Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Mituri despre apă și cum este corect să te hidratezi

Mituri despre apă și cum este corect să te hidratezi

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Sonia, fan înfocat al dulciurilor

Apă din sticle de plastic sau apă de la robinet, apă cu vitamine din comerț sau apă simplă, apă în timpul mesei sau apă la 30 de minute după, 2 litri de apă pe zi sau mai mult? În acest articol vom răspunde la toate aceste întrebări, vom demonta mituri despre apă și îți vom oferi sfaturi care te vor ajuta să te hidratezi optim. 

Ce beneficii oferă hidratarea corectă 

Ca să înțelegi încă de la început de ce aceste informații sunt esențiale pentru sănătatea și energia ta, îți vom prezenta principalele beneficii pe care o hidratare corectă le oferă corpului, astfel, data viitoare când vei avea în față un pahar cu apă bună, vei ști cât de mult bine îți faci.

Apa este principala componentă chimică a corpului, ocupând între 60% și 90% din el (în funcție de vârstă). Corpul tău depinde de apă pentru a supraviețui. Ai zice că nu este o noutate, dar în același timp, procentul de adulți care nu se hidratează corect te va surprinde, acesta ajungând undeva la 70%. Fiecare celulă, țesut și organ din corp are nevoie de apă curată pentru a funcționa corect.

Printre beneficiile pe care consumul corect de apă le aduce se numără:

  • eliminarea deșeurilor din corp, 
  • menținerea temperaturii corpului,
  • posibilitatea de a reduce migrenele,
  • sănătatea creierului 
  • menținerea unei greutăți ideale,
  • protejarea țesuturilor, 
  • funcționarea mai bună a încheieturilor.
  • funcția digestivă și de excreție.

Există numeroase studii care dezbat importanța apei și numeroși oameni de știință care încă cercetează efectele benefice pe care le are asupra corpului. În viața de zi cu zi, cu toate că sănătatea fiecărui om depinde de câtă apă și ce fel de apă consumă, aceasta este una dintre cele mai trecute cu vederea substanțe. Atunci când mergem la cumpărături înclinăm să alegem produse bio, naturale, de la producători locali, însă atunci când vine vorba de alegerea apei, puțini sunt cei care se gândesc bine la ce se află de fapt în recipientele de pe rafturi.

Este un mit că apa îmbuteliată este mai bună decât apa de la robinet? 

Primul mit pe care vrem să îl discutăm este cel conform căruia apa din orice tip de recipiente este mai bună decât apa de la robinet. Adevărul este că apa din țările din Uniunea Europeană și din Statele Unite ale Americii este, de regulă, mult mai sigură de consumat decât apa îmbuteliată. De exemplu, apa municipală din unele orașe din România este mult mai curată și potrivită pentru consum decât unele apele stătute pe rafturi, păstrate în diferite tipuri de recipiente.

Desigur, există condiția filtrării: apa de la robinet poate conține clor și diferite impurități, dar acestea se pot filtra cu ușurință. Clorul din apa de la robinet este necesar pentru a evita infectarea apei cu tot felul de bacterii, iar aceasta poate fi eliminată folosind un aparat care filtrează și ionizează apa, iar dacă ionizatorul de apă este performant, acesta va îndepărta cu succes toate impuritățile și va păstra mineralele bune din apă.

Iar ca să răspundem clar acestui mit: apa din sticle de plastic nu este mai bună decât apa de la robinet.

  • Apa din PET conține plastic, câteodată în cantități îngrijorătoare.
  • Apa care stă (stătută) are un nivel foarte mic de hidratare (moleculele ei de H2O se grupează în structuri  moleculare mari care nu au loc să pătrundă în țesuturi și celule). Acestea se formează atunci când apa nu curge și contribuie la deshidratare.
  • De asemenea, apa din recipiente de plastic este trecută prin procese de conservare multiple ca să se mențină la raft pe termen lung și să nu se strice după ce este desigilată.

Este indicat să se consume apă de la robinet, filtrată și cu un nivel mare de hidratare ( apă care are o structură moleculară corectă pentru a asigura hidratarea întregului corp) . Ionizatoarele de apă sparg clusterele (grupări) mari de molecule care se formează în structura apei, printr-un proces natural, iar moleculele se regrupează formând apă microstructurată care poate hidrata eficient și poate oferi beneficiile prezentate mai sus.

Este un mit că apa cu vitamine este mai bună decât apa simplă? 

Plecând de la mitul anterior, este destul de evident că apa îmbogățită cu vitamine poate face rău corpului, doar din simplul fapt că este îmbuteliată în recipiente de plastic. Însă pentru a înțelege mai bine de ce apa curată, filtrată de la robinet (sau apa direct de la râu) este mai bună din toate punctele de vedere, iată ce trebuie să știi despre apa cu vitamine adăugate!

