Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ai între 24-35 ani și consumi băuturi acidulate, dulciuri și alcool? Iată cum combați efectele lor negative asupra sănătății și tinereții!

Ai între 24-35 ani și consumi băuturi acidulate, dulciuri și alcool? Iată cum combați efectele lor negative asupra sănătății și tinereții!

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Dacă dieta ta zilnică include sucuri carbogazoase trebuie să știi că ele accelerează procesul de îmbătrânire, zahărul zbârcește pielea, iar alcoolul și fumatul aduc numeroase efecte negative organismului. Iar ca soluție, în acest articol îți vom prezenta ce măsuri poți lua pentru a combate efectele acestor bunătăți vinovate și pentru a-ți menține un echilibru sănătos în corp, păstrând un aspect tânăr cât mai mult timp.

Cum îți strici zilnic sănătatea când ești tânăr

Când suntem tineri, plin de energie și cu chef de distracție sănătatea nu reprezintă neapărat un factor din viața noastră căruia îi acordăm atenție. Poate doar când ne lovește una alta, dăm o fugă pe la doctor, ne trece, iar a doua zi o luăm de la capăt – muncă, distracție, învățat și, pe alocuri, obiceiuri nesănătoase. Este și de înțeles până la urmă, cam până în 35 de ani pur și simplu nu avem cum să realizăm cu adevărat că ne facem rău pentru că nimic nu ne doare sau îngrijorează. 

Totuși există studii care arată cât de mult ne stricăm sănătatea și funcțiile organismului când suntem tineri, prin acțiuni cărora nici nu prea le dăm atenție, precum:

  • fumatul,
  • consumul de alcool regulat,
  • consumul băuturilor acidulate,
  • consumul alimentelor procesate,
  • nopțile pierdute,
  • lipsa activităților fizice,
  • timpul petrecut uitându-ne pe ecranul telefonului. 

Astfel, cu toate aceste activități care sunt prezente zilnic în viața noastră, ne expunem riscului de a dezvolta cancer, de a suferi de obezitate (dacă ești fit acum, 35+ tot te poate lovi cu o burtică nu tocmai bună de pus pe Insta) și de tot felul de boli pe care nu le luăm în seamă pentru că nu ne-am întâlnit cu ele. Aceste boli sunt sprintene, iar dacă nu fugi de ele și te tot oprești să mai iei o gură de suc sau un fum de țigară, te vor prinde din urmă mai repede decât de aștepți. Așa că, iată mai jos ce trebuie să știi, ce să faci sau să nu faci și cum să bagi tare ca să nu te trezești cu un mare pepene pe post de burtă în câțiva ani și o un pachet de boli degenerative.

Ce efecte devastatoare aduc băuturile acidulate

Consumul de băuturi dulci acidulate poate crește riscul obezității cu 60%. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, în urma consumului de zahăr sub formă lichidă, nu apare senzația de sațietate. Un suc acidulat nu înlocuiește o masă cu toate că are cantitatea de calorii comparabilă. Astfel, de fiecare dată când bei un suc acidulat consumi o mare cantitate de calorii care nu satisfac nevoile nutriționale ale organismului și mai ai și nevoie de o masă completă pe lângă sucul băut. Deci, ai ofertă la îngrășare pentru că băuturile acidulate știu să pună kilograme bune în plus.

  • Îndulcitorii adăugați în băuturile acidulate sunt de regulă în proporție de 50% fructoză, iar aceasta este metabolizată de ficat. Cantitățile excesive de băuturi îndulcite cu fructoză pot cauza boli hepatice. 
  • Zahărul și acizii din băuturile acidulate sunt un dezastru pentru sănătatea dentară. Acizii din băuturi creează un mediu extrem de acid în gură care duce la dinți vulnerabili la cari, în timp ce zahărul oferă energie pentru bacteriile rele din gură.

Astfel, dacă nu vrei să ajungi grăsun, gălbior și fără dinți, ar fi bine să reduci cantitatea de băuturi acidulate.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este că băuturile acidulate nu hidratează. Pentru hidratare ai nevoie de apă bună, curată și, de preferat, care nu provine din recipiente, ci dintr-un ionizator performant

Cum te îmbătrânești singur fără să îți dai seama

Oricâte creme ai aplica în rutina ta zilnică pe piele și oricâte suplimente de vitamine ai lua, acestea vor avea efect minim dacă nu acorzi, în primul rând, atenție la ce consumi: ce lichide bei, ce mâncare mănânci, ce obiceiuri ai, ce gânduri ai și ce vorbe asculți.

