Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Matcha – pudra de ceai care îți energizează organismul

Matcha – pudra de ceai care îți energizează organismul

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Matcha este un ceai verde pudră cunoscut pentru conținutul mare de antioxidanți. Consumat corect și în cantități potrivite, poate oferi organismului mai multe beneficii, pe care ți le prezentăm în continuare.

Matcha se diferențiază de alte ceaiuri verzi prin faptul că este preparată din măcinarea frunzelor întregi, astfel că te poți bucura de toți nutrienții regăsiți la nivelul acestora. Citește articolul și îți vom prezenta cum se consumă matcha, de ce este recomandată pentru sănătate și cum să o bei corect.

Ce este matcha și cum se folosește?

Matcha este o pulbere măcinată fin, provenită din frunzele verzi ale plantei Camellia sinensis, singura plantă despre care se spune că produce „ceai adevărat”. Din Camellia sinensis se obțin 4 tipuri de ceai:

  • ceai verde – din această categorie face parte matcha, alături de alte tipuri, precum sencha, gyokuro;
  • ceai alb;
  • ceai negru;
  • ceai oolong.

Deosebirea dintre matcha și alte ceaiuri verzi este faptul că în matcha se folosesc frunzele întregi ale plantei, mărunțite și măcinate astfel încât rezultă o pulbere fină ce se dizolvă ușor în apă. 

Alte ceaiuri verzi se prepară fie doar din anumite părți ale plantei Camellia sinensis, fie se folosește o infuzie de frunze care sunt este scoasă mai apoi din ceai. Cu matcha te bucuri în totalitate de nutrienții din frunze, având posibilitatea să utilizezi pudra atât la ceaiuri, prăjituri, înghețată, cât și la feluri de mâncare.

Cum este produsă pudra de matcha?

Matcha autentică este originară din Japonia, denumirea acestei pudre provenind din limba japoneză: „ma” înseamnă „măcinat” iar ”cha” se traduce prin „ceai”. Plantele pentru matcha se cultivă în două zone principale din Japonia (Uji și Nishio) și cresc în locuri umbrite, pe o perioadă de 3 săptămâni. 

Plantele sunt protejate de lumina directă a soarelui din 2 motive:

  • pentru a favoriza creșterea nivelului de clorofilă, cea care oferă culoarea verde a matcha;
  • pentru a crește nivelul aminoacidului numit teanină, despre care se spune că produce gustul umami, cunoscut drept gustul savorii.

Care sunt beneficiile consumului de matcha?

Folosirea de matcha în ceai și alte preparate aduce o mulțime de beneficii importante pentru organism. Matcha este o pudră nutritivă care iese în evidență mai ales datorită conținutului mare de antioxidanți, în special o catechină numită EGCG (galat de epigalocatechină). Această pulbere măcinată conține și alte substanțe sănătoase, necesare pentru funcționarea organismului.

Iată care sunt avantajele consumului de matcha!

Consumul de matcha oferă organismului antioxidanți

Antioxidanții din matcha previn degradarea celulară și ajută la reducerea stresului oxidativ. Din cauza radicalilor liberi celulele încep să se oxideze din cauza vârstei, poluării, alimentației incorecte, iar prin consumul de antioxidanți ajuți organismul să salveze cât mai multe celule.

În plus, catechina, un tip de antioxidant din matcha, ajută la reducerea colesterolului LDL (colesterol rău), o grăsime ce poate bloca circulația sângelui prin vase.

Matcha energizează organismul

Această pudră conține cofeină, o substanță ce restabilește vigilența organismului, însă doar temporar. Cofeina are tendința de a deshidrata organismul, de aceea este necesar să consumi în același timp și câteva pahare de apă. Alege să bei apă de la ionizatoarele de apă de la noi pentru că hidratează în profunzime, este curată, antioxidantă și microstructurată!

Alte posibile beneficii ale consumului de matcha sunt: protejarea ficatului, a danturii, ameliorarea artritei, încetinirea descompunerii cartilajelor. 

