Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Cel mai economic ionizator este disponibil numai până la 30 noiembrie.

Pericolul din PET-uri – de ce să eviți apa îmbuteliată și cum o înlocuiești?

Pericolul din PET-uri – de ce să eviți apa îmbuteliată și cum o înlocuiești?

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Mihaela, expert în hidratare

Apa îmbuteliată în PET este un posibil risc pentru organism ca urmare a acțiunii mai multor factori: chimicalele care se degajă din recipient direct în apa pe care urmează să o consumi, particulele de microplastic, compoziția chimică care poate fi neconformă cu standardele de calitate a apei reglementate național. 

Citește în continuare și află mai multe despre pericolul din apa îmbuteliată în PET și care este alternativa de apă sigură de consum pe care noi o recomandăm, o apă cu beneficii pentru organism!

Apa îmbuteliată în PET poate fi contaminată cu substanțe chimice din plastic

Apa potabilă stocată în recipiente de de polietilen tereftalat (PET) este consumată la scară largă datorită comodității și prețului relativ scăzut (însă nu este cea mai ieftină sursă de apă). Transparency Market Research a estimat că piața mondială a apei îmbuteliate va crește rapid (cu 6,44% pe an) între 2017 și 2024, astfel că oamenii vor fi și pe viitor expuși unor riscuri asupra sănătății continuând să consume apă ambalată în acest mod.

Pericolul din apa de băut îmbuteliată în PET-uri rezidă într-o bună măsură în compușii chimici care se transferă din plastic în apă. Una dintre cele mai periculoase substanțe eliberate de plastic atunci când se află în expunerea razelor solare sau la temperaturi ridicate este bisfenolul, o componentă a materialului din care este fabricat PET-ul. 

Chiar dacă unele recipiente în care este ambalată apa au mențiunea „fără BPA”, acest lucru însemnând că PET-ul nu conține bisfenolul A, el totuși poate conține bisfenolul S (BFS). Ambele substanțe sunt dăunătoare și au fost asociate cu efecte precum perturbarea hormonilor. Alte substanțe care pot fi emanate din PET-uri direct în apa de băut sunt antimoniul, ftalat de dietil, ftalat de dimetil și ftalat de dibutil.

Apa îmbuteliată depozitată incorect poate deveni toxică

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au descoperit în iulie 2021 la noi în țară aproape 350 de operatori economici din 450 controlați care nu respectau condițiile de depozitare pentru apa plată și alte băuturi. S-au găsit zeci de paleți cu băuturi aflate în raza directă a soarelui, expuse la temperaturi ridicate, lucru pe care fizicianul Silviu Gurlui îl cataloghează ca fiind periculos.

Dintr-o cantitate totală de aproximativ 1 milion de litri controlată de comisarii ANPC, aceștia au găsit nereguli la o treime dintre produse. În plus, agenții economici au fost obligați să retragă de la vânzare o cantitate de peste 300 de mii de litri. Așadar, atunci când cumperi apă îmbuteliată nu știi de fapt ce se află în apa respectivă. Dacă a fost depozitată incorect, este posibil să cumperi o apă contaminată, periculoasă, care conține compuși chimici toxici și cu efecte negative asupra sănătății. 

Paul Anghel, directorul general ANPC, menționează că produsele au o fișă tehnică de securitate de la producător care includ condițiile de depozitare pe care comercianții ar trebui să le respecte. Totuși, atunci când cumperi o sticlă cu apă nu poți ști dacă operatorul economic a respectat acele condiții sau nu.

Fizicianul Silviu Gurlui menționează că în cazul depozitării apei îmbuteliate chiar și la temperaturi optime, pe termen lung sunt emanați compuși chimici mai mult sau mai puțin nocivi. Atunci când temperaturile unde este depozitată apa se apropie sau depășesc 40 de grade Celsius și incidența razelor solare crește, ne confruntăm cu un catalizator care determină creșterea ratei de migrare a compușilor chimici din PET.

Apa îmbuteliată este o apă intens procesată, care își pierde calitățile

Apa îmbuteliată trece prin procese complexe de procesare pentru a putea ajunge la o compoziție chimică stabilă și pentru a fi curățată de posibilii contaminanți care erau inițial în apa sursă (de exemplu în apa de izvor, principala sursă pentru apa îmbuteliată).