Corpul poate să îmbătrânescă prematur, mai ales când suntem înconjurați de stres și atâtea substanțe dăunătoare.

Un stil de viață nefavorabil îți poate afecta, printre altele:

  • sănătatea creierului 
  • elasticitatea pielii,
  • sănătatea organelor,
  • starea de spirit, 
  • longevitatea vieții,
  • sănătatea părului, 
  • fertilitatea,
  • odihna,
  • vederea. 

Iar cu atât de mulți factori luați în considerare este ușor de văzut de ce unii oameni arată mult mai tineri la 40 de ani decât alții, lăsând la o parte genele, bineînțeles. Alegerile lor chiar se văd prin aspectul și energia pe care o au. 

Alege să consumi mâncare preparată acasă, să bei suficientă apă și să ai grijă de tine încă de acum pentru ca mai târziu să te poți bucura de sănătate și tinerețe îndelungată.

Vremurile s-au schimbat și să ducem mai departe obiceiurile nesănătoase din tinerețe ar fi o mare greșeală. Când avem atâtea super alimente și posibilități de întreținere a sănătății, chiar nu avem scuze să nu ne menținem în formă și sănătoși. Poate părinții noștri nu aveau atâtea opțiuni și posibilități, iar burticile, pielea vizibil afectată și bolile apărute prematur reprezentau normalul după 30 ani acum ceva timp. În prezent însă, normalul poate fi definit prin energie, sănătate, un corp bine întreținut și un ten fără prea multe riduri. Și nu e greu deloc de obținut.

Cum ajuți ridurile și petele să apară pe fața ta când ești tânăr

Este greu să observi și, mai ales, să conștientizezi cu adevărat cum faci rău propriul organism când ești în floarea vârstei. Este extrem de important să combați efectele negative asupra sănătății și tinereții, pentru că acestea cu greu sau deloc mai dispar după o anumită vârstă. Cu puțină atenție îți poți păstra sănătatea brici și pielea fină ca a unei piersicuțe. 

Iată ce acțiuni pot duce la apariția ridurilor:

  • nopțile nedormite (se pun și maratoanele de pe Netflix aici), 
  • consumul prea puțin de apă,
  • consumul de apă stătută,
  • consumul de alcool fără o hidratare suficientă înainte și după,
  • consumul alimentelor procesate,
  • consumul dulciurilor.

Lista poate să continue, iar tu cu siguranță cam știi deja ce ar trebui să eviți, doar că probabil încă nu realizezi cât de mult te afectează și cât de greu îți va fi mai târziu să repari, în loc să previi acum. Aceste obiceiuri îmbătrânesc nespus și cresc aciditatea organismului, iar fie că tu simți sau nu, fiecare celulă a corpului luptă să combată efectele aduse de screen time sau de o ciocolată la miez de noapte.

Așadar, las-o mai moale cu procesatele și alege în schimb preparate făcute rapid în casă și apă alcalină în loc de sucuri pentru a-ți ajuta corpul să combată efectele aduse de escapadele delicioase la miez de noapte.

Cum îți distrugi sănătatea când dai skip la somn 

Nu puține sunt zilele în care ne simțim morocănoși sau nu putem să dăm 100% la muncă și cursuri. Acestea sunt efecte ale lipsei de somn, dar prea puțin importante dacă le comparăm cu ce poate aduce de fapt pe termen lung o noapte nevinovată de binge watching, clubbing sau work from home noaptea târziu.

Iată ce primim în schimbul nopților pierdute:

  • obezitate,
  • boli de inimă,
  • diabet,
  • imunitate scăzută,
  • o viață mai scurtă. 

Acestea nu se văd de pe acum. După o noapte pierdută simți maxim o mahmureală sau ești pur și simplu mai încet și nervos ziua, dar în timp organismul tău este grav afectat, iar aceste afecțiuni nu te vor ocoli. Este important să înțelegi că efectele devastatoare ale lipsei de somn nu sunt influențate de noroc și nici de eu sunt sănătos acum și nu pățesc nimic. Acestea vor apărea categoric dacă nu renunți la obiceiurile nesănătoase și pot fi combătute prin odihnă și nutriție echilibrată.

Astfel, data viitoare când ieși în oraș, gândește-te dacă chiar e atât de fun încât să mai pierzi o noapte sau dacă date-ul de pe Tinder chiar merită întreaga ta atenție și energie. Gândește-te la ce dai la schimb când nu dormi, când te lași purtat de gândurile negative ale altora sau când consumi alcool excesiv și vezi în ce parte înclină balanța. Poate seara merită petrecută sau poate tu meriți puțină odihnă pentru a-ți păstra organismul sănătos. 

