Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Apa alcalină – beneficii pentru sănătate și contraindicații de consum

Apa alcalină – beneficii pentru sănătate și contraindicații de consum

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Sănătatea ta se află întotdeauna în propriile tale mâini. Dacă vrei să ai grijă de organismul tău consumând apă sigură și cu proprietăți benefice sănătății, alege apa alcalină-antioxidantă generată de un ionizator bun. Se potrivește aproape tuturor și are efecte pozitive vizibile după ce o consumi. În acest articol îți vom prezenta cum te poate ajuta apa alcalină-antioxidantă să îți menții sănătatea, când să o consumi și când nu.

De ce este importantă apa pentru organism?

Alegerile pe care le faci acum îți vor influența sănătatea mai târziu, de aceea este important să te gândești în perspectivă, de fiecare dată când iei o hotărâre privind alimentația pe care o ai, apa pe care o consumi și stilul de viață pe care îl alegi. Apa și aerul sunt factori esențiali pentru viața ta. Dacă asupra aerului nu poți face mare lucru activ zi de zi, află că despre apă te poți îngriji cu prioritate și ai această alternativă extrem de benefică. 

Apa este cel mai important constituent al corpului și stă la baza tuturor proceselor din afara și din interiorul celulelor. Are numeroase roluri în organism, ajutând la funcționarea corectă a mecanismelor corpului uman:

 • reglează temperatura, eliminând căldura excesivă din corp;
 • reglează digestia, fiind un bun solvent pentru alimente;
 • transportă  nutrienții și oxigenul către celule și țesuturi;
 • menține articulațiile lubrifiate;
 • previne infecțiile, apa eliminând din corp substanțele nefolositoare obținute din alimente și agenții patogeni ce pătrund odată cu acestea. Apa sprijină rinichii și ficatul să elimine toxinele;
 • stabilizeaza presiunea sangvină și bătăile inimii.

Care sunt tipurile de apă pe care le avem la îndemână de obicei și pericolele pe care le ascund?

Când vine vorba de apă, de obicei oamenii sunt tentați să consume orice tip de apă pe care îl au la dispoziție, fără să se gândească de unde provine, ce are în compoziție și cum poate afecta organismul. Apa de la robinet, de la fântână și chiar și apa îmbuteliată deși au unele avantaje precum accesibilitatea, pot fi nocive pentru corpul tău pe termen lung din cauza compoziției periculoase, neconforme standardelor de calitate a apei.

Apa de la robinet poate să conțină:

 • rugină de pe pereții țevilor rețelei de alimentare, care sunt de multe ori învechite și neschimbate;
 • substanțe chimice în exces, precum clorul, folosit pentru a curăța apa de microorganisme. Clorul poate fi adăugat în apă în cantități prea mari și de aceea organismul poate avea de suferit dacă nu e filtrată.

Apa de puț sau fântână este considerată o sursă nesigură, mai ales dacă nu sunt  testați parametrii calitativi periodic. Apa de la fântână, din puț forat și de la izvor pot avea în compoziție:

 • bacterii, microbi, virusuri, paraziți și alți agenți patogeni;
 • cantități depășite de plumb, cupru, fier, mangan;
 • urme de pesticide și alte substanțe toxice ajunse în apă din cauza deversării deșeurilor;
 • o cantitate ridicată de nitrați și nitriți, substanțe toxice periculoase pentru organism. Acestea pot fi chiar fatale în rândul sugarilor, influențând buna oxigenare a sângelui.

