Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Top 4 cei mai buni detoxifianți

Top 4 cei mai buni detoxifianți

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Antonia, vegetariană creativă

Detoxifierea organismului este necesară în momentele în care simți că funcționarea corpului a fost afectată de alimentația nesănătoasă, excese sau alți factori ce pot dezechilibra organismul. Detoxifianții te pot ajuta să elimini toxinele adunate în corp, sprijinind ficatul și celelalte organe implicate în acest proces. 

Detoxifierea este ca un buton de restart al organismului, la sfârșitul căreia corpul va fi mai sănătos, mai odihnit și gata să se pună din nou pe picioare.

Ce este detoxifierea și cum te ajută?

Detoxifierea trebuie înțeleasă ca un proces prin care ajuți corpul să se restabilească, după o perioadă în care organismul a fost epuizat. Spre exemplu, în urma meselor bogate de Crăciun, organismul se poate simți suprasaturat din cauza salatei boeuf cu multă maioneză, fripturilor din carne grasă și băuturilor alcoolice. În aceste momente, organismul trebuie să digere proteine, carbohidrați și grăsimi în același timp, fapt ce îi încetinește activitatea. 

Detoxifierea presupune acțiunea a mai mulți factori: alimentație sănătoasă, hidratare optimă și activitate fizică. Prin intermediul acestor elemente, va fi favorizată eliminarea toxinelor adunate în corp.

Toxinele pot proveni din:

 • apa pe care o consumi – poate conține tot felul de impurități care, odată ajunse în organism, trebuie eliminate cât mai rapid pentru că nu sunt utile funcționării corpului;
 • alimentele pe care le mănânci – pot conține chimicale, substanțe periculoase și sunt, de obicei, procesate prin lungi transformări până să ajungă la forma finală. Astfel, își pierd proprietățile și nutrienții și devin inamici ai sănătății;
 • aerul pe care îl respiri – devine toxic din cauza poluării, iar în organism pot ajunge diverse microorganisme cauzate de emisiile de gaze și substanțe iritante;

Cum realizează corpul singur detoxifierea?

Într-adevăr, corpul uman este capabil să elimine singur substanțele nefolositoare din organism, prin intermediul mecanismelor sale. Organele implicate cel mai mult în acest proces sunt:

 • rinichii – filtrează sângele de substanțele reziduale prin intermediul unor filtre microscopice numite nefroni și elimină toxinele și substanțele nefolositoare prin urină. Dacă rinichii nu ar curăța sângele, acele substanțe ar provoca daune severe organismului.
 • ficatul – face același lucru ca rinichii însă elimină produșii reziduali sub formă de fecale.

Totuși, există unele situații în care organismul nu poate realiza detoxifierea în mod eficient, despre care vorbim în continuare.

De ce să ajuți organismul să se detoxifieze?

Detoxifierea incompletă sau insuficientă poate apărea atunci când organismul nu mai este capabil să elimine toate toxinele din corp, din cauza:

 • alcoolului în exces, care afectează ficatul;
 • nefronilor care își pierd funcția de filtrare;
 • alimentației nesănătoase pe o perioadă îndelungată;
 • nivelului ridicat de poluare;
 • folosirii constante a produselor de îngrijire ce conțin iritanți și chimicale ce intră în organism prin piele.

Cu alte cuvinte, atunci când se adună prea mult toxine în corp este nevoie să intervii și tu, sprijinind organismul în procesul de eliminare a reziduurilor rămase.

Cum să detoxifiezi corect organismul?

Programele de detoxifiere sunt diete de scurtă durată care presupun adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimente nutritive, apă curată, mâncare gătită light și introducerea unor ceaiuri, sucuri din plante și alte combinații de alimente sănătoase, potrivite pentru un organism echilibrat.

Dietele de detox care presupun doar consumul de apă, ceai sau suplimente pot fi mai mult dăunătoare decât eficiente, din cauză că organismul nu are de unde să își extragă nutrienții esențiali. Alege să ajuți corpul să elimine toxinele și chimicalele cumulând alimentația sănătoasă cu hidratarea eficientă și activitatea fizică. 

Citește în continuare pentru a afla care sunt cei 4 cei mai buni detoxifianți.

4. Apa ionizată, detox cu încredere

Apa este principalul element care contribuie la eliminarea toxinelor, curățând intestinele și înlăturând reziduurile nefolositoare din corp, astfel:

 • eliminare prin transpirație;
 • eliminare prin respirație;
 • eliminare prin urinare.

