Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Iată de ce ar trebui să consumi măsline mai des!

Iată de ce ar trebui să consumi măsline mai des!

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Specifice dietei mediteraneene, măslinele sunt fructe aromate și sățioase, folosite adesea în bucătărie. Măslinele au un conținut de nutrienți avantajos pentru organism, fiind recomandate pentru o alimentație echilibrată. Măslinele se găsesc într-o varietate largă de sortimente, fiecare cu texturi, arome și culori diferite.

Consumul de măsline este benefic pentru prevenirea unor afecțiuni de sănătate, datorită vitaminelor și mineralelor din conținutul nutritiv. În acest articol îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre măsline, idei de rețete și beneficiile acestora!

Ce sunt măslinele și în ce regiuni se cultivă?

Măslinele sunt fructele unui arbore originar din Siria, dar a cărui răspândire s-a extins și pe alte areale. Măslinul este un arbore longeviv, fiind considerat „arborele veșnic roditor”. Măslinul european a fost un arbore apreciat încă din antichitate, beneficiile măslinelor fiind cunoscute încă de atunci. Arborii sunt variați în funcție de zona în care cresc. În Italia se cunosc peste 300 de specii, iar în Spania aproximativ 260.

Măslinele au un gust ușor amar, de aceea sunt tratate și fermentate. Cu toate acestea, există pe piață și măsline naturale, asupra cărora nu s-a intervenit prin mecanisme de procesare chimice care să le afecteze conținutul nutritiv. Măslinele nu pot fi consumate direct culese din copac, fiindcă au un gust amar. Ele pot deveni comestibile prin eliminarea substanței care le face amare, oleuropeina, printr-una dintre aceste metode:

  • metoda tradițională – măslinele sunt puse la saramură cu sare de mare. Aceasta este o metodă naturală, fiindcă se folosește doar apă și sare pentru a evita gustul amar al măslinelor;
  • metoda modernă – prin utilizarea hidroxidului de sodiu, care datorită pH-ului ridicat descompune oleuropeina, astfel măslinele devenind mai moi. Odată cu expunerea la oxigen, această soluție determină înnegrirea măslinelor verzi.

Măslinele pot fi tratate și prin curățarea cu aer cald, caz în care sunt fermentate prin expunerea la temperaturi ridicate. Este o metodă folosită doar pentru anumite soiuri, iar gustul rămâne ușor amărui, dar plăcut.

Care sunt principalele beneficii ale măslinelor?

Măslinele obținute într-un mod cât mai natural sunt sigure pentru consum, fiind recomandate pentru prevenția unor afecțiuni medicale sau pentru îmbunătățirea condiției de sănătate. Măslinele au un conținut nutritiv însemnat, oferind organismului tău o mulțime de substanțe hrănitoare. 100 g de măsline coapte, conservate conțin:

  • 80% apă,
  • 0,8 g proteine,
  • 6,3 g carbohidrați,
  • 0 g glucide,
  • 3,2 g fibre,
  • 10,7 grăsimi, dintre care 1,42 g grăsimi saturate, 7,89 g grăsimi mononesaturate și 0,91 g grăsimi polinesaturate;
  • vitamine și minerale: vitamina E, fier, cupru, calciu.

Astfel, fiecare nutrient existent în măsline acționează în corp în mod benefic. Iată avantajele consumul de măsline:

  • protejează sănătatea inimii – măslinele sunt o sursă bună de acizi mononesaturați, sub formă de acid oleic. Acesta poate avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și asupra nivelului de colesterol;
  • are efect antioxidant – oleuropeina, hidroxitirozolul și tirozolul sunt antioxidanți ce protejează organismul de radicalii liberi;
  • îmbunătățește condiția oaselor – un studiu din 2014 arată că fenolii din uleiul de măsline contribuie la prevenirea pierderii masei musculare. S-a demonstrat că aceștia împiedică maturarea celulară a osteoblastelor (un tip de celule osoase) prin creșterea activității fosfatazei alcaline și prin depunerea ionilor de calciu în matricea extracelulară (structura care formează oasele).

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de măsline?