  • Apa cu vitamine cumpărată din comerț poate conține zahăr, în cantități mari,
  • Nutrienții adăugați sunt necesari pentru foarte puțini oameni. Astfel, mineralele adăugate se pot depune în corp, iar vitaminele în exces sunt pur și simplu eliminate. Asimilarea lor corectă se face printr-un proces natural, din apă bună și alimente. Dacă acestea sunt adăugate artificial, pot provoca chiar rău organismului. Suplimentele se iau adesea în baza unor analize medicale, iar dacă nu ai carențe, cea mai bună modalitate de a-i oferi corpului tău vitamine și minerale este cea naturală.
  • Poate aduce probleme de sănătate pentru cei care au nevoie de un plus de vitamine și minerale. Cantitățile de suplimente necesare sunt stabilite de un medic, ținând cont de starea de sănătate a pacientului. Dacă cineva se așteaptă ca apa cu vitamine să îi ofere tot ce are nevoie, s-ar putea să aibă surprize neplăcute la următoarele analize. 
  • Poate deshidrata. Hidratarea optimă a organismului este dată de apă și mai ales de cea echilibrată în compoziția chimică, curată, microstructurată. Importanța apei trebuie tratată cu seriozitate și este important de știut că nimic altceva nu o poate înlocui cu adevărat. 

Este un mit că nu se bea apă în timpul mesei? 

Un subiect adesea discutat este cel ce privește băutul apei în timpul mesei. Iar pentru că sunt atât de multe păreri despre, vom începe cu rădăcina: procesul de digestie

  • Digestia începe în gură imediat ce are loc mestecarea alimentelor. Mestecarea anunță că producția de salivă trebuie să înceapă, iar saliva conține enzime care ajută descompunerea mâncării.
  • După ce alimentele ajung în stomac, se amestecă cu sucul gastric, care le descompune, producând chim, o pastă moale. 
  • În intestinul subțire, chimul se amestecă cu enzimele digestive din pancreas și acidul biliar din ficat. Acestea descompun în continuare chimul, pregătind fiecare nutrient pentru absorbție în fluxul sanguin. 
  • Majoritatea substanțelor nutritive sunt absorbite pe măsură ce chimul se deplasează prin intestinul subțire. Doar o mică cantitate rămâne de absorbit odată ce ajunge la colon. 
  • Odată ajunși în fluxul sanguin, nutrienții călătoresc în corp. 
  • Digestia se termină atunci când materialele rămase sunt excretate.

Studii spun că în urma consumului de apă acidulată sau sucuri, procesul de digestie este afectat. Aceste băuturi pot să scadă cantitatea de salivă. Se estimează că în urma consumului de alcool la masă se produce cu până la 15% mai puțină salivă. Alte studii sugerează că substanțele din stomac pot fi afectate de consumul băuturilor.

Deasemenea cantitatea de suc gastric produsă pentru a digera alimentele este direct legată de apa consumată în prealabil și pe care corpul o poate disponibiliza pentru producerea acestui suc. Dacă nu există suficientă apă, nu se va produce suficient suc gastric. Dacă nu e suficient suc gastric, nu se va face digestia, iar corpul a cere apă în timpul mesei ca să producă suc gastric. Dacă se bea apă în timpul mesei, se diluează și așa puțina cantitate de sug gastric prezent. dacă se diluează, nu se face digestie completă. Dacă nu e digestie completă, alimentele trec în intestinul subțire și mai apoi în colon nedigerate, generând aciditate, deci sursă sigură și gravă de boală. 

Pentru a ajuta digestia și a-ți asigura un proces cât mai complet de ”procesare” a nutrienților ingerați, se recomandă să consumi apă cu 30 de minute înainte și 30 de minute după masă, pentru a avea siguranța că digestia funcționează corect. Evită băuturile acidulate sau alcoolul. Iar dacă totuși simți nevoia de a consuma apă în timpul mesei, considerăm că o alegere bună este apa filtrată, dar în cantități cât mai mici, până la deloc.

Este un mit că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi?

Zilnic apa din corp se pierde prin respirație, transpirație, urină și digestie. Pentru o bună funcționare a organismului, apa eliminată trebuie înlocuită cu apă bună, hidratantă. 

Mitul conform căruia o persoană are nevoie să consume 2 litri pe apă zilnic poate fi foarte demontat prin explicații simple:

  • organismele sunt diferite,
  • oamenii au activități și stiluri de viață diferite,
  • masa corporală este diferită.

Există studii care plasează cantitatea zilnică necesară de apă la 2.7 litri de apă pentru femei și 3.7 litri de apă pentru bărbați. Aceste cantități depind mult de activitățile zilei și de ce fel de apă consumi, dar și de ce alimente alegi. Ca să fim și mai exacți, cantitatea necesară de apă, zilnică, pentru a fi minim hidratat, transmisă de specialiștii în sănătate, este de 0.35 ml/ kg corp. Astfel, ca să te hidratezi minim, ia în considerare aceste cifrele. Ele sunt reale, dar aproximative, deoarece dacă ai un stil de viață mai activ, e posibil să ai nevoie să adaugi o cantitate mai mare de apă. Oricum, consumând o cantitate mai mică decât aceasta, trebuie să fie pentru fiecare, un semnal că nu dă organismului cantitatea necesară de apă pentru a avea o minimă hidratare.

Semne ale unei hidratări corecte:

  • urină limpede, deschisă la culoare,
  • lipsa senzației de sete (sau apare rar).