Așadar, în paharul tău ajunge o apă intens procesată și care chiar dacă promite anumite proprietăți precum o hidratare puternică sau capacități antioxidante, nu le poate păstra pe termen lung. Apa îmbuteliată are o perioadă de valabilitate ridicată, majoritatea producătorilor având mențiunea pe etichetă că apa este valabilă 6 luni. Fizicianul Silviu Gurlui spune că o depozitare de până la șase luni poate să crească cantitatea de stibiu (un compus chimic eliberat de PET-uri) în apă cu aproximativ 90%.

Astfel, achiziționarea apei de băut are numeroase riscuri:

  • riști să bei apă contaminată cu diverși compuși chimici;
  • riști să bei apă care nu a fost depozitată corespunzător;
  • riști să ingerezi particule de microplastic;
  • riști să bei o apă cu o compoziție chimică neconformă reglementărilor în vigoare.

Dacă vrei să faci o schimbare în ceea ce privește apa de băut, citește articolul în continuare și descoperă soluția noastră pentru a avea apă curată și proaspătă în orice secundă, direct la tine acasă!

Apa ambalată în plastic poate conține reziduuri de microplastic

Un studiu al Universității din Newcastle arată că, în medie, oamenii ar putea ingera aproximativ 5 grame de plastic în fiecare săptămână, ceea ce reprezintă greutatea echivalentă a unui card de credit. Potențialele efecte negative ale plasticului asupra sănătății umane încă sunt investigate, însă în mod normal plasticul nu are niciun rol benefic în organism, nefiind o substanță care să se afle în mod natural în corp. Astfel, este un intrus pe care și tu îl consumi dacă alegi să bei apă îmbuteliată în plastic.

Microplasticul este contactat prin diverse moduri, pe lângă apa îmbuteliată. Poți consuma microplastic chiar și din animalele marine, precum crustaceele. Este posibil ca acestea să fi intrat în contact cu microplasticul din oceane, iar din cauza faptului că noi consumăm crustaceele întregi, le ingerăm sistemele digestive poluate de plastic. Astfel, faptul că renunți la a cumpăra apă îmbuteliată în PET-uri ajută și alte verigi ale naturii, acțiunea ta ducând la reducerea cantității de plastic consumat și reducerea cantității de plastic care ajunge în mări și oceane.

Problema ingerării de microplastic poate fi oprită dacă acționezi și tu în acest sens, renunțând la a cumpăra plastic și optând pentru o alternativă mai sigură și mai prietenoasă cu mediul, pentru o sursă de apă necontaminată, curată, sigură pentru organism, care nu poluează și nu conține urme de plastic: apa ionizată provenită de la ionizatoarele de apă de la GoostoMix.

Bea apă sigură și curată de la ionizatorul de apă în locul apei din PET-uri

Dacă vrei să stai departe de pericolul din apa îmbuteliată în PET, investește într-un ionizator de apă de la GoostoMix!

Ionizatoarele noastre de apă sunt dispozitive performante care folosesc curentul electric pentru a ioniza, curăța și transforma apa de la robinet în apă sigură pentru consum, filtrată de impurități, clor și sedimente, o apă cu proprietăți îmbunătățite care sprijină organismul să funcționeze corespunzător. 

Modul de funcționare al ionizatorului este relativ simplu: îl instalezi la bucătărie conectat la țeava de alimentare cu apă municipală, îl conectezi la curent și apăsând butoanele intuitive de pe aparat, reușești să generezi nu doar apă de băut, ci și alte 4 tipuri de apă utile în viața de zi cu zi, alternative naturale la cosmeticele din comerț și la soluțiile de curățare și dezinfectare care conțin chimicale.

Comandă-ți un ionizator de apă de la noi și bea apă sigură pentru consum, renunțând la plastic!

De ce apa ionizată de băut este mai sigură pentru consum decât apa îmbuteliată în PET?

Apa de la ionizator pentru băut este o apă care nu are contact cu plasticul, deoarece provine din țeava de alimentare cu apă municipală, trece prin ionizator și apoi ajunge direct în paharul tău. Astfel, ea nu contactează compușii chimici care pot fi eliberați, în anumite condiții, din apa îmbuteliată în plastic. În plus, apa ionizată este o apă proaspătă pe care o poți genera ori de câte ori îți este sete, în orice moment.

