Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Ce este inteligența emoțională și cum o obții?

Ce este inteligența emoțională și cum o obții?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Delia, mereu pe fugă

Evoluția oamenilor și a setului caracteristici care îi definesc evoluează constant, iar noi termeni și concepte referitoare la capacitățile umane apar și se popularizează. Inteligența emoțională este unul dintre ele, abilitate despre care vom vorbi în continuarea acestui articol.

Lucrează la inteligența ta emoțională punând în practică recomandările prezentate în acest articol.

Cum este definită inteligența emoțională

Inteligența emoțională (cunoscută drept emotional quotient sau EQ) reprezintă abilitatea oamenilor de a-și înțelege propriile emoții și emoțiile celorlalți. Cei care dețin această abilitate au capacitatea de a identifica mai ușor:

  • cum se simt ei, 
  • cum se simt ceilalți, 
  • ce înseamnă sentimentele pe care le au și cum le influențează comportamentul. 

Astfel, ei se pot controla și își pot gestiona cu ușurință trăirile, fiindcă identificând care sunt emoțiile din spatele unui anumit comportament, le pot analiza mai bine și le pot gestiona fără să le lase să ajungă să îi afecteze.

În general, se acordă o atenție însemnată inteligenței intelectuale, însă succesul și probabilitatea ca o persoană să aibă parte de reușite stă și în capacitatea acesteia de a-și controla emoțiile. Dacă inteligența intelectuală poate fi măsurată prin IQ, cea emoțională are la rândul său câteva teste de măsurare, realizate de psihologi sau experți în sănătate mintală:

  • Testul MSCEIT (Testul de inteligență emoțională Mayer-Salovey-Caruso), care presupune îndeplinirea unor sarcini cu scopul de a evalua capacitatea de a percepe, identifica, înțelege și gestiona emoțiile;
  • Testul ESCI (Inventarul de competențe emoționale și sociale), un sondaj conceput pentru a evalua abilitățile sociale și emoționale ale oamenilor, cu scopul de a identifica lideri puternici.

Teoria inteligenței emoționale a fost studiată de Peter Salovey și John D. Mayer în anii 1990 și dezvoltată ulterior de Daniel Goleman, scriitor, psiholog și jurnalist de știință, care a introdus conceptul și publicului larg, prin intermediul cărții sale „Inteligența emoțională”, publicată inițial în 1995.

De ce este important să fii inteligent emoțional

Indivizii care au un EQ dezvoltat au șanse mai mari să își îndeplinească dezideratele personale și profesionale, inteligența emoțională completând-o pe cea intelectuală. Este o trăsătură specifică mai ales liderilor.

Un individ cu IQ ridicat, dar inapt din punct de vedere psihic de a-și crea relații și de a-și identifica emoțiile, este mai puțin probabil să aibă succes la locul de muncă sau în relațiile personale.

Inteligența emoțională afectează:

  • performanța la școală sau la serviciu, deoarece EQ influențează modul în care sunt gestionate situațiile sociale și interacțiunile cu alți oameni. Inteligența emoțională este necesară mai ales liderilor și persoanelor cu abilități de conducere;
  • sănătatea fizică – incapacitatea de a controla propriile emoții se poate răsfrânge asupra modului de gestionare a presiunii resimțite din cauza a tot ce se întâmplă în viața unei persoane. Nivelurile ridicate de stres pot cauza creștere necontrolată a tensiunii arteriale și alte afecțiuni asociate;
  • sănătatea psihică – atunci când vine vorba de psihic, acesta poate fi afectat de un cumul de factori, printre care și de capacitatea de înțelegere a propriilor trăiri. Emoțiile necontrolate și stresul pot vulnerabiliza o persoană firavă din punct de vedere psihic, de aceea este important sprijinul unui specialist atunci când există semne că sănătatea mintală este pusă în pericol;
  • relațiile personale și sociale – un individ care are abilitatea de a-și înțelege emoțiile, poate să exprime mai ușor cum se simte și să înțeleagă ce simt alții. Astfel, îi este facil să construiască relații, să empatizeze cu alți oameni, să îi ajute pe ceilalți și să se conecteze cu toți cei din jurul său.

Care sunt componentele inteligenței emoționale

Daniel Goleman consideră că inteligența emoțională este alcătuită din competențe personale și sociale, iar pentru fiecare dintre aceste secțiuni a enumerat o serie de abilități care sunt elementele inteligenței emoționale. 

Inteligența emoțională este un proces complex, o abilitate care se obține deținând mai multe tipuri de aptitudini care, împreună, influențează parcursul fiecăruia dintre noi. Aceste skill-uri pot fi deprinse în orice moment de-a lungul vieții, deoarece țin de schimbări de comportament și de gândire, care în timp pot fi îmbunătățite. 

O persoană care deține calitățile necesare inteligenței emoționale poate fi recunoscută cu ușurință, deoarece tinde să:

  • identifice problemele și soluțiile necesare rezolvării acestora;
  • accepte criticile constructive și să le implementeze;
  • creeze relații și să mențină o comunicare eficientă cu oamenii din jur;
  • depășească situațiile dificile și să spună „Nu” atunci când este cazul.