Deși apa îmbuteliată pare o opțiune sigură la prima vedere, aceasta poate deveni rapid un inamic al sănătății. Deși trece de numeroase avize medicale și testări (la sursă) apa îmbuteliată poate fi dăunătoare organismului din cauza:

 • microplasticului, mai ales sub formă de polipoprilenă, material folosit la confecționarea capacelor sticlelor. Microplasticele pot ajunge în apă și în timpul procesului de producție (din hainele muncitorilor sau din aer) și în timpul depozitării. Microplasticele sunt particule infime de plastic care, în mod evident, nu ar trebui să ajungă în organism, însă ale căror efecte asupra sănătății nu au fost încă dovedite;
 • compușilor chimici descompuși din plastic în apă, de la condițiile de depozitare în căldură sau îngheț. Plasticul fiind un derivat al benzenului, se descompune în apă eliberând în ea derivați ai petrolului cantități depășite de nitrați, nitriți și alte substanțe.

Ce alternativă de apă poți să consumi în schimb?

Consumă apă sigură pentru a evita îmbolnăvirea și suprasolicitarea corpului, afecțiuni ce intervin atunci când introduci în organism diverse substanțe periculoase care trebuie eliminate. Optează pentru apa de la ionizatorul de apă, un dispozitiv performant capabil să producă apă bună pentru consum, filtrând și ionizând apa provenită dintr-o sursă potabilă.

Ionizatorul de apă filtrează apa de impurități, sedimente, substanțe periculoase, după care o supune procesului de electroliză. Aici, prin acțiunea curentului electric sunt separați ionii pozitivi de cei negativi iar în funcție de concentrația lor în soluție (apă, în acest caz) rezultă diferite nivele ale pH-ului apei. Astfel, ionizatorul generează 5 tipuri de apă, cu 7 niveluri diferite ale pH-ului:

 • Apă Alcalină cu pH de 8-9,5, potrivită consumului adulților;
 • Apa Clean, cu pH 7, recomandată consumului copiilor sub 3 ani dar și adulților în unele cazuri;
 • Apa Beauty cu pH 4,5-6, pentru uz extern personal drept demachiant, toner, aftershave, pentru uz casnic, pentru gătit și pentru udatul florile care preferă un mediu ușor acid;
 • Apa cu pH 11,5 este degresant bio și se folosește la curățenie, pentru curățarea alimentelor de pesticide și alte substanțe și pentru uz extern, în tratarea și prevenirea unor probleme de piele;
 • Apa cu pH 2,5  este dezinfectant bio, se poate folosi pentru curățarea alimentelor și pentru uz extern.

Vrei să știi mai multe? Cere să vezi o demonstrație live a utilizării practice a acestor ape!

Consumă apă alcalină de la ionizator dacă vrei să introduci în organism apă sigură, curată, purificată și cu un nivel al pH-ului optim pentru organism și sănătatea acestuia.

Ce este apa alcalină și cum o poți obține?

Apa alcalină este un tip de apă al cărei pH depășește valoarea 7, valoarea neutră a pH-ului. Valorile sub 7 sunt considerate acide. Poți obține apă alcalină prin două metode: 

 1. să adaugi într-o apă cu pH acid sau neutru, minerale alcaline, precum  bicarbonatul de sodiu. 
 2. sau să elimini dintr-o apă cu pH neutru, sărurile componente acide, și să îți rămână în ea elementele alcaline care deja erau acolo. Această metodă este simplă și rapidă și o obții cu ionizatorul de apă, o metodă care nu afectează structura apei ci o îmbunătățește prin electroliză.

Ionizatorul generează 3 niveluri de pH alcalin:

 • pH 8,5
 • pH 9.0
 • pH 9,5

Astfel, apa alcalină poate fi consumată în 3 variante, în funcție de nevoile corpului tău. Mai există o variantă de a transforma apa potabilă în apă alcalină, prin adăugarea unor compuși chimici care să schimbe structura apei, precum bicarbonatul de sodiu. Este o metodă mai puțin recomandată de specialiști, cel mai sigur fiind să apelezi la ajutorul unui ionizator de apă.

