Cuprins
Morcovii sunt legume sănătoase și nutritive, cu gust intens și cu totul deosebit datorită aromei dulci. Morcovii sunt sănătoși, sunt benefici pentru organism, iar dacă îi consumi regulat, dar cu moderație, te poți bucura de o sănătate a ochilor îmbunătățită și multe vitamine și minerale pentru corpul tău!
Citește articolul în continuare și află mai multe despre beneficiile morcovilor și cum să îi incluzi în alimentație!
De ce sunt morcovii benefici pentru organism?
Morcovii fac parte din categoria legumelor des întâlnite în bucătăria românească. Sunt legume folosite mai ales pentru a adăuga aromă și savoare mâncării, datorită gustului dulceag și intens.
Morcovii sunt partea comestibilă din planta Daucus carota și sunt adevărate comori cu nutrienți dacă sunt crescuți organic sau cât mai natural. Consumând morcovi, corpul tău asimilează substanțe nutritive importante, fără de care nu ar putea funcționa eficient. Pentru ca organismul tău să aibă energie și să își pună funcțiile în mișcare, are nevoie de combustibil. În cazul omului, combustibilul este dat de nutrienții din alimente.
Astfel, dacă introduci în corp nutrienți diverși, proveniți din alimente sănătoase, îl ajuți să funcționeze. Principalii nutrienți sunt proteinele, carbohidrații, lipidele, mineralele și vitaminele. În morcovi se găsesc preponderent minerale și vitamine dar și alte substanțe care ajută anumite organe din corp să funcționeze mai bine. Iată ce conțin 100 g de morcovi:
- 41 calorii;
- 88% apă;
- 0,9 g proteine;
- 9,6 g carbohidrați;
- 4,7 g glucide;
- 2,8 g fibre;
- 0,2 g grăsimi;
- vitamina A – în special beta-caroten, substanța care oferă și culoarea morcovului;
- vitamina H – este un tip de vitamina B și se mai numește și biotină. Este importantă în metabolismul grăsimilor și proteinelor;
- vitamina K1 – ajută la coagularea sângelui și întărirea oaselor;
- vitamina B6 – este vorba despre un grup de vitamine implicate în procesul de transformare a alimentelor în energie.
În continuare îți vom prezenta principalele beneficii ale morcovilor pentru sănătatea organismului.
Morcovii contribuie la îmbunătățirea vederii
Beta-carotenul este folosit în organism pentru a produce vitamina A. Această vitamină ajută ochiul să transforme lumina într-un semnal care poate fi transmis creierului, permițând ochilor să vadă în condiții de lumină slabă.
De asemenea, în cazul în care corneea nu primește suficientă vitamina A, ea poate să dispară. Deficitul de vitamina A slăbește ochii, de aceea este bine să consumi alimente ce au în componență o formă a acestei vitamine.
Morcovii întăresc sistemul imunitar
Tot datorită beta-carotenului morcovii reușesc să susțină și funcționarea sistemului imunitar! Odată transformat în vitamina A, va ajuta anticorpii din organism să răspundă la agenții patogeni, precum virusurile, bacteriile, microbii.
Conform UC Health, vitamina A este o vitamină lipo-solubilă, de aceea este bine să consumi morcovii alături de alimente ce conțin grăsimi sănătoase, astfel încât aceasta să se dizolve mai ușor.
Morcovii previn constipația
Fibrele solubile din morcovi se transformă într-un lichid gelatinos atunci când intră în contact cu apa și întârzie absorbția alimentelor în intestinul gros. Fibrele solubile reglează digestia și permit o absorbție mai bună a nutrienților.
De asemenea, stabilizează glucoza din sânge și ajută la reducerea colesterolului, prevenind astfel afecțiunile cardiovasculare cauzate de colesterolul LDL.
Ce rețete cu morcovi poți să pregătești pentru mesele tale?
Morcovii pot fi folosiți în bucătărie în numeroase preparate delicioase. Ei oferă o aromă dulce și ușor înțepătoare, iar în urma preparării termice gustul lăsat este plăcut. Morcovii pot fi folosiți în feluri principale, deserturi, băuturi, mai ales dacă alegi o metodă de gătit ușoară, sănătoasă și la îndemână.
Gătește feluri principale delicioase cu morcovi
Am selectat pentru tine câteva rețete cu morcovi pe care merită să le încerci. Găsește cele mai bune variante pentru tine și începe să gătești mai des preparate cu morcovi!
Iată câteva idei de rețete cu morcovi pe care le poți pregăti pentru tine și familia ta:
- tagliatelle de morcov și zucchini – este o variantă sănătoasă care poate înlocui pastele din făină albă. Tagliatellele preparate din legume sunt aromate și se potrivesc de minune alături de un sos pesto sau alt sos preferat de tine. Prepară și tu o porție delicioase de tagliatelle din legume!
