Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Iată cum echilibrezi pH-ul organismului tău

Iată cum echilibrezi pH-ul organismului tău

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Cantitatea de acizi și baze din organism este o chestiune vitală pentru organismul uman, de aceea este reglementată constant în corpul nostru de un sistem natural intern de echilibrare acido-bazică.  

Pentru ca starea de homeostază să se păstreze (adică toți parametrii de sănătate să funcționeze optim) trebuie să existe un echilibru constant al pH-ului în organismul nostru, în toate sistemele.  Dar pH-ul poate să se modifice din cauza alegerilor pe care le faci privind stilul de viață, alimentația, apa pe care o bei.

Ce este pH-ul și de ce este important

Oricât de complicate erau orele de chimie din școală, lecția despre pH nu ar fi trebuit să ridice probleme. Totuși, dacă vrei câteva clarificări în plus, trebuie să înțelegi câteva aspecte importante despre pH și rolul său în organism. PH-ul este prescurtarea de la Potențialul de Hidrogen, care se referă la concentrația de ioni de hidrogen dintr-o soluție, concentrație ce arată caracterul acido-bazic al acesteia. În cazul organismului, soluția este reprezentată de fluidele și țesuturile din corp. 

Valorile pH-ului variază de la 0 la 14, valoarea 7 fiind considerată neutră. Valorile sub 7 indică un pH acid, iar cele peste 7 indică un pH bazic sau alcalin. Pentru a face o analogie mai ușoară între ce înseamnă o soluție acidă și ce înseamnă o soluție bazică, uite ce pH au câteva lichide cunoscute:

  • sucul de lămâie – pH de 2,5;
  • suc de portocală – pH de 3,5;
  • cafea – pH 5;
  • apă pură – pH 7;
  • apă de mare – pH 8;
  • săpun – pH 9-10;
  • înălbitor – pH 12,5.

Cum variază pH-ul în corp?

Fiecare fluid din corp are un pH diferit în funcție de zona în care se află. 

PH-ul organismului înseamnă toate mediile, toate țesuturile, toate organele și valorile specifice ale acestora, care oscilează de la acid, până la alcalin. Dar unul din cele mai importante este pH-ul sângelui arterial și al mediului din interiorul și între celule.

Abaterile de la intervalul pH-ului normal al acestora și persistența lor pe termen lung pot atrage după sine afecțiuni serioase, fiind riscant pentru funcționarea întregului organism, de la celule până la întregile sisteme.

Cum influențează pH-ul funcționarea organismului? 

Un mediu perfect calibrat din punct de vedere al echilibrului acido-bazic este tot ceea ce are nevoie organismul tău pentru a funcționa corect. PH-ul, fie înclinat spre aciditate, fie ușor bazic, are un rol bine definit și îți menține sănătatea organismului:

  • Oxigenează creierul și celulele. PH-ul ușor alcalin al sângelui asigură transportul eficient al oxigenului și este pompat mai ușor. Un pH ușor acid, apropiat de valoarea de 7,35, este mai gros și astfel este pompat mai greu. Sângele cu pH acid și deshidratarea sunt principalele cauze ale hipertensiunii arteriale;
  • Asigură descompunerea nutrienților. PH-ul acid din stomac este mediul potrivit pentru a digera alimentele, care vor fi descompuse în proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale. 
  • Înlătură bacteriile și alte microorganisme. Aciditatea specifică zonei vaginale, sucului gastric și pielii este modul prin care organismul impune o barieră împotriva agenților patogeni din mediul exterior, care pot pătrunde în organism. Mediul acid opune rezistență și neutralizează microorganismele;
  • Limitează înmulțirea microbilor. Este cazul pH-ului urinei, una din căile prin care organismul elimină toxinele. Printre toxine se numără și microbi, organisme microscopice patogene sau saprofite, care se pot înmulți într-un mediu propice dezvoltării lor. Urina cu pH normal nu este favorabilă microbilor, astfel că organismul este protejat.

Ce dezechilibre pot apărea din cauza pH-ului nepotrivit

Dacă pH-ul organismului tău nu se află în parametrii normali, atunci te poți confrunta cu unele afecțiuni specifice. Cauzele apariției acestor boli stau fie în factori externi, precum alimentația, apa pe care o bei, sedentarismul, fie în factori interni, ce țin de funcționarea deficitară a organelor corpului. 

Prin ce mecanisme se autoreglează pH-ul corpului?

Dereglările ce țin de organele interne pot cauza boli asociate dezechilibrării pH-ului din organism. Prin intermediul mecanismelor proprii, care solicită implicarea a unei bune părți din organe, corpul este capabil să își asigure singur echilibrul acido-bazic:

  • prin sistemele tampon;
  • prin reglarea respiratorie a PaCO2 (presiunea parțială a oxigenului în sângele arterial);
  • prin mecanismele renale.

