre motivele pentru care vrei să consumi alimente bogate în acest tip de nutrienți când ești stresat;
  • consumul de proteine crește nivelul tirozina, dopamina și norepinefrina, care ajută la creșterea vigilenței;
  • anumite grăsimi sănătoase, precum acizii grași omega-3, devin parte a membranelor celulelor creierului și controlează procese cerebrale, astfel că pot contribui indirect la concentrare.

Respectă regulile de bază ale alimentației pentru a rămâne concentrat

Dacă ai rezolvat partea cu nutrienții din alimente, trebuie să îți revizuiești orele la care mănânci, numărul de mese și alte obiceiuri legate de dietă. Pentru a obține cele mai bune rezultate pentru sănătatea și capacitatea ta de concentrare, asigură-te că:

  • iei întotdeauna micul dejun – acesta este momentul în care corpul acumulează din nou energie după o noapte în care a rămas fără nutrienți;
  • ai un un plan alimentar – acesta te va ajuta să stai departe de mâncarea semi-preparată, recongelată, snacksuri nesănătoase și de mâncatul apropiat de ora somnului. Cu un plan alimentar știi exact ce urmează să gătești și să mănânci, la ce oră iei micul dejun, prânzul, cina și gustările și ce ingrediente să cumperi pentru rețete. În acest mod vei ocoli tentația de a cumpăra alimente calorice și slab nutritive;
  • introduci în organism doar suplimente de care ai nevoie – o doză prea mare de vitamine și minerale poate să dezechilibreze organismul, de aceea trebuie întotdeauna să iei suplimentele la recomandarea persoanelor specializate în domeniul medical;
  • mănânci conștient – bucură-te de porția de mâncare în tihnă, savurează fără să te grăbești și încearcă să nu mai faci alte activități în același timp. În acest mod, corpul va asimila nutrienții mai ușor și va fi conștient că tu deja ai mâncat, deci te poți concentra mai departe pe ce ai de făcut;
  • mănânci doar ce îți place – în acest fel te vei bucura mai mult de ceea ce mănânci iar organismul se va simți plin și gata să te ajute să duci la capăt activitățile zilnice. 

Mănâncă sănătos, gătește singur din alimente nutritive rețete echilibrate și astfel vei putea fi concentrat o perioadă mai mare de timp asupra unei activități!

4. Asigură-te că ai un stil de viață sănătos și bei destulă apă

Zilnic ești ocupat cu zeci de activități iar timpul devine din ce în ce mai limitat. În zilele în care simți că nu te poți aduna să duci la capăt ce ți-ai propus, ia-ți câteva minute să ai grijă de tine. 

Stilul de viață se referă la factorii care influențează capacitatea de concentrare fiindcă au efect direct asupra sănătății. Printre aceștia se numără:

  • cantitatea de apă pe care o consumi – un corp hidratat înseamnă un organism care funcționează normal. Apa contribuie la mai multe mecanisme de bază, precum transportul nutrienților, digestia, eliminarea toxinelor din corp, astfel că fără ea corpul nu ar putea funcționa. Asigură-te că bei apă curată și adaptată nevoilor organismului tău căci altfel îți pui corpul în pericol. Consumă apă generată de ionizatoarele de apă recomandate pe platforma noastră fiindcă are pH-ul alcalin și este filtrată de impurități. Ionizatorul filtrează și supune ionizării apa de la robinet, trasformând-o în apă alcalină. Ionizatorul produce și alte tipuri de apă, folositoare în rutina zilnică, în îngrijirea casei și la gătit;
  • timpul alocat pentru somn – corpul are nevoie de minimum 8 ore pe zi de somn pentru a se odihni. În timpul somnului celulele și țesuturile se regenerează, tensiunea arteriala scade, respirația încetinește, mușchii se relaxează și se reface stocul de energie. De asemenea, în timpul somnului sunt eliberați hormoni de creștere, importanți pentru dezvoltarea corpului;
  • cât sport faci – o viață sedentară te introduce într-o stare neproductivă. Atunci când petreci ore în șir în casă și nu îți acorzi câteva minute să te plimbi în parc sau să faci exerciții de antrenare a mușchilor, corpul consumă mai puțină energie și riști să îți deteriorezi condiția fizică și să dereglezi metabolismul. Un corp sănătos poate rămâne concentrat mai mult timp, așa că ia în calcul mișcarea fizică atunci când îți organizezi ziua!

