Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Hidratarea la copii: câtă și ce fel de apă trebuie să bea

Hidratarea la copii: câtă și ce fel de apă trebuie să bea

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Ioana, mămică de profesie

Unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății copilului tău este hidratarea corectă cu o cantitate potrivită de apă, care trebuie să fie obligatoriu curată. Copiii sunt adesea expuși la apariția deshidratării pentru că evită să spună că le este sete, beau apă doar dacă le este dată și nu își pot dezvolta singuri obiceiul de a bea destulă apă zilnic, nefiind încă destul de  conștienți de importanța acesteia în organism. Ca părinte, ai rolul de a asigura copilului tău o dezvoltare eficientă, învățându-l încă de mic de obiceiurile sănătoase pe care trebuie să le aibă.

Cum influențează apa sănătatea copiilor

Apa este esențială în corpul copiilor pentru a sprijini organismul să-și realizeze cu succes funcțiile. Apa este un element important al alimentației, lipsa ei pentru o perioadă lungă ducând chiar la colaps. Câteva din cele mai importante roluri ale apei în organism sunt:

  • transportă oxigenul și nutrienții la celule, adică dă “viață” și hrană celulelor,
  • ajută la reglarea temperaturii corpului – corpul disipează căldura prin evaporarea apei din organism, prin intermediul transpirației și respirației. Apa este transformată din stare lichidă în stare gazoasă și este eliminată alături de căldura în exces,
  • asigură eliminarea toxinelor (transportă compușii toxici de la celule către organele de excreție),
  • asigură sănătatea digestiei și excreției.

Dacă vrei să afli mai multe despre importanța apei în organism în general, nu doar pentru copii, citește acest articol special dedicat apei și vei putea înțelege mai bine de ce trebuie să consumi o cantitate optimă de apă pe zi.

De câtă apă au nevoie copiii în funcție de vârstă

Corpul uman are nevoie de o cantitate bine definită de apă în funcție de greutatea corpului. Consumul de apă la adulți este mai mare decât al unui copil întrucât adulții au corpuri și nevoi diferite. Organizația Mondială a Sănătății a publicat un studiu ce atestă faptul că minimul cantității de apă pe care o consumi trebuie să fie cel puțin egal cu pierderile. În funcție de vârstă și de greutatea corpului, copiilor le este recomandat să consume următoarele cantități de apă.

Bebelușii până la vârsta de 6 luni nu consumă apă

Până la 6 luni, bebelușii alăptați cu lapte matern nu trebuie să bea apă. Laptele matern îi hidratează suficient și le asigură necesarul de lichide. OMS susține că apa la bebeluși poate duce la apariția diareei și malnutriției. În cazul în care apa nu este curată, aceasta poate să cauzeze infecții în organismul copiilor. În plus, consumul de apă poate să le reducă pofta de mâncare și să oprească alăptarea mai devreme. Laptele matern conține mai mult de 80% apă și este tot ce are bebelușul nevoie în primele luni de viață.

Câtă apă beau copiii cu vârsta de 6-12 luni

Odată cu începerea diversificării alimentației bebelușului, adică după 6 luni de viață, el trebuie să primească și apă. În total, alături de apa provenită din mâncare, fructe și legume, un bebeluș de 6-12 luni poate consuma 800-1000 ml de lichide pe zi. Totuși, este important tipul de apă pe care îl consumă, pentru că bebelușii pot fi sensibili la anumite substanțe. Cel mai important este ca apă să fie purificată, filtrată, cu un număr cât mai scăzut de nitrați, deoarece odată ajunși în organism se transformă în nitriți. Aceștia alterează moleculele de fier din structura hemoglobinei și rezultă astfel o altă moleculă, methemoglobina, incapabilă să transporte oxigenul în organism. Astfel, bebelușii sunt supuși riscului de a face intoxicație cu nitriți, din cauza lipsei de oxigen.