Apa alcalină are, pe lângă pH adaptat, și alte particularități prin care îi este demonstrată eficacitatea;

 • concentrație ridicată de Hidrogen Molecular, o moleculă compusă din 2 atomi de Hidrogen, rar întâlnită în natură. Apa alcalină este saturată cu o concentratie mare de Hidrogen Molecular, ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Îți vom prezenta mai jos ce sunt aceștia;
 • potențialul de reducere al oxidării (ORP) negativ, ceea ce înseamnă că apa alcalină are potențial mic să oxideze și o susceptibilitate mare să funcționeze ca antioxidant;
 • compoziție chimică stabilă, apa alcalină conținând săruri și minerale în proporții optime. În plus, după filtrare rămân intacte o bună parte din aceste substanțe, necesare funcționării corpului.

Care sunt beneficiile apei alcaline de la ionizator?

Consumul apei alcaline este o soluție eficientă pentru a-ți menține sănătatea intactă. Apa generată de ionizator este adaptată nevoilor corpului unui adult, de aceea trebuie consumată zilnic. Este recomandat să bei aproximativ 35 ml de apă / kg, în funcție de greutatea ta corporală.

Apa alcalină are în compoziție săruri și minerale esențiale organismului. Este alegerea potrivită pentru a avea un organism care să funcționeze la parametri normali și, în plus, contribuie la menținerea stării permanente de bine a corpului. Apa alcalină are o structură îmbunătățită și prezintă o mulțime de avantaje.

Hidratează în profunzime

Apa ionizată cu pH ușor alcalin reușește să hidrateze la nivel celular datorită structurii micro-cluster, care îi permite să pătrundă în adâncime în țesuturi și celule. Apa obișnuită de la robinet și cea îmbuteliată au o structură moleculară de 13-20 de unități, de aceea pătrund mai greu în membrana celulară. Ionizatorul descompune structura apei în molecule de câte 6 unități, o dimensiune considerabil mai mică. De aceea, apa alcalină poate să pătrundă, să descompună și să utilizeze substanțele nutritive mai eficient.

Dacă vrei să testezi eficiența structurii micro-cluster a apei alcaline, poți apela la următorul experiment:

 • pune într-un pahar cu apă de la robinet un pliculeț de ceai. Evident, ceaiul nu va fi extras din pliculeț pentru că este nevoie de apă fierbinte;
 • totuși, dacă folosești apă alcalină, imediat ce scufunzi ceaiul, apa se va colora și va fi extrasă aroma plantelor.

Te ține departe de impurități

Apa de la ionizator este curățată prin 3 filtre înainte să ajungă în camera de electroliză. Astfel, apa care vine din țevile de alimentare va fi filtrată de sedimente, rugină și alte impurități și nu riști să introduci în organism substanțe periculoase. 

Deși ne-a fost insuflată ideea că putem obține apă curată și prin fierbere, este bine să știi că tratarea termică nu este 100% eficientă. Unele microorganisme nu pot fi înlăturate deloc prin fierbere, altele necesită să stea în apă fiartă 20-30 de minute, astfel că această metodă poate fi nefolositoare.

Alege să consumi apă curată de la ionizator pentru că este sigură pentru organism!

Previne îmbătrânirea accelerată

Apa alcalină energizează corpul, fiind revigorantă și dinamizantă. Apa de la ionizator previne îmbătrânirea datorită gradului ridicat de antioxidare, obținut cu ajutorul hidrogenului molecular. Acesta neutralizează radicalii liberi, un produs secundar ce apare în urma procesului de generare a energiei în mitocondrie. Radicalii liberi sunt distructivi și reactivi și dacă nu sunt controlați pot distruge sănătatea și integritatea moleculelor din celulele corpului. Oxidarea produsă de radicalii liberi duce la îmbătrânire, creșterea presiunii arteriale, artrită și alte afecțiuni.