Îți prezentăm în continuare care sunt cele 5 elemente identificate de Daniel Goleman ca fiind componente ale EQ!

Autocunoașterea 

Reprezintă abilitatea de a recunoaște emoțiile experimentate de-a lungul timpului și felul în care evoluează. A fi conștient de sine înseamnă să îți cunoști punctele tari și pe cele slabe și să poți face un echilibru între ele. Autoevaluarea eficientă a trăirilor ajută la îmbunătățirea încrederii și stimei de sine.

Stăpânirea de sine 

Se referă la capacitatea de a controla emoțiile puternice și impulsurile de moment. Persoanele care se controlează evită să ia decizii impulsive și au mai puține șanse să devină extrem de geloși sau foarte supărați deoarece se autoreglează și gândesc înainte de a acționa. Autocontrolul presupune conștiinciozitate și adaptabilitate.

Motivația intrinsecă

Acest concept face referire la impulsul fiecăruia de a-și îmbunătăți abilitățile, cunoștințele, inițiativele și tot ceea ce este nevoie pentru ca obiectivele personale și profesionale să fie îndeplinite cu succes. Automotivarea și gestionarea eficientă a timpului sunt caracteristici care ajută la creșterea productivității și obținerea de rezultate favorabile pe termen lung.

Empatia

Capacitatea de a te identifica și de a percepe care sunt dorințele, nevoile și punctele de vedere ale celor din jurul contribuie la o mai bună gestionare a relațiilor. Liderii și cei aflați în poziții de conducere au nevoie de empatie pentru a ajuta echipa să se dezvolte, pentru a putea oferi feedback constructiv și pentru a menține echipa fidelă.

Abilitățile sociale

Când ne referim la aptitudinile sociale, vorbim despre:

  • comunicare, 
  • cooperare,
  • lucrul în echipă, 
  • gestionarea conflictelor.

Cei care dețin abilități sociale dezvoltate, pot să relaționeze mai ușor, să mențină o echipă de oameni unită, să vorbească, să asculte și să îi atragă pe ceilalți.

Cum să îți dezvolți inteligență emoțională 

Inteligența emoțională este o parte a psihicului uman, care poate fi dezvoltată și îmbunătățită prin învățarea și exersarea de noi abilități. În acest sens, este important să deprinzi anumite obiceriuri și calități care să te ajute să fii inteligent emoțional. 

Dacă și tu vrei să îți gestionezi sentimentele eficient și să devii o persoană care se cunoaște pe sine, se automotivează, este empatică și deține abilități sociale, pune în aplicare aceste strategii:

  • fii atent la reacțiile tale și ale celor din jur – menține un jurnal, analizează și fii conștient de emoțiile tale și ale persoanelor care intră în contact cu tine pentru a putea să înțelegi mai ușor cum se simt ceilalți și ce triggeri îți declanșează anumite emoții. Spre exemplu, dacă o conversație cu un anumit coleg de serviciu ți-a declanșat furie, analizează situația, notează-ți într-un jurnal personal și revino asupra a ceea ce s-a întâmplat pentru a vedea dacă există pattern-uri în ceea ce privește modul tău de reacție și modul celorlalți de a se comporta;
  • practică mindfulness-ul – prin această metodă devii mai conștient asupra prezentului și reușești să înlături judecățile și percepțiile nefondate sau create pe baza stereotipurilor, zvonurilor sau credințelor personale. Mindfulness-ul calmează și ajută la creșterea nivelului de concentrare;
  • autoevaluează-te – examinează constant unde te situezi în raport cu obiectivele tale, identifică-ți punctele tari și pe cele slabe și părțile pe care trebuie să le îmbunătățești la tine;
  • analizează-i pe cei din jur – fii atent la limbajul corpului oamenilor din jur care interacționează cu tine, observă cum sunt ei influențați de ceea ce spui sau de ceea ce faci și pune-te în poziția lor pentru a înțelege și perspectivele celorlalți;
  • lucrează la cât de bine comunici – fie că încerci să te pui în contexte sociale care să te determine să comunici cât mai bine, fie că alegi să apelezi la un specialist care să te îndrume în acest proces, este important să înveți să îți expui punctele de vedere și să poți să te integrezi contextelor sociale comunicând eficient.

Cultivă-ți inteligența emoțională și lucrează la dezvoltarea ta personală!

Atinge-ți potențialul maxim cu un nou set de abilități! Crește-ți inteligența emoțională pentru a-ți schimba percepțiile, obiectivele și relațiile cu persoanele din jur, astfel încât să reușești să fii o persoană echilibrată!

Inteligența emoțională te ajută să înveți să gândești înainte să faci o anumită acțiune și să fii conștient de comportamentul tău, în raport cu emoțiile pe care le experimentezi. Astfel, poți să te controlezi, să iei decizii raționale, să relaționezi, să comunici, să fii o persoană sociabilă, să te integrezi ușor în grupuri și poți deveni un bun lider.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!