Majoritatea studiilor privind consumul de matcha nu sunt studii clinice, de aceea efectele pot varia. Multe studii sunt făcute pe animale și au rolul de a evalua reacțiile și de a descifra mecanismele biologice ale consumului de matcha, iar rezultatele pozitive ale acestor studii pot fi relevante și pentru organismul uman. Totuși, câtă vreme consumi matcha moderat, nu te supui riscurilor, fiindcă este o pulbere naturală, fără substanțe chimice adăugate.

Cum să introduci matcha în alimentație?

Principala utilizare a pudrei de matcha este în bucătărie, mai ales pentru prepararea ceaiului. În general se folosește 1g de matcha la 60-70 ml de apă. 

În mod tradițional, ceaiul de matcha are spumă deasupra, obținută cu ajutorul unei ustensile din bambus (un fel de tel) pentru a amesteca în ceașca de ceai. Telul din bambus poate fi înlocuit cu un mixer de mână, care te va ajuta să omogenizezi ceaiul și să obții spumă deasupra. 

Totuși, matcha poate fi folosită și în alte preparate. Poți pregăti deserturi și băuturi aromate folosind această pudră verde fină. Iată câteva idei de preparate cu matcha pe care merită să le încerci:

  • cheesecake vegan cu pudră de matcha,
  • matcha latte cu gheață,
  • matcha latte cald.

Cum să prepari ceai de matcha aromat cu apă ionizată?

Dacă vrei să scoți din matcha antioxidanții și aromele la potențial maxim, îți recomandăm să prepari ceai cu apă microstructurată de la ionizatorul de apă pe care îl găsești pe platforma GoostoMix. 

Ionizatorul de apă este un aparat performant produs în Japonia din echipament de înaltă calitate, cu grad medical. Acesta se conectează la rețeaua de alimentare cu apă din casa ta și produce apă curată cu diferite nivele de pH:

  • apă alcalină – are pH-ul 8,5, 9 și 9,5 și este destinată consumului zilnic. Aceasta hidratează în profunzime deoarece are structura de tip micro-cluster și are un conținut ridicat de Hidrogen Molecular, cel mai mic și mai eficient antioxidant cunoscut;
  • apa Clean – are pH-ul 7, adică are un pH neutru. Este bună pentru bebeluși și copiii de până la 3 ani dar poate fi consumată și de adulți, în timpul meselor;
  • apa Beauty – are pH-ul 4,5 – 6,5, apropiat de cel al pielii, de aceea este destinată îngrijirii și curățării tenului;
  • apa Super Alcalină – are pH-ul 11,5, fiind un degresant natural cu care poți curăța diverse suprafețe din casă: blatul de la bucătărie, mesele, ustensilele, poate fi adăugată în cuva mașinii de spălat sau o poți folosi pentru a îndepărta pesticidele de pe alimente;
  • apa Puternic Acidă – are pH-ul 2,5 și este dezinfectant natural, potrivit pentru a curăța suprafețele din întreaga locuință. Este bună și pentru curățarea alimentelor sau pentru dezinfectarea rănilor și aftelor bucale.

Citește în continuare și află de ce să prepari ceai cu apa noastră microstructurată!

Ceaiul se dizolvă mai ușor dacă îl prepari cu apa microstructurată de la ionizator

Datorită structurii micro-cluster, apa ionizată pătrunde în pudra de matcha și extrage în profunzime aromele. Astfel, vei obține un ceai mai parfumat, cu gust intens și sănătos. 

Apa obișnuită are o structură moleculare de 13-20 de unități, ceea ce înseamnă că este dificil să intre în celulele substanțelor, grupările de molecule fiind prea mari să poată pătrundă. 

Apa ionizată este descompusă în 6 unități moleculare, ceea ce îi permite să pătrundă și să dizolve substanțele mult mai ușor. Astfel, ea va dizolva substanțele din matcha în doar câteva minute.

Acesta este și motivul pentru care apa noastră microstructurată este ideală pentru prepararea ceaiului rece, reușind să extragă gustul și culoarea pudrei rapid și în profunzime.

Cu apa noastră ionizată prepari ceai sigur de băut

Este posibil ca apa de la robinet să aibă un miros neplăcut, să conțină diverse sedimente, impurități, rugină de pe țevile de alimentare și chiar substanțe chimice folosite de furnizorii de apă pentru purificare. Folosind ionizatorul de apă recomandat pe platforma GoostoMix, impuritățile sunt îndepărtate și apa rezultată este curată, datorită capacității de filtrare a aparatului.