- tartine cu brânză de capră şi morcovi – seamănă cu bruschetele însă în loc de roșii, tartinele sunt acoperite cu morcov fiert și brânză de capră cremoasă. Rezultă un mic dejun plin de vitamine, bun de început ziua;
- blat de pizza raw vegan din morcov și semințe – este o cocă 100% vegetală, fără făină sau ou, pe care o poți folosi la prepararea unei pizza delicioase. Blatul din morcovi și semințe poate fi acoperit cu mozzarella vegetală, ciuperci, ardei și roșii și astfel ai obținut o pizza nutritivă și sănătoasă.
Înscrie-te în GoostoMix Grup și descoperă cum să îți menții organismul sănătos hidratându-te corect și adoptând o alimentație echilibrată.
Prepară deserturi sănătoase cu morcovi
Dacă ți-e poftă de ceva bun dar conștientizezi că dulciurile din comerț sunt nesănătoase, alege să îți pregătești singur un desert nutritiv, în casă. Asigură-te că nu faci exces de zahăr, încearcă să folosești o cantitate mai mică de zahăr dacă ai probleme precum diabet și prepară dulciuri potrivite dietei tale.
Rețetele de deserturi cu morcov sunt potrivite și pentru copii, întrucât conțin ingrediente naturale, iar cantitatea de zahăr poate fi redusă dacă o consideri prea mare. Preparatul iese gustos, astfel încât copilul tău va fi încântat de ce i-ai pregătit.
Adaugă morcovi în băuturi pentru un plus de nutrienți
Morcovul face echipă bună cu alte fructe sau legume fiindcă oferă un gust dulceag băuturilor în care îl folosești. Morcovul îți aduce substanțe nutritive în plus, are o aromă fresh și schimbă consistența băuturilor.
De asemenea, morcovul poate fi folosi și în prepararea cocktail-uri alcoolice și non-alcoolice. Dacă știi că vei consuma alcool, asigură-te că ai în preajmă o sticlă cu apă antioxidantă și microstructurată de la ionizatoarele noastre de apă, pentru că alcoolul deshidratează organismul.
Consumând apă ionizată de la unul dintre ionizatoarele de pe GoostoMix îți hidratezi corpul în profunzime și îl ajuți să elimine alcoolul mai repede.
Comandă-ți și tu un ionizator de la noi și cumperi la preț de producător!
Cum să mănânci morcov crud mai des?
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile nutritive ale morcovilor consumându-i cruzi, am pregătit un pont util pentru tine. Morcovul consumat ca atare poate fi ori prea tare, ori poate avea un gust înțepător intens și doar partea din mijloc să fie dulce. Ei bine, pentru a scoate din morcov tot ce-i mai bun, folosește această metodă pentru a-l consuma:
- Curăță morcovul de coajă și spală-l corespunzător. Dacă ai un ionizator de apă de la noi, lasă morcovul pentru 10-20 de minute în apa degresantă de uz casnic cu pH 11,5 pentru că aceasta reușește să scoată o bună parte din potențialele reziduuri de pesticide de pe alimente.
- Ia o răzătoare de bucătărie și mărunțește morcovul prin orificiile mici.
- Pune conținutul într-o farfurie, ia-ți o linguriță și bucură-te de gustul dulce al morcovului!
Odată dat prin răzătoare, morcovul devine mai dulce și mai zemos, chiar dacă înainte să faci pașii de mai sus părea că morcovul are gust neplăcut. Încearcă această metodă dacă vrei să mănânci un snack sănătos între mese sau dacă vrei să îți înveți copilul să consume mai multe legume.
Care sunt cele mai cunoscute soiuri de morcov?
În supermarketuri poți găsi diverse tipuri de morcovi, cu diferite mărimi, culori, origini și gusturi. Aroma de bază a morcovului rămâne aceeași, însă mai pot varia intensitatea și cât de dulce este gustul. Iată câteva tipuri de morcovi cunoscute pe care le poți găsi în piețe și supermarketuri:
- morcov violet – sunt bogați în compuși antioxidanții găsiți și în afine și pot fi folosiți la salate sau sosuri fiindcă oferă o culoare deosebită;
- morcov Nantes Soi Semitimpuriu – este un morcov cu o formă tubulară, asemănător cu degetul arătător ca formă;
- morcov alb – deși este alb, gustul este la fel de dulce ca al morcovului portocaliu;
- morcov Mercado de Paris – este un soi de morcov cu o formă cu totul specială: este rotund, mic și seamănă cu o minge de ping-pong.
Morcovul – vitamine, minerale și antioxidanți pentru corpul tău
Adaugă în planul alimentar câteva preparate cu morcov sau gustări din morcov crud pentru a te bucura de substanțe nutritive necesare pentru funcționarea organismului. Preparatele cu morcov sunt gustoase și echilibrate, mai ales dacă alegi să le prepari prin tehnici sănătoase de gătit.
Experimentează în bucătărie rețetele cu morcov și bucură-te de beneficiile pentru sănătate!
Surse:
- https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-carrots#2
- https://www.uchealth.com/en/media-room/covid-19/boost-immunity-with-food
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots#nutrition
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10484191/
- https://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-carrots-improve-your-vision/