Măslinele se găsesc într-o multitudine de sortimente, fiecare având particularități aparte, de la culoare până la textură și gust. Nota de bază a măslinelor este gustul dens, ușor dulce-acrișor și amărui, însă fiecare sortiment are ceva aparte ce te face să-l îndrăgești. Iată câteva tipuri de măsline pe care le poți încerca:

  • măsline Kalamata – sunt măsline negre-violet în formă de migdală, păstrate de obicei în oțet de vin, vin roșu sau ulei de măsline;
  • măsline Nyon – sunt negre, mici și sunt originare din Franța. Acestea sunt uscate și apoi puse la saramură, având un gust amărui și dulceag în același timp;
  • măsline Niçoise – sunt negre dar se găsesc și în mai multe nuanțe de maro și sunt deosebite datorită gustului ce duce cu gândul le lemnul dulce;
  • măsline Linguria – provin din regiunea cu același nume din Italia. Sunt negre și mici și se găsesc în magazine gata aromate cu rozmarin, cimbru și foi de dafin;
  • măsline Thasos – sunt măsline negre provenind din Grecia, uscate la soare și tratate la saramură. Au pielea ridată și un gust lemnos și sărat;
  • măsline Beldi – vin din Maroc și le recunoști după forma ridată, asemănătoare cu textura stafidelor. Au un gust sărat-amar;
  • măsline Alfonso – sunt originare din Chile și au culoarea violet. Se potrivesc în orice rețetă și parfumează preparatele cu mirosul specific de măsline;
  • măsline Castelvetrano – sunt verzi, mici, ușor rotunjite și crocante, originare din Italia;
  • măsline Cerignola – sunt de dimensiuni mai mari și au o textură untoasă. Provin din orașul cu același nume din Italia;
  • măsline Gordal – au o formă rotunjită, Gordal însemnând „gras” în spaniolă. Sunt cărnoase, cu multă pulpă.

Multe sortimente de măsline se găsesc fără sâmbure sau cu sâmburele înlocuit cu ardei, roșii, brânză, ierburi aromatice sau alte ingrediente. Fiecare tip de măsline are un gust aparte, iar dacă sunt aromate și cu alte condimente, capătă o altfel de savoare. 

Încearcă și tu mai multe tipuri de măsline și găsește-ți măslinele favorite!

Cum poți folosi măslinele în bucătărie?

Cu gust intens și sațietate din plin, măslinele se potrivesc într-o mulțime de rețete. Iată ce poți pregăti pentru mesele tale:

  • pastă de măsline  – delicioasă și sățioasă, pasta de măsline este gata în 3 minute! Poți folosi orice sortiment de măsline vrei sau poți combina mai multe pentru o explozie de gust. Aparatul de bucătărie va tăia mărunt măslinele și va amesteca imediat compoziția în locul tău. Obții o pastă cremoasă și fină, bună de întins pe pâine sau de adaugat ca dressing deasupra altor preparate;
  • Salată Niçoise – după cum îi spune și numele, conține măsline Niçoise. Se prepară din legume proaspete, ou fiert și ton, alături de vedetele preparatului: măslinele. Obții o farfurie plină de culoare și de gust, sănătoasă și cu succes în rândul invitaților la masă;
  • Tapenade – este o pastă de măsline la care se adaugă hamsii și capere, un condiment mediteranean de obicei murat;
  • tarte cu măsline – este un preparat delicios și bun de consumat cald. Pe bucăți mici de aluat se pune tapenade sau pastă de măsline iar rezultatul obținut după coacere nu va rezista mult pe masă, căci este delicios.

Cum să consumi măslinele ca snack sănătos?

Dacă ai renunțat la dulciurile și snacksurile din comerț, o porție sănătoasă de măsline este binevenită atunci când vrei să ronțăi ceva aromat. Porția recomandată este de 5-10 măsline pe zi, așa că ia câteva măsline, lasă-le la scurs într-o sită de bucătărie pentru a înlătura uleiul în exces și aromează-le cu un praf de coriandru, cimbru sau piper, după cum îți place. 

Astfel, ai obținut o gustare sănătoasă și gustoasă, pe care o poți consuma oricând dorești. Fie că vrei să ronțăi ceva la film sau după masă, măslinele sunt alegerea potrivită. În plus, sunt sățioase, astfel că nu vei mai simți nevoia să mai consumi și alte alimente, așa că iată un bonus pentru tine: mai puține calorii pe zi. Înlocuiește snacksurile procesate din comerț cu un bol de măsline aromate pentru a oferi organismului un plus de substanțe nutritive!

Ce produse derivate se obțin din măsline?