În organism există anumite enzime care luptă împotriva radicalilor liberi, însă din cauza dietei defectuoase a omului modern, a fumatului, a alcoolului și a poluării, corpul lucrează mai mult pentru a produce energie și, astfel, rezultă și mai mulți radicali liberi. Radicalii liberi pot crea un mediu acid în celule și chiar mutații necontrolate la nivel de ADN și de aceea trebuie ținuți sub control.

Consumând apă alcalină, introduci în corp un antioxidant puternic: hidrogenul molecular. Acesta acționează mult mai ușor în comparație cu alți antioxidanți precum vitaminele C și E deoarece are o moleculă foarte mică. Iată diferențele:

 • Hidrogenul Molecular are o molecula atât de mică încat poate să penetreze orice țesut de la primul contact;
 • alți antioxidanți precum vitaminele C și E trebuie să treacă mai întâi prin sistemul digestiv, apoi sa fie absorbite de către sânge, procesate în ficat, apoi ajung iar în sange, și abia după acest moment vor intra în celule, unde luptă pentru distrugerea radicalilor liberi.

Echilibrează pH-ul organismului

Apa alcalină reușește să contrabalanseze o dietă prea acidă, cauzată de alimentele procesate, sucuri, un stil de viață încărcat, stres, lipsa somnului și activității fizice. Iată cum afectează aciditatea funcționarea organismului:

 • aciditatea organismului se referă la acumularea de ioni de hidrogen în interiorul celulelor. Acest lucru va determina celula să respingă oxigenul care ajunge la ea din cauză că hidrogenul este încărcat pozitiv și se resping;
 • producția de energie depinde de oxigen, iar dacă oxigenul nu poate ajunge în celule, mitocondriile nu pot produce energie;
 • din această cauză, metabolismul se oprește și sistemul imunitar este slăbit.

Pentru a neutraliza aciditatea este recomandat să consumi apă alcalină, substanța care conține cea mai mare cantitatea de ioni hidroxili, cei care ajută la echilibrul pH-ului din corp.

Când să eviți să consumi apa alcalină?

Apa alcalină are numeroase beneficii pentru sănătatea ta, însă există unele situații în care nu se potrivește în dietă. Este vorba de anumite circumstanțe în care corpul fie nu are nevoie de reglarea echilibrului acido-bazic, fie sunt situații în care apa alcalină poate afecta mecanismele din organism. Iată despre ce este vorba:

 • apa alcalină nu este recomandată copiilor sub 3 ani. Pentru hidratarea la copii se potrivește apa cu pH-ul 7, numită și Apa Clean, generată tot de ionizator;
 • apa cu pH 8,5, 9 și 9,5 trebuie evitată atunci când iei pastile pentru că acestea se vor dizolva și absorbi prea repede ca rezultat al structurii micro-cluster a apei. Poți lua medicamentele cu Apa Clean;
 • se recomandă să eviți consumul apei în timpul mesei pentru a reduce riscul creșterii acidității din stomac. În procesul digestiv aciditatea din stomac are un rol esențial, fiind mediul perfect pentru neutralizarea posibililor agenți patogeni de pe alimente. Dacă îți este sete în timpul mesei, poți apela la Apa Clean;
 • laptele formulă pentru bebeluși este de preferat să se prepare cu Apă Clean de la ionizator în schimbul apei alcaline.

Ai grijă de sănătatea ta consumând apă alcalină!

Deși există câteva momente în care apa alcalină trebuie evitată, ionizatorul te poate ajuta să o înlocuiești cu Apa Clean. Apa alcalină este eficientă în menținerea sănătății organismului, fiind soluția ideală pentru a echilibra pH-ul corpului, pentru a păstra integritatea sistemului imunitar, pentru a preveni îmbătrânirea și infectarea cu agenți patogeni.

Apa alcalină este un produs necesar organismului tău, ce trebuie introdus în majoritatea planurilor alimentare. Poți obține apă alcalină printr-o singură apăsare de buton a ionizatorului de apă și îți este livrată sănătatea direct în paharul tău!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!