Este important să te asiguri că apa pe care o consumi nu-ți pune în pericol sănătatea, pentru că în acest caz te vei confrunta cu mai multe probleme iar detoxifierea va fi afectată. Apa de la robinet și apa îmbuteliată pot introduce în corp microorganisme și substanțe chimice care supun corpul unui efort în plus pentru a le elimina.

Consumă, în schimb, apă filtrată și cu pH adaptat generată de ionizatorul de apă. Aceasta detoxifiază și energizează corpul, având un pH ușor alcalin de 8,5, 9 și 9,5. Apa alcalină de la ionizator hidratează corpul în profunzime datorită structurii micro-cluster care îi permite să intre rapid în celule și țesuturi.

În plus, ionizatorul de apă generează și alte 4 tipuri de apă pe care le poți folosi fie pentru băut, fie în alte activități: curățenie, gătit, îngrijirea pielii. De exemplu, apa puternic alcalină de la ionizator, cu pH-ul 11,5, poate ajuta procesul de detoxifiere dacă îți lași picioarele pentru 20 de minute în fiecare săptămână într-un recipient cu acest tip de apă.

3. Legumele proaspete, energie și detox la pachet

Consumând legume proaspete, organismul tău va putea să își extragă o mulțime de nutrienți necesari realizării cu succes a mecanismelor corpului. Dacă ai avut anterior o alimentație bazată pe mâncare grasă, procesată, rafinată și nesănătoasă, introdu legumele în meniul tău zilnic, preparând rețete echilibrate.

Pentru a reuși să consumi legume cât mai des, alege să le prepari light, dar cu gust. Folosește robotul multifuncțional de gătit pentru a descoperi noi arome ale preparatelor cu legume și oferă-i organismului șansa de a funcționa perfect, din nou. Acest aparat de bucătărie te ajută să elimini toxinele astfel: 

 • folosește metode sănătoase de gătit, precum slow-cook, sous-vide, sotare, fierbere;
 • păstrează o bună parte din nutrienții alimentelor, astfel că organismul primește energia de care are nevoie;
 • oferă gust bun mâncării fără să mai fii tentat să prăjești alimentele sau să adaugi grăsimi în exces.

2. Vitaminele și antioxidanții din fructe – minuni pentru detox

Vitaminele și antioxidanții au capacitatea de a anihila toxinele din corp. Acești nutrienți îi poți obține din fructe precum:

 • afine;
 • acai;
 • zmeură;
 • coacăze;
 • merișoare.

Antioxidanții se mai găsesc în legume, în condimente precum cuișoare, oregano, rozmarin, cimbru și seva plantelor și a copacilor, precum cea de arțar și mesteacăn. 

Un rol antioxidant îl regăsim și în apa alcalină de la ionizatorul de apă, care poate reduce efectele radicalilor liberi prin intermediul moleculelor de Hidrogen Molecular. Radicalii liberi ajung în corp din cauza alimentației nesănătoase, poluării, alcoolului, fumatului, lipsei somnului și pot afecta celulele din corp. Consumând antioxidanți, radicalii liberi sunt neutralizați.

1. Alimentele bogate în prebiotice, eficiente în detox

Dacă vrei să sporești capacitatea corpului de detoxifiere, ajută activitatea intestinelor prin consumul de prebiotice. Celulele intestinale sunt importante în procesul detox și de aceea trebuie să le stimulezi activitate cu ajutorul prebioticelor. Acestea sunt un tip de fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin numite probiotice. Prebioticele se găsesc în:

 • usturoi;
 • ceapă;
 • napi;
 • praz;
 • sparanghel;
 • banane.

Reorganizează-ți organismul printr-un detox eficient!

Scapă rapid de toxinele acumulate în corp urmând o alimentație sănătoasă și o hidratare optimă! Ajută corpul să elimine reziduurile de care nu are nevoie consumând alimente bogate în prebiotice, antioxidanți, vitamine și alți nutrienți esențiali din surse sănătoase de hrană. 

Compensează alimentația cu o cantitate corespunzătoare de apă sigură de la ionizator și astfel corpul tău va deveni mai sănătos și își va regla mecanismele de funcționare!

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body#TOC_TITLE_HDR_8

www.wikipedia.org

https://doc.ro/dieta-si-sport/cum-sa-ti-detoxifici-organismul

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!