Știm că este greu să consumi atât de multă apă pe zi pentru că poate să apară senzația de plin după nici măcar un pahar. De aceea îți recomandăm să consumi apă ionizată, microstructurată. Această apa este generată de aparatele disponibile pe platforma noastră și asigură hidratare optimă, fără acea senzație neplăcută de balonare care apare când consumi multă apă obișnuită. Apa care trece prin ionizatoarele noastre este fină, are o textură fină, are un grad mai mare de hidratare decât apa obișnuită, este curată și are în componență mineralele pe care și o apă de izvor le are. Aceasta ajunge la nivel celular în organism și asigură o hidratare optimă.

Ce poți să faci ca să oferi organismului hidratare optimă

Semnele deshidratării pot fi resimțite destul de des, fără ca persoana care suferă de ele să își dea seama de cauză. Acestea includ:

  • urinat rar, în cantități mici,
  • urină închisă la culoare,
  • gura uscată,
  • somnolență sau oboseală,
  • dureri de cap,
  • confuzie,
  • amețeli. 

Cum te hidratezi optim și ce beneficii obții

Cu apă alcalină și microstructurată. Combate simptomele deshidratării și aduce avantaje numeroase, printre care:

  • energie,
  • ten luminos,
  • concentrare bună,
  • capacitate mentală ridicată,
  • menținerea greutății ideale, 
  • tranzit intestinal rapid și îmbunătățit.

Ca să te hidratezi optim ai nevoie pur și simplu de un ionizator performant. Vei vedea că vei bea apă constant, cu ușurință, chiar dacă te numeri printre persoanele care până să își schimbe apa, pur și simplu nu puteau să consume cantitatea necesară de apă. Această apă este fină și o poți consuma cu plăcere. Chiar se simte diferența dintre apa îmbuteliată și cea ionizată încă de la prima gură! În timp, vei vedea rezultate uimitoare, vei vedea cum corpul tău arată și se simte mai bine și cum tu vei avea o stare de spirit mai bună și vei putea duce la bun sfârșit treburile zilei mult mai ușor. Toate acestea, doar cu ajutorul apei bune care oferă hidratare corectă. 

Când ai nevoie de hidratare extra

Există momente în care organismul tău are nevoie de mai mult ajutor din partea ta ca să aibă parte de o hidratare optimă. Printre acestea se numără:

  • sesiunile de jogging sau de mers la sală,
  • perioadele în care afară este cald sau frig,
  • zilele în care suferi de mahmureală,
  • perioadele în care suferi de răceală sau alte afecțiuni,
  • perioadele de suprasolicitare mentală la birou. 

Oferă corpului tău mai multă apă în aceste perioade pentru că el elimină mai multă apă decât în mod obișnuit și vei observa că te simți mult mai bine. 

Fiind extra hidratantă, apa din ionizatoarele noastre este cu atât mai benefică în aceste perioade, ajutând corpul să se refacă și să își recapete repede energia. Persoanele care au consumat apă alcalină microstructurată au susținut că printre primele efecte observate s-a numărat energia crescută. Fiind super hidratantă, un alt moment când îți este de mare ajutor este când când apar distracția și petrecerile: consumă împreună cu celelalte băuturi această apă și nu vei avea bătăile de cap obișnuite. Deasemenea, consumă câteva pahare de apă de la ionizator a doua zi și te vei pune pe picioare imediat. 

Ce trucuri poți să aplici ca să bei mai multă apă 

Dacă totuși, pur și simplu nu reușești să bei apă destulă din diferite motive, precum programul extrem de încărcat care te îndeamnă să uiți cât de important este să ai grijă de tine în primul rând, există o serie de sfaturi pe care poți să le pui în aplicare și să vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine. 

Înainte de toate, ține cont că ai nevoie de o sticlă de sticlă sau recipiente BPA free. Pentru a menține sănătatea organismului, printre alte măsuri necesare, trebuie să stai departe și de plastic. Așadar, toarnă apă bună, procesată din cea de la robinet, filtrată și alcalină, trecută prin ionizator, de preferat să o bei proaspătă sau dintr-un recipient de încredere. După aceea, aplică din sfaturile de mai jos, alegându-le pe cele care se potrivesc cu stilul tău de viață.

  • Aspectul este important. Pune în sticla ta cu apă fructe colorate și brusc apa va deveni mai atrăgătoare.
  • Ca să bei mai multă apă, este important să nu bei altceva. Așadar, renunță la sucuri sau alte minunății colorate care fac rău organismului. Acestea deshidratează, aduc kilograme în plus și contribuie la o senzație falsă de hidratare. Apa microstructurată este cea care oferă hidratare optimă. 
  • Desenează pe sticla de apă. Pune semne și încearcă să ajungi la ele până la o anumită oră. Astfel vei avea o cantitate de apă asigurată prin această joacă. 
  • Dacă îți este totuși poftă să consumi alte lichide, pentru fiecare cană de cafea, pahar de suc sau alcool, ele fiind deshidratante, consumă cel puțin o cantitate dublă (dacă nu chiar triplă) de apă ca să înlocuiești apa eliminată prin deshidratare.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!