Câtă apă beau copiii cu vârsta de 1-2 ani

Între 1-2 ani copii trebuie să bea 1100-1200 ml de apă în total, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Câtă apă beau copiii cu vârsta de 2-3 ani

Între 2-3 ani atât băieții, cât și fetele pot bea 1300 ml.

Câtă apă beau copiii cu vârsta de 4-8 ani

Între 4-8 ani copiii pot consuma 1600 ml apă.

Câtă apă beau copiii cu vârsta de 9-13 ani

De la 9 la 13 ani este recomandat ca fetele să bea 1800 ml de apă iar băieții chiar 2100 datorită activității fizice accentuate din această perioadă a vieții, când copiii aleargă, se joacă și pierd mai multă apă din organism.

Câtă apă beau copiii cu vârsta peste 14 ani

După 14 ani copiii pot respecta aceleași reguli precum adulții când vine vorba de consumul de apă. Poți determina cantitatea necesară calculând câte aproximativ 35 ml de apă/kg, însă valorile trebuie adaptate și în funcție de stilul de viață al copilului.

Cantitatea de apă necesară în funcție de greutatea copiilor 

Informațiile de mai sus sunt prezentate în urma unor studii generale. Ține cont însă, cantitatea de apă necesară copiilor poate să difere în funcție de diverși factori, printre care:

  • activitate fizică zilnică,
  • clima,
  • greutatea corpului. 

Cantitățile de apă prezentate mai sus sunt aproximative. În cazul în care copilul tău are nevoie de mai multă apă, nu ezita și oferă-i. Poți să verifici dacă este bine hidratat observând culoarea urinii sale. Dacă este deschisă la culoare, copilul a băut suficientă apă. Dacă este închisă însă, mai are nevoie de apă, iar dacă această culoare închisă persistă, discută cu medicul pediatru pentru a vedea dacă are anumite afecțiuni sau nevoi. 

Cantitățile de apă de care au nevoie unii copii pot fi mai mari decât la adulți datorită faptului că suprafața cutanată raportată la greutate la copiii mici este de 2 ori mai mare decât la adulți, astfel ei pierzând mai multă apă prin piele. Copiii mai pierd apă pentru că plâng mai des, dar și pentru că rinichii lor încă nu sunt suficient de dezvoltați pentru a regla volumul de urină. În plus, copiii își reînoiesc apa din corp mult mai des decât adulții, iar aceste cauze duc la aport de apă ridicat de care au nevoie pentru ca organismul lor să funcționeze eficient.

Ce apă este recomandată pentru copiii

Apa poate fi folosită eficient de către organism dacă este curată și sigură pentru consum. Aceasta trebuie să respecte parametrii legali de compoziție chimică să conțină o cantitate cât mai mică de nitrați și să fie conformă standardelor internaționale de calitate a apei. Copiii au nevoi speciale când vine vorba de apă, corpul lor fiind într-o continuă dezvoltare. Când sunt mici, organele încă nu pot suporta riscul expunerii la anumite substanțe periculoase din apă și pot fi afectați mai mult decât ar fi un adult.

Apa de la fântână nu este bună pentru copii

Această apă este nereglementată, neprelucrată și neigienizată, de aceea poate conține impurități, nisip, reziduuri vegetale, ba chiar contaminați bio-chimici (microorganisme) ce nu trebuie să ajungă în corpul copiilor. Apa de la fântână trebuie evitată, fiind periculoasă pentru consum. Doar dacă aceasta este verificată regulat, iar o autoritate din domeniu atestă că este bună pentru consum, atunci se poate bea fără griji. 

Apa de la robinet este riscantă pentru copii (dar și pentru orice alt organism)

Deși este procesată la sursă, când ajunge la robinetul din casă, apa conține de cele mai multe ori cantități mari de clor (cu scop de igienizare) și poate avea urme de sedimente de pe conducte. De asemenea, dacă rețeaua este veche, apa poate fi poluată cu agenți chimici precum plumb, mercur și arsenic.

Un filtru de apă performant poate îndepărta clorul și impuritățile din apa de la robinet, lăsând doar mineralele benefice. Astfel, poți avea de la robinet apă bună pentru întreaga familie. 

