Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Iată cât de benefică este scorțișoara pentru organism. Cum te ajută să slăbești și de unde provine

Iată cât de benefică este scorțișoara pentru organism. Cum te ajută să slăbești și de unde provine

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Ioana, mămică de profesie

Un condiment îndrăgit în întreaga lume, scorțișoara, este folosită pentru a oferi un gust aparte deserturilor, preparatelor sărate, dar și băuturilor, precum cafeaua, ceaiul sau smoothie-urile hrănitoare. Acest condiment versatil oferă totuși multe beneficii pe lângă gustul deosebit, iar în acest articol vom prezenta o bună parte din ele ca tu să știi ce bunătate se ascunde de fapt la tine în cămară. 

Ce este și de unde provine scorțișoara 

Folosită încă din Antichitate, scorțișoara schimbă gustul preparatelor în care este folosită, oferind o aromă inconfundabilă.

Există înregistrări conform cărora scorțișoara a fost folosită în India Antică și în Egipt acum mai bine de 4000 de ani. Iar când un condiment este îndrăgit chiar și după atâta timp, de civilizații atât de diferite, atunci este clar că discutăm despre ceva bun și pentru organism și pentru papilele gustative.

De-a lungul timpului, scorțișoara a reprezentat un schimb valoros, originile ei fiind ascunse de către cei care făceau comerț cu acest condiment, pentru ca ei să păstreze monopolul ca distribuitori. 

  • În trecut, existau legende care spuneau că acest condiment, împreună cu altele la fel de aromate, era păzit de șerpi înaripați. 
  • Mai existau povești care spuneau că păsări de scorțișoară uriașe adunau bețe de scorțișoară dintr-un ținut misterios și le foloseau pentru a construi cuiburi, iar de acolo comercianții o culegeau și o vindeau mai departe. Bineînțeles, aceste vorbe erau folosite pentru a păstra un preț ridicat la piață.

Scorțișoara, în forma ei pură, a fost răspândită în lume pornind din India, Sri Lanka, Bangladesh și Birmania. Specii rudă cu scorțișoara provin din Vietnam, Indonezia și alte țări din Asia de Sud-Est, țări care au o climă caldă, prietenoasă cu această specie. 

În Egiptul Antic era folosită pentru îmbălsămarea mumiilor. Ulterior, a făcut parte dintr-un mix de mirodenii parfumate, folosite pentru a emana arome plăcute prin ardere. Uneori, darurile făcute către regi sau zei includeau scorțișoară. 

Care sunt principalele tipuri de scorțișoară

Scorțișoara este distribuită pe piață în mai multe sortimente, principalele fiind Cassia și Ceylon

Informații despre scorțișoara Casia

Provine din arborele Cinnamomum cassia, numit și Cinnamomum aromaticum. Aceasta are originea în sudul Chinei și este cunoscută și sub numele de scorțișoară chinezească. Există mai multe subspecii cultivate în prezent pe scară largă în Asia de Est și de Sud. Scorțișoara Cassia tinde să aibă o culoare maro-roșu închis, cu bețe mai groase și o textură mai aspră decât scorțișoara Ceylon. Scorțișoara Cassia este considerată de calitate inferioară, este mai ieftină și este consumată cel mai frecvent în întreaga lume. Aproape toată scorțișoara găsită în supermarketuri este Cassia. Aceasta poate deveni ușor picantă atunci când este folosită în cantități mari. 

Informații despre scorțișoara Ceylon

Sau adevărata scorțișoară. Provine din Sri Lanka și din sudul Indiei. Este obținută din scoarța interioară a copacului Cinnamomum verum. Scorțișoara Ceylon este de culoare maro-cafeniu și iar bețete sunt mai subțiri decât cele de scorțișoară Cassia și au straturi moi. Aceste caracteristici îi oferă o calitate superioară și o textură fină. Scorțișoara din Ceylon este mai puțin frecventă în magazine. Este destul de scumpă în comparație cu Cassia. Are o aromă delicată și ușor dulce, potrivită pentru deserturi.

Și scorțișoara Cassia și Celyon aduc efecte benefice corpului, însă este indicat să se consume Celyon, decoarece Cassia, consumată în cantități mari poate avea efecte negative. Ca orice alt aliment, scorțișoara trebuie consumată moderat pentru a lăsa loc și altor alimente care contribuie la o nutriție echilibrată

Ce beneficii aduce consumul de scorțișoară

Datorită numeroaselor beneficii pe care scorțișoara le poate aduce organismului, aceasta ar putea să intre la categoria superalimente. Scorțișoara contribuie la ameliorarea multor simptome, fiind utilă în luptele împotriva: 

  • durerilor de cap,
  • problemelelor cardio-vasculare,
  • senzațiilor de greață și vărsături,
  • infecțiilor,
  • spasmelor musculare,
  • poftei de mâncare scăzută,
  • disfuncțiilor erectile,
  • candidozei,
  • căderii părului,
  • acneei,
  • indigestiei.

În topul beneficiilor pe care scorțișoara le are pentru organism se află și:

  • efectele sale antioxidante,
  • scăderea tensiunii arteriale,
  • proprietățiile anti-inflamatorii,
  • combaterea stresului,
  • reglarea nivelului glicemiei și a colesterolului LDL (dăunător),
  • îmbunătățirea circulației.

De ce este scorțișoara un bun antioxidant 

Antioxidanții protejează corpul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Efectele radicalilor liberi pot duce, printre altele, la îmbătrânire prematură și la apariția unor afecțiuni grave, precum cancer. Vestea bună este adusă de scorțișoară, pentru că aceasta conține o cantitate mare de antioxidanți puternici, printre care polifenoli. 