Astfel, ceaiul tău de matcha va fi sigur pentru consum, fără ca gustul să fie alterat de substanțele ce se pot găsi în apa de la robinet. Consumi un ceai sănătos, aromat și sigur dacă utilizezi apa microstructurată în prepararea acestuia!

Cum să folosești matcha în cosmeticele homemade?

Produsele de îngrijire cumpărate din supermarketuri și alte magazine specializate sunt formulate adesea cu substanțe toxice periculoase ce îți pot irita tenul. Dacă vrei să eviți cosmeticele nesigure din comerț, alege să prepari chiar tu propriile tale cosmetice, în casă. Folosește apa pentru frumusețe de la ionizatoarele noastre ca ingredient pentru cosmeticele tale pentru că este astringentă, hidratantă și este 100% naturală.

Poți prepara creme, unturi de corp, loțiuni, măști și exfolianți pe bază de ingrediente naturale ce au nutrienți benefici pentru ten. De exemplu, poți folosi aloe vera pentru efectul de calmare, uleiuri naturale pentru hidratare, avocado pentru hrănire. Matcha poate fi adăugată în creme, exfolianți sau loțiuni pentru a te bucura de un efect antioxidant al cosmeticelor tale preparate în casă.

Iată ingredientele de bază din care poți formula un exfoliant de piele:

  • unt de shea pentru a hidrata pielea și pentru a fi baza celorlalte ingrediente:
  • matcha pentru un efect antioxidant;
  • zahăr sau cafea pentru a îndepărta pielea moartă de pe suprafața corpului.

Ține cont că exfolianții în care folosești ingrediente cu particule mari, precum zahărul sau mălaiul, se potrivesc mai mult pentru picioare sau mâini, fiindcă în aceste zone pielea nu este atât de sensibilă ca pe față. La nivelul feței trebuie să folosești exfolianți mai blânzi, astfel încât să nu agresezi tenul.

Care sunt contraindicațiile în consumul de matcha?

Deși este un ceai care promovează sănătatea organismului și intervine în funcționarea acestuia prin efectele pozitive ale antioxidanților, matcha trebuie să fie consumată cu moderație, în cantități potrivite. Consumul exagerat de matcha poate avea efecte adverse din cauza conținutului de cofeină, astfel apărând stări de insomnie, iritabilitate, dureri de cap, diaree. Dacă vrei să bei zilnic ceai de matcha, rezumă-te la una sau două cești de ceai.

De asemenea, persoanele cu sensibilitate la cofeină trebuie să evite această pulbere verde. Specialiștii recomandă ca matcha să nu fie combinată cu aspirina sau medicamentele anticoagulante.

Dacă vrei să afli mai multe despre siguranța consumului de matcha în cazul în care suferi de unele afecțiuni medicale sau ai prescrisă o medicamentație, consultă-te cu medicul tău pentru a vedea dacă poți să adaugi matcha în planul tău alimentar.

Matcha – pudra de ceai cu o mulțime de utilizări

Pulberea din frunze de Camellia sinensis este o pudră aromată, colorată și plină de antioxidanți. Astfel, matcha poate deveni ingredientul de nelipsit din prăjituri, smoothie-uri și băuturi, oferind atât o culoare intensă de verde viu, cât și un gust ușor dulceag și proaspăt. De asemenea, matcha se potrivește de minune în produsele cosmetice homemade.

Însă, utilizarea principala a matcha rămâne pentru prepararea ceaiului. Matcha este răspândită peste tot în lume, fiind folosită atât în ceaiuri reci, cât și în ceaiuri fierbinți. Cât timp folosești la preparare apă microstructurată de la ionizator, poți obține și tu  băuturi aromate și cu gust intens, apa noastră extrăgând toate substanțele nutritive din matcha. Prepară-ți și tu un ceai sănătos, antioxidant și energizant folosind apă microstructurată și bucură-te de un gust surprinzător și de nutrienți! 

Adaugă noul ingredient verde și sănătos pe raftul tău de plante pentru ceai!

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!