Apa îmbuteliată poate fi nesigură pentru consum

Copiii au nevoie de o apă slab mineralizată, sub 120 mg/l și o concentrație de sodiu sub 20 mg/l. Apele îmbuteliate pot avea valori mai mari, supunând organismul copilului la un efort mai mare de a echilibra cantitățile acestor substanțe din corp. Este important ca valorile substanțelor chimice din apă să fie potrivite pentru consumul copiilor. În plus, plasticul în care este îmbuteliată apa poate elimina substanțe chimice când este supus la căldură, iar din cauza ambalajului, în apă poate fi găsit microplastic.

Ce apă filtrată este bună pentru copii

În funcție de sursa de apă pe care vrei să o filtrezi (dacă e de foraj – potabilă sau nu sau municipală) se alege și metoda potrivită pentru filtrare. Trebuie să știi că există câteva metode de filtrare, cele mai cunoscute fiind: 

  • cu cărbune activ, 
  • cu filtru ceramic, 
  • cu osmoză inversă. 

Fiecare dintre acestea sunt potrivite sau nu consumului. 

Pentru apele de foraj, ce este cel mai important de știut, este că ele ar trebui analizate periodic și întreținute adecvat, iar metoda de filtrare este aleasă în funcție de buletinul de analiză al apei. 

Apa municipală (de la robinet) este cea mai ușor de folosit pentru consum zilnic pentru că ea ajunge la tine deja analizată și întreținută de municipalitate. De aceea este și foarte ușor de filtrat pentru că atributele ei fizico-chimice și microbiologice sunt deja reglementate de municipalitate, urmând ca din ea tu să elimini clorul și impuritățile de pe rețea, înainte să fie consumată.

O atenționare importantă!

A se evita pentru consum uman apa obținută prin osmoză inversă. Această metodă de filtrare a fost inventată pentru a obține apă din surse nepotabile. Este o apă potrivită în procese industriale sau acolo unde se cere filtrarea completă a unei ape nepotabile. Fiind golită de toate elementele nepotrivite și potrivite corpului uman, apa obținută prin osmoză inversă devine o apă care nu conține mineralele esențiale corpului uman și, chiar dacă este remineralizată, poate duce la depuneri în corp. De asemenea, ea capătă un pH acid, consumul ei pe termen lung dăunând echilbrului intern acido-bazic.

Osmoza inversă este, mai ales, neindicată copiilor.

 

Ce apă alegi pentru copii

Ca o apă să fie curată, aceasta trebuie, în primul rând, filtrată de orice impuritate pe care o poate conține. În acest caz, ionizatorul de apă vine în ajutorul tău pentru a obține cea mai bună apă pentru consum din orice sursă de apă potabilă. Filtrând clorul, sedimentele și alte impurități, apa va deveni numai bună de băut și gătit. În plus, un ionizator bun generează apă cu pH potrivit pentru copii, dar și alte ape cu pH mai scăzut sau mai ridicat, în funcție de nevoile celorlalți membri ai familiei. 

Pentru copiii de sub 3 ani este recomandată apa cu valoarea 7 a pH-ului, fiind o apă neutră, nici acidă și nici alcalină. Apa neutră menține echilibrul organismului și poate fi consumată chiar și în timpul meselor, însă cât mai rar. Aceasta este potrivită pentru prepararea hranei  sau a laptelui praf pentru bebeluși, fiind sigură. 

Cu un ionizator de apă poți obține apa atât pentru copii cât și pentru adulți, dar și alte tipuri de apă cu pH diferit pentru activitățile casnice, precum apă dezinfectantă sau apă pentru gătit.

Cum știi dacă are nevoie copilul de mai multă apă 

Hidratarea copiilor stă de cele mai multe ori în mâinile părinților. Copiii beau apă doar atunci când le este sete ori după ce au mâncat ceva consistent, însă este important să le pui la dispoziție de-a lungul zile mai multe sticle cu apă la îndemână pentru a bea ori de câte ori simt că au nevoie, dar nu vor să meargă până la bucătărie să bea.