Există un studiu care susține că scorțișoara are mai mulți antioxidanți decât multe alte superalimente, fiind comparabilă cu fructe vestite pentru antioxidanți, precum afinele

Cantitatea de antioxidanți din scorțișoară este atât de mare, încât există zone în lume în care acest condiment este folosit ca și conservant natural.  

Un alt efect benefic adus de cantitatea de antioxidanți din scorțișoară este răspunsul pe care îl are în cazul inflamațiilor din corp. Scorțișoara este un bun antiinflamator și un bun aliat în lupta cu diverse afecțiuni, printre care și răceala. 

De ce consumă diabeticii scorțișoară 

Acest condiment are proprietăți care contribuie la scăderea zahărului din sânge. 

  • Scorțișoara, în primul rând, ajută la reducerea rezistenței la insulină, ceea ce o face un bun aliat pentru cei care urmează tratament cu insulină pentru diabet. 
  • Scorțișoara poate reduce glicemia prin scăderea cantității de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. Acest lucru este posibil deoarece scorțișoară interacționează cu numeroase enzime digestive, încetinind descompunerea carbohidraților în tractul digestiv.

Studiile efectuate pe animale au arătat că scorțișoara cassia poate reduce nivelul zahărului din sânge. Analiza a menționat că, după ce 60 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au consumat până la 6 grame de scorțișoară pe zi timp de 40 de zile, au avut glucoza serică mai mică, trigliceridele și colesterolul lipoproteic cu densitate mică. Cu toate acestea, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, scorțișoara nu ajută la scăderea nivelului de glucoză sau hemoglobină glicozilată, care reprezintă măsuri pe termen lung de control al glicemiei la persoanele cu diabet tip 1 sau diabet de tip 2.

Cum te ajută scorțișoara să slăbești 

Noi credem că cea mai sănătoasă metodă de slăbit este foarte simplă. Ea implică renunțarea la alimente procesate din comerț, la dulciurile ambalate și la sucuri. Mâncarea gătită acasă, variată, cu ingrediente proaspete și hidratarea eficientă asigură corpului nutrienții de care are nevoie și satisface și poftele culinare. Există totuși o serie de alimente care pot ajuta silueta, iar printre ele se numără scorțișoara. 

  • Există studii care au demonstrat că scorțișoara reduce unele dintre efectele negative ale consumului de alimente bogate în grăsimi. 
  • Efectul său asupra nivelului de glucoză din sânge poate, de asemenea, ajuta organismul să piardă în greutate. 
  • Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale scorțișoarei pot oferi ajutor suplimentar celor care încearcă să piardă în greutate, contribuind la un corp sănătos în ansamblu, care poate prelucra mai bine alimentele.

Este important de reținut că scorțișoara singură nu va duce la pierderea în greutate pe termen lung. Este însă benefic să fie adăugată în preparate, chiar pentru a ține loc zahărului uneori sau pentru a contribui la senzația de sațietate. Alături de un meniu variat și exerciții, scorțișoara contribuie la reducerea greutății datorită propietăților sale benefice.

Când trebuie să nu consumi scorțișoară 

Deși scorțișoara nu prea are contraindicații, există câteva aspecte pe care nu trebuie să le neglijezi. Excesul nu este bun niciodată, principiul fiind valabil inclusiv pentru acest superaliment. Este bine să consumi moderat scorțișoară, mai ales: 

  • pe perioada sarcinii (poate provoca contracții) și pe perioada alăptării;
  • dacă ai pietre la rinichi;
  • în cazul în care ești sub tratament pentru coagularea sanguină;
  • dacă ai stomacul sensibil sau alte tulburări ale sistemului digestiv;
  • dacă ai diabet și iei deja tratament medicamentos sau intravenos cu insulină.

Oricât de mult îți place scorțișoara, este bine să știi că nu poți să o consumi în cantități exagerate. Consumul excesiv zilnic poate avea câteva efecte neplăcute, printre care:

  • aftele bucale;
  • scăderea sub limită a glicemiei, rezultând stare de greață, leșin, migrene;
  • tulburări respiratorii;
  • probleme hepatice (variația Cassia conține un nivel crescut de cumarină, substanță care, în cantitate foarte mare, dăunează organismului).

Pentru persoanele sănătoase, o linguriță sau o linguriță și jumătate pe zi de scorțișoară este îndeajuns. Ca și raport între această cantitate și masa corporală, este bine ca persoana care consumă această cantitate să aibă peste 50 kg. Dacă are mai puține, implicit și cantitatea de scorțișoară trebuie să scadă.

Cum incluzi scorțișoara în alimentație 

Scorțișoara poate fi folosită ca și condiment în preparate dulci sau sărate. Parfumul distinctiv al scorțișoarei este rezultatul cinamaldehidei pe care o conține, aceasta fiind un compus organic care poate să ofere o aromă cu adevărat specială preparatelor. 

Poți să incluzi scorțișoara în dieta ta așa cum poftești, iar dacă ai nevoie de inspirație, iată câteva idei delicioase:

  • presară scorțișoară peste terciul de fulgi de ovăz pentru un mic dejun aromat,
  • adaugă scorțișoara în prăjituri, mai ales în pandișpan sau banana bread,
  • merele fac mereu echipă bună cu scorțișoara – ca o simplă gustare poți să tai felii de mere și să presari scorțișoară deasupra, 
  • clătitele au un gust special atunci când sunt îmbogățite cu scorțișoară,
  • tocănițele clasise capătă un twist delicios când le condimentezi cu scorțișoară.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!