3. Antrenează-ți mintea cu exerciții de creșterea a concentrării

Îți poți face mintea să rămână concentrată asupra unui obiect sau gând cu ajutorul exercițiilor special concepute pentru această situație. Îți vom prezenta câteva exerciții care să îți antreneze atenția și mintea pentru a fi mai concentrat:

  1. Numără de la 100 la 0 în gând. După ce ai terminat, numără din nou la 100 la 0 dar de data aceasta din 3 în 3: 100, 97, 94, 91, 88 etc. În acest mod îți vei ocupa mintea doar cu număratul și vei lăsa la o parte gândurile de care nu ai nevoie. După acest exercițiu, apucă-te de lucrat, scris sau studiat și te vei concentra mai ușor!
  2. Ține în mână orice fruct vrei. De exemplu, o portocală. Direcționează-ți toată atenția asupra portocalei, analizează-i toate detaliile, uită-te la culoare, textură, formă, simte mirosul și vezi ce senzație ai atunci când atingi coaja, pulpa, codița etc. Încearcă să te gândești doar la acea portocală și la nimic altceva pentru câteva minute.
  3. Așază-te pe o suprafață plană și ascultă-ți bătăile inimii, fără să mai faci nimic altceva. Gândește-te la cum pompează inima sângele și imaginează-ți fluxul de la inimă până la degetele de la picioare, vizualizând sângele cum se duce până jos și revine înapoi. Vizualizează apoi o imagine cu sângele pompat de inimă până în vârful degetelor și înapoi. Acest exercițiu te va ajuta să te concentrezi din interior și după ce îl faci este posibil să simți efectiv cum este pompat sângele.

2. Practică mindfulness-ul și fii mai liniștit

Mindfulness-ul este o practică ce presupune să fii conștient de ceea ce faci, să acționezi în completă cunoștință de cauză și să fii într-un echilibru constant. Poți practica mindfulness-ul prin meditație dar și prin adoptarea unui comportament care să îți aducă împlinire. De exemplu, încearcă să fii mai liniștit la masă, bea apă în mod conștient, donează lucrurile de care nu mai ai nevoie, ia decizii analizate înainte și calculează-ți fiecare acțiune în funcție de rezultate.

Îmbrățișând echilibrul în viața ta vei vedea că nu vei mai fi preocupat de problemele mici ale vieții, le vei trata cu o doză minimă de importanță și te vei concentra pe ceea ce contează de fapt: familia ta, timpul liber, hobby-ul tău și pe activitățile care îți aduc plăcere. Atunci când mintea se află în armonie cu trupul, ești conștient de stările pe care le ai și le poți controla.

Mindfulness-ul înseamnă să te concentrezi pe prezent și pe stările tale actuale. Este o abilitate pe care obții prin lucrul cu tine însuți, la fel ca orice altă terapie. Teoria din spatele mindfulness-ului este că, folosind tehnici de atragere a atenției asupra prezentului, poți să:

  • îți observi gândurile cum vin și pleacă din mintea ta;
  • îți observi corpul și interpretezi semnele pe care ți le oferă;
  • creezi spațiu între tine și gândurile tale, astfel încât poți acționa calm.

1. Evită obiceiurile greșite ce îți pot afecta concentrarea

Există unele deprinderi incorecte care te destabilizează și îți distorsionează mereu atenția. Aceste obiceiuri greșite intervin între tine și obiectul asupra căruia vrei să te concentrezi pe termen lung. Astfel, este bine să renunți la ele și să le corectezi. 

Iată care sunt obiceiurile incorecte care îți pot afecta concentrarea:

  • uiți să iei pauze – supraîncărcarea este un inamic direct al concentrării fiindcă îți face mintea să creadă că subiectul asupra căruia îți canalizezi atenția este prea solicitant. Astfel, mintea va vrea să se relaxeze și începe să se gândească la orice alte lucruri. Este important să îți acorzi timp pentru tine însuți, în care să te detașezi de situația în care ești prins și să te relaxezi. După o pauză meritată, te poți concentra din nou asupra problemei în cauză;
  • sari de la un proiect la altul – dacă ești la muncă și ai mai multe task-uri de făcut, este bine să termini unul și abia apoi să te apuci de altul. Dacă faci 2 lucruri simultan, minții îi va fi greu să se concentreze doar asupra unuia. Concentrează-te pe un singur subiect, rezolvă-l, ia o pauză și după aceea poți trece la următorul task;
  • nu ai un plan – fie că este vorba despre un to do al zilei, fie de un plan lunar sau anual de obiective pe care vrei să le îndeplinești, este indicat să pui pe hârtie ce ai de făcut în ziua, luna sau anul respectiv. Planul te va ajuta să rămâi concentrat asupra activităților importante, fără să te lași influențat de deciziile de moment care te pot îndepărta de obiectivele tale. Bifează task-urile pe care le-ai îndeplinit și găsește soluții pentru cele rămase, astfel încât să îți antrenezi mintea să se gândească doar la ce contează cu adevărat.

Ești concentrat, deci ești mai productiv și mai liniștit

Odată ce îți antrenezi mintea să rămână atentă la un anumit task sau la o anumită situație, îți va fi mai ușor să îl duci la bun sfârșit, devenind mai productiv. Capacitatea de concentrare te face să fii conștient de lucrurile importante pe care le ai de făcut și te ajută să fii conectat la realitate.

Pune în practică sfaturile legate de alimentație, stil de viață, hidratare și încearcă și câteva exerciții de antrenare a minții fiindcă pe lângă creșterea concentrării, te vor ajuta și să ai un organism echilibrat și sănătos!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!