Dacă organele nu mai funcționează cum trebuie, este influențat și pH-ul organismului. Uite ce organe contribuie la balansarea pH-ului:

  • plămânii – sunt responsabili de reglarea cantității de baze și acizi din fluide prin eliberarea dioxidului de carbon, un compus ușor acid. Acesta este un produs apărut în urma folosirii oxigenului de către celule. Celulele eliberează dioxidul de carbon în sânge, care mai apoi ajunge în plămâni. Aceștia sunt responsabili de eliminarea lui prin expirare, proces care ajută la reglarea acidității corpului;
  • rinichii – au rolul de a combate aciditatea prin eliberarea unor minerale precum Calciu, Magneziu, Potasiu și Sodiu;
  • ficatul – prelucrează acizi precum acidul lactic, acetil acetic, acizii grași liberi;
  • glandele paratiroide – influenţează echilibrul acido-bazic prin influența pe care o au asupra ţesutului osos, principalul izvor de baze din organism;
  • pancreasul – ajută echilibrarea pH-ului în 2 moduri: prin secreția exocrină, unde sucul pancreatic alcalin echilibrează secreția gastrică acidă și prin secreția de insulină, care are efect alcalinizant;
  • alte glandele – prin secreția unor hormoni ca somatotropul, hormonii tiroidieni, progesteronul şi testosteronul;
  • pielea – elimină acizii în exces;

Pot apărea probleme cu pH-ul și din cauza unor afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul, afecțiuni cardiovasculare, probleme pulmonare, boli renale, gută, infecții, hemoragii. 

Care sunt bolile asociate dezechilibrului pH-ului?

Atunci când organele responsabile de reglarea pH-ului nu mai funcționează optim ori stilul tău de viață este nefavorabil pH-ului, pot apărea 2 tipuri de afecțiuni medicale legate de potențialul de hidrogen, cauzate de alcalinitate sau aciditate în exces. Orice proces chimic sau enzimatic se desfășoară normal doar în condiții optime ale pH-ului, de aceea concentrația pH-ului este esențială pentru organism.

Ce este acidoza?

Acidoza este un dezechilibru metabolic cauzat de concentrația crescută a ionilor de hidrogen. Încărcarea cu acizi duce la slăbirea mecanismelor corpului de a regla aciditatea și astfel se acumulează mulți acizi volatili. Acidoza poate apărea și din cauza pierderilor mari de baze. Aceasta poate fi cauzată de:

  • lipsa unei cantități suficiente de bicarbonatului de sodiu în sânge, bicarbonații fiind o bază;
  • ingerarea unor substanțe în cantități mari, precum aspirină, antigel sau metanol;
  • excesului plasmatic de acizi nevolatili.

Acidoza poate fi și respiratorie, atunci când plămânii nu mai pot elibera suficient dioxid de carbon la expirație. Cauzele acestei disfuncții pot fi astmul sau pneumonia.

Când apare alcaloza?

Alcaloza se referă la creșterea alcalinității în sânge din cauza introducerii sau reținerii în organism a unui exces de baze sau din cauza eliminării unei cantități mari de acizi. Alcaloza poate fi de natură:

  • gazoasă – apare atunci când se pierde prea mult dioxid de carbon, caz în care este vorba despre alcaloza respiratorie;
  • negazoasă – apare atunci când se acumulează prea mulți bicarbonați în sânge, fiind cazul alcalozei metabolice.

Care sunt cele mai ușoare metode pentru a-ți echilibra pH-ul

Pentru a te asigura că plămânii, rinichii, ficatul și celelalte organe responsabile de echilibrarea pH-ului nu sunt epuizate, facilitează reglarea potențialului de hidrogen adoptând o dietă ponderată, bazată pe alimente diversificate, care să balanseze aciditatea și alcalinitatea din corp, alăturată consumului unei ape potrivite, ușor alcaline.

Bea apa corespunzătoare nevoilor corpului tău

Suntem ceea ce mâncăm, dar mai ales ceea ce bem. Apa este al doilea cel mai important element din organism, după oxigen, și influențează direct sănătatea. Este principalul lichid din corp, fiind prezent în toate organele. Rolurile sale de transport, termoreglare, eliminare a toxinelor nu pot fi înlocuite, de aceea este important să bei o apă curată, care să ajute organismul să își realizeze funcțiile cu succes. O variantă potrivită este apa de la ionizatorul de apă, care generează apă ușor alcalină, perfectă pentru echilibrarea pH-ului.