De asemenea, apa ionizată de băut este o apă filtrată și cu proprietăți îmbunătățite, având anumite calități pe care nicio altă apă nu le are concomitent:

  • hidratează în profunzime deoarece are o structură microcluster. Astfel, apa ionizată are structura moleculară formată din grupări mici de molecule de apă, grupări care pătrund ușor în țesuturi și celule pentru a le hidrata. Apa de la robinet sau apa îmbuteliată nu au o astfel de structură, ele conținând grupări mari de molecule care nu sunt absorbite la fel de ușor;
  • este antioxidantă datorită conținutului de Hidrogen Molecular. Acesta este cel mai mic și mai puternic antioxidant cunoscut, fiind rar găsit în natură în această formă. Hidrogenul Molecular înlătură radicalii liberi periculoși din organism, molecule instabile care pot produce degenerare celulară, îmbătrânire prematură și necroză celulară.

În plus, utilizatorii aparatului menționează că apa ionizată le oferă mai multă energie, nu mai au senzația că apa a rămas în stomac, au un tranzit îmbunătățit, stare generală mai bună. Părerile utilizatorilor despre ionizator te pot ajuta să îți faci o impresie despre ionizator, însă dacă vrei să vezi și să testezi live dispozitivul, poți programa o întâlnire față în față în care să afli mai multe despre acest produs!

Care sunt apele furnizate de ionizatoarele de apă de la GoostoMix?

Ionizatorul de apă produce apă de băut sigură pentru consum și cu proprietăți îmbunătățite, și generează și alte tipuri de apă care înlocuiesc diverse produse cosmetice și de curățenie. 

Iată care sunt cele 5 tipuri de apă cu 7 niveluri diferite de pH furnizate de ionizatoarele de apă disponibile pe goostomix.ro:

  • apă de băut antioxidantă și microstrucutrată cu 3 niveluri de pH: 8,5, 9 și 9,5. Această apă poate fi consumată zilnic. În funcție de nevoile organismului, alege unul dintre cele 3 pH-uri sau consumă apă cu pH-uri diferite treptat, începând cu apa cu pH 8,5 și după fiecare 2 săptămâni să o înlocuiești cu celelalte ape de băut de la ionizator. Este important să depozitezi această apă în recipiente de sticlă, evitând plasticul. Asigură-te că o consumi în 48 de ore de la colectare deoarece după acest timp își pierde din calități;
  • apă Clean cu pH-ul 7 – este recomandată pentru copiii de până la 3 ani. Este indicat să fie consumată de adulți pentru administrarea medicamentelor alopate și în timpul mesei, dacă este cazul. Nu este recomandat să iei medicamentele cu apă ionizată cu pH-ul 8,5, 9 sau 9,5 pentru că dizolvă substanțele mult prea repede;
  • apă pentru frumusețe cu pH-ul 4,5 – 6 – este o soluție astringentă potrivită pentru hidratarea și curățarea pielii și pentru clătirea părului după șamponare, înlocuind balsamul. De asemenea, poate fi folosită pentru prefierberea pastelor (sau a altor alimente) și pentru lustruirea geamurilor și suprafețelor din inox;
  • apa degresantă BIO de uz casnic – este o alternativă naturală la produsele de curățenie din comerț. Acest degresant natural este o apă cu pH puternic alcalin (cu valoarea 11,5) care reușește să elimine petele de grăsime, amprentele, reziduurile dificile și împietrite de pe suprafețe, oale, ustensile de bucătărie, podea sau faianță. În plus, poate fi folosită pentru a scoate petele de grăsime de pe haine și reziduurile de pesticide de pe alimente;
  • apă dezinfectantă BIO de uz extern – este un dezinfectant 100% natural cu un pH puternic acid (de 2,5) ce elimină agenții patogeni de pe diverse suprafețe: mâini, masă, tocător, vase de bucătărie, toaletă, chiuvetă, întrerupător etc. Este numit și acid hipocloros și este alternativa fără chimicale pentru produsele dezinfectante din comerț.

Cumpărând un ionizator de apă primești la schimb zeci de produse utile. Comandă-ți și tu unul!

Investește într-un ionizator de apă și renunță la pericolul din PET-uri!

Apa îmbuteliată este un pericol real la adresa sănătății tale, mai ales dacă este depozitată de comercianți incorect și ajunge să contacteze compușii chimici periculoși din PET-uri. Renunță la apa îmbuteliată pentru că este nesigură, poluează și amenință sănătatea și natura și înlocuiește-o cu apa ionizată antioxidantă și microstructurată de la ionizatorul de apă!

Achiziționează acum unul dintre cele 5 modele de ionizatoare de apă de la GoostoMix și bea apă bună pentru organism, fără microplastic și alți compuși chimici periculoși!

Surse:

 

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!