Cum îți aduci coșuri pe față, grăsime pe burtă și boli degenerative

Există doi factori principali care îți afectează peste măsură sănătatea și aspectul:

  • lipsa hidratării,
  • consumul de zahăr.

Zahărul adăugat poate fi găsit chiar și în cele mai neașteptate produse, chiar și în preparatele rapide sau sandvișuri. Mulți tineri se bazează pe alimente rapide și procesate pentru mese și gustări, iar de aici un consum excesiv de zahăr, însă principala sursă sunt dulciurile. 

Experții consideră că dulciurile pline de zahăr sunt o cauză majoră a obezității și a multor boli cronice, precum diabetul de tip 2.

Iar când dulciurile fac echipă cu lipsa hidratării corecte, rezultatele sunt:

  • kilograme în plus – cel mai adesea senzația de sete este confundată cu cea de foame, iar printre primele alegeri pentru a o potoli se numără dulciurile. Alege un pahar cu apă micro structurată ca să te hidratezi suficient și vei vedea că nu vei mai vrea gustarea dulce;
  • coșurile – dietele bogate în zahăr pot crește secreția de androgeni, producția de ulei și inflamație, toate acestea putând crește riscul de a dezvolta acnee. La un loc cu lipsa apei din organism, coșurile își fac teren de joacă pe fața ta. Alege să consumi cât mai puțin zahăr și să bei suficientă apă, iar pentru a combate coșurile deja apărute, curăță tenul cu apă ușor acidă, iar rezultatele se vor vedea în scurt timp;
  • diabet și boli de inimă – consumul de prea mult zahăr adăugat crește factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și inflamația. Dietele bogate în zahăr și lipsa hidratării au fost legate de un risc crescut de a muri din cauza bolilor de inimă. Alege o gustare fără zahăr, urmată de un pahar cu apă alcalină și ajută-ți organismul să se mențină sănătos. 

Cum îți menții tinerețea și sănătatea pentru o perioadă îndelungată 

Începe prin a-ți analiza puțin stilul de viață și gândește-te la ce aduci în organismul tău. Îi oferi echilibru sau îl pui la muncă pentru a încerca să îl aducă singur? 

Te simți stresat?

Ai contribuit la aciditatea crescută a corpului. Încearcă să găsești o soluție pentru ceea ce generează stresul și readu balanța în corpul tău.

Nu ai dormit suficient?

Creează un program zilnic și respectă-l. Dacă nu poți să adormi, creează obiceiuri pe care creierul tău le va asocia cu somnul, cum ar fi să citești mereu înainte de a te culca.

Iei masa?

Uită-te în farfuria și paharul tău. Un suc acidulat are mult zahăr și numeroase chimicale, o felie de mezel are tot ce nu trebuie. Atâta timp cât nu consumi alimente procesate și ai, în loc de suc, apă alcalină hidratantă, corpul tău se va simți bine și se va menține tânăr pentru mai mult timp. 

Tinerețe fără bătrânețe sau, mai bine zis, bătrânețe fără riduri și afecțiuni 

Începe fiecare zi cu un gând important: astăzi îmi ofer echilibru! 

Combate efectele mediului înconjurător și ale alimentației, consumând ce poți avea mereu la îndemână: apă benefică pentru organism și mâncare făcută de tine acasă. Dormi mai mult și evită să consumi ce îți face rău, iar organismul tău îți va mulțumi.

Este foarte ușor să ai la îndemână tot ce îți trebuie ca să te menții tânăr cât mai mult timp. Bucătăria noastră modernă ne-a demonstrat acest lucru de multe ori. După o hidratare suficientă, începând cu primul pahar sănătos de apă de dimineață, energia ne ajută să fim prezenți și mereu gata de acțiune, iar pielea arată impecabil. Iar cu mâncare gătită mereu acasă avem siguranța că putem să eliminăm din viața noastră efectele unei alimentații pe fugă. Te provocăm și pe tine să încerci, timp de 20 de zile să consumi apă bună pentru organism și proaspătă, provenită de la ionizatoarele prezentate pe pagină, să dormi suficient, să renunți pe cât posibil la timpul petrecut în fața ecranelor și să te bucuri de mâncarea gătită acasă. Vei vedea rezultatele imediat, iar cea mai bună parte este că ele vor fi cu tine și la bătrânețe dacă adopți un stil de viață sănătos. 

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!