Gustul bogat al măslinelor trebuie materializat și în alte produse derivate, pentru a te bucura de aroma deosebită în mai multe combinații culinare și nu numai! Măslinele pot fi folosite și în formularea cosmeticelor, datorită efectelor pozitive asupra pielii. Măslinele au o utilizare extinsă, de aceea găsim mai multe domenii în care sunt folosite. Motivul principal este datorat conținutului nutritiv, care face bine corpului atât în interior cât și în exterior.

Uleiul de măsline, bun la gătit

Acest produs derivat din măsline este folosit într-o mulțime de preparate culinare datorită aromei deosebite pe care o are, față de uleiul de floarea-soarelui. În plus, uleiul de măsline mai are un beneficiu major: are un punct de ardere mai ridicat, astfel că atunci când îl folosești la prăjit, va elibera substanțe periculoase mai târziu decât cel de floarea-soarelui. Dar, este bine de știut că alimentele prăjite sunt nesănătoase, așa că îți recomandăm să folosești uleiul de măsline crud.

Există mai multe tipuri de ulei de măsline:

  • rafinat – este slab calitativ și este tratat în prealabil termic și cu solvenți pentru a elimina aromele și mirosurile neplăcute. Îl găsești simplu sub denumirea de „ulei de măsline” sau „ulei de măsline pur”, are o aromă ușor fadă și este amestecat cu puțin ulei de măsline extravirgin pentru un plus de gust;
  • extra virgin – este considerat cel mai calitativ, fiind obținut prin presare la rece sau presare la piatră. Acesta are mai mulți antioxidanți decât uleiul de măsline obișnuit, care din cauza rafinării pierde o bună parte din nutrienți. International Olive Council (IOC) clasifică uleiul de măsline extra virgin ca un ulei fructat, fără defecte, a cărui aciditate liberă este mai mică sau egală cu 0,8;
  • virgin – IOC spune că uleiul de măsline virgin are defecte minime și o aciditate liberă între 0,8 și 2,0.

Cosmetice din măsline, hrănitoare pentru piele

Măslinele pot fi folosite cu succes în prepararea cosmeticelor de casă. În acest mod îți poți prepara singur produse de îngrijire a pielii din ingrediente naturale, precum măsline, ulei de măsline, pastă de măsline sau altele, în funcție de rețetă. 

Cu ajutorul cosmeticelor naturale îți vei îngriji pielea în mod corespunzător, fără să te supui riscului de a aplica pe ten substanțe periculoase ce se pot găsi în cosmeticele din comerț. Poți prepara:

  • măști de față;
  • creme și loțiuni;
  • exfolianți;
  • unturi de corp.

Pentru o îngrijire completă a pielii, va trebui să o cureți corespunzător cu apă potrivită. Pielea are pH-ul între 4 și 6, de aceea este necesar să o cureți dimineața și seara cu apă corespunzătoare acestui nivel de pH. Poți obține apă cu pH-ul între 4,5 și 6 de la ionizatorul de apă, aparatul care îți face viața mai ușoară în toate aspectele ei: îți oferă apă de băut, Apă Beauty pentru îngrijirea pielii, Apă Clean pentru copiii sub 3 ani și Apă Super Alcalină și Puternic Acidă, folosite drept degresanți și dezinfectanți naturali.

Folosește Apa Beauty pentru a-ți curăța măștile de pe față fiindcă îndepărtează cu succes uleiul lăsat de măsline. În plus, o poți folosi drept demachiat dacă o combini cu un ulei natural.

Măslinele – hrană pentru trup, îngrijire pentru piele

Cu un conținut nutritiv benefic pentru sănătate, măslinele se potrivesc atât la gătit, cât și la capitolul îngrijirea pielii. Măslinele sunt gustoase și aromate, și fac obiectul perfect al rețetelor tale delicioase. Pasta de măsline și ciabatta cu măsline trebuie neapărat să le incluzi în planul tău alimentar, căci le vei îndrăgi cu siguranță!

Măslinele sunt alimente versatile, astfel că le poți folosi cu succes și pe piele! Prepară din măsline cosmetice de casă pentru a avea grijă de pielea ta sau folosește ulei de măsline împreună cu apa Beauty de la ionizatorul de apă pentru a prepara un demachiant pentru față.

Cu micile ajutoare din casa ta, viața ta devine mai ușoară! Mănânci mai sănătos cu ajutorul robotului de gătit și îți îngrijești pielea mai natural cu ionizatorul de apă!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!