Pentru a-ți da seama dacă micuțul nu a băut suficientă apă, uită-te la următoarele semne cauzate de deshidratare:

  • limbă uscată,
  • dureri de cap,
  • lipsa concentrării,
  • lipsa urinării timp de 8 ore,
  • urină închisă la culoare,
  • puls rapid.

La bebeluși, deshidratarea poate fi semnalată de lipsa lacrimilor atunci când plâng, lipsa scutecelor ude pentru aproximativ 6 ore, piele uscată sau nervozitate. Primul ajutor în caz de deshidratare constă în administrarea unor săruri de rehidratare la bebeluși, iar pentru copii peste 1 an, consumul de lichide sau tot soluție cu săruri de rehidratare. În cazuri grave sau dacă pur și simplu ai nevoie de informații cu privire la starea de sănătate a copilului, apelează la un medic.

Greșeli generale de hidratare care duc la obiceiuri nesănătoase

  • NU aștepta să i se facă sete copilului ca să îi oferi apă! Deoarece setea este un semn care arată că deja s-a instalat deshidratarea. Pentru a evita apariția acesteia, se recomandă ca apa să fie băută pe parcursul zilei, constant și cu înghițituri mici. 
  • NU îi da copilului să bea apă apă în timpul și imediat după masă! Băută astfel apa îngreunează digestia. Păstrat pe termen lung, acest obicei aduce mari neajunsuri adultului de mai târziu. Ca să eviți consumul apei în timpul mesei și în timpul digestiei, ba chiar ca să dezvolți obiceiuri sănătoase, oferă-i micuțului tău apă cu maxim 30 de minute înainte de masă și după cel puțin 30 de minute după. Deasemenea, învață-l să mestece bine alimentele înainte să le înghită, acest lucru va ușura procesul de descompunere al alimentelor.
  • NU începe dimineața fără o cantitate importantă de apă! Noaptea este cel mai important momentul de curățare, vindecare și refacere a organismului. În aceste procese, cum e de înțeles, se consumă cantități importante de apă. De aceea dimineața, organismul trece printr-o stare accentuată de deshidratare. Să nu dai organismului apă imediat după trezire este un obicei extrem de nesănătos și poate duce în timp la probleme grave de sănătate. Învață-ți micuțul să își înceapă ziua cu o cantitate importantă de apă sănătoasă și astfel te asiguri că el va fi mai târziu un adult sănătos. 

Fii un exemplu pentru copilul tău și bea și tu apă în același timp cu el pentru a-i arăta că este sănătos să consumi o cantitate potrivită de apă în fiecare zi.

Apa este importantă pentru dezvoltarea copilului

Sănătatea copilului tău ține în bună parte de apa pe care o bea. Rolurile apei în organism pot fi îndeplinite doar dacă apa este curată, filtrată și are un pH adaptat vârstei copilului și stadiului de dezvoltare al organismului. Apa trebuie să conțină puțini nitrați, minerale în cantități scăzute și să fie lipsită de microplastic și impurități. Poți îndeplini toate aceste cerințe cu ajutorul unui singur dispozitiv performant. Ionizatorul de apă îți poate schimba viața ție și copilului tău, fiind o soluție bună pentru a obține apă sănătoasă.

Alege să îi oferi copilului tău cele mai bune condiții pentru a se dezvolta, punându-i la dispoziție apă sigură pentru consum. Hidratarea este importantă pentru sănătatea organismului, prevenind apariția unor afecțiuni medicale serioase. Ai grijă de copilul tău oferindu-i câtă apă are nevoie în funcție de vârstă, greutate, de starea organismului și ține cont de recomandările făcute de specialiști și persoane avizate.

Părerile utilizatorilor despre ionizatoarele de apă recomandare de noi te pot ajuta să iei mai ușor și mai sigur o decizie despre ce apă să ai în casă pentru copilul tău, pentru tine și pentru îngrijirea întregii locuințe.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!