PH-ul din corp poate fi echilibrat dacă alegi să consumi o apă cu putere mare de hidratare și ușor alcalină. Din cauza alimentației acide, bogată în mâncare de tip fast-food, carne, ouă, cafea, sucuri acidulate, dulciuri și din cauza poluării și a altor factori externi, pH-ul organismului poate fi dereglat și poate apărea acidoza.

Compensează alimentația cu precădere acidă cu o apă cu putere mare de absorbție în țesuturi și ușor alcalină, pentru ca pH-ul să rămână la un nivel optim.

Pentru a te asigura că introduci în corp apa potrivită, alege să consumi apă ionizată, care este filtrată de impurități și cu pH adaptat nevoilor corpului tău. Apa de băut pentru adulți are pH-ul între 8,5 și 9,5 și poate fi consumată de orice persoană, chiar dacă are o alimentație acidă sau normală. Apa de la ionizator este infuzată cu o cantitate importantă de Oxigen care contribuie la subțierea consistenței sângelui, ce ajută la oxigenarea optimă a creierului. Acest tip de apă îmbunătățește tranzitului intestinal și ajută corpul să restabilească echilibrul între acizii și bazele din organism.

Consumă alimentele corecte

Semipreparatele, fast-food-ul, alimentele procesate din comerț și produsele ce conțin diferite chimicale pot produce modificări în ceea ce privește pH-ul din corp. Încearcă să reduci consumul acestui tip de mâncare pentru a nu îți pune în pericol sănătatea. PH-ul organismului poate fi influențat și de modul în care prepari mâncarea și de alimentele pe care le folosești:

  • alimente acide: lime, mere, ketchup, drojdie, lapte, carne, ceapă, piersici, portocale, porumb, prune, struguri, zmeură;
  • alimente alcaline: pepene, in, quinoa,  hrișcă, ulei de măsline, mango, castravete, papaya, avocado.

Introdu activitatea fizică în programul zilnic

Sportul ajută la alcalinizarea organismului, acționând ca un impuls pentru funcționarea corectă a plămânilor. În timpul exercițiilor de acasă sau de la sală, a mersului pe jos și alergatului, plămânii sunt ventilați mai bine și elimină mai mult dioxid de carbon, echilibrând astfel pH-ul.

Care sunt beneficiile unei diete ușor alcaline?

Pentru un echilibru perfect al pH-ului este recomandat să optezi pentru o alimentație cuprinzând 20% alimente acide și 80% alimente alcaline. Dieta alcalină, în ceea ce privește alimentația, se bazează pe legume crude, fructe, oleaginoase, unele tipuri de cereale precum hrișca și quinoa și anumite uleiuri vegetale. 

Dieta alcalină nu este restrictivă, este ușor de adoptat și îți oferă o varietate de rețete sănătoase pe care să le pregătești. Pentru a păstra bună parte din mineralele alcaline din alimente, alege să le gătești folosind tehnici sănătoase, pentru că astfel sunt păstrați nutrienții și gustul rămâne la fel de bun. Uite câteva rețete pe care merită să le încerci:

  • supă de linte roșie;
  • salată de broccoli cu avocado;
  • fasole bătută;
  • varză de Bruxelles la aburi.

Referitor la apa potrivită în această dietă, cu care să gătești și să bei, apa de la ionizator (ușor alcalină, absorbabilă în celule și reducătoare a agenților oxidativi) este printre cele mai bune alegeri. Echilibrează pH-ul corpului și are alte beneficii:

  • hidratează în profunzime, la nivel celular;
  • energizează și revitalizează organismul;
  • îmbunătățește metabolismul;
  • este antioxidantă, prevenind îmbătrânirea accelerată;
  • detoxifică organismul de substanțele nefolositoare.

Un pH echilibrat îți menține sănătatea organismului

Afecțiunile legate de dezechilibrul pH-ului pot apărea din cele mai neașteptate motive: din cauza apei nepotrivite pe care o consumi, cu pH prea acid sau prea alcalin, din cauza alimentelor nesănătoase, din cauza unor factori naturali sau din cauza stilului de viață necorespunzător. Încearcă să schimbi aspectele ce țin de alegerile personale astfel încât să ajuți organismul să funcționeze corect: bea apă ușor alcalină, mănâncă sănătos, pune accent pe activitățile fizice și încearcă să atingi echilibrul în viața ta.

PH-ul este un indicator al sănătății, iar valorile ce ies din intervalul normal de 7,35-7,45 pot degenera în probleme serioase. Adoptă un stil de viață echilibrat, consumă apă sigură și alimente corespunzătoare!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!