Rețetele GoostoMix sunt adaptate la Thermomix de comunitate și nu sunt testate Vorwerk.

Bolile degenerative, problema secolului. Câteva măsuri care ne ajută să le evităm

Bolile degenerative, problema secolului. Câteva măsuri care ne ajută să le evităm

Cuprins

Articol (pre)gătit de
Alex, entuziast în nutriție

Asociate în trecut cu bătrânețea, în prezent bolile degenerative apar adesea în rândul tinerilor și devin din ce în ce mai îngrijorătoare. Genetica este o cauză de apariție, însă ele pot să vină și în urma alegerilor de zi cu zi. În acest articol vom discuta despre ce sunt bolile degenerative și cum putem să le evităm prin alegerile pe care le facem ca să ne menținem sănătoși cât mai mult timp.

Ce sunt bolile degenerative și cum îți afectează corpul

Definite prin progresivitate, bolile degenerative afectează o parte a corpului, iar pe măsură ce timpul trece ele deteriorează din ce în ce mai mult acea parte și implicit organismul. În spatele bolilor degenerative se află un proces continuu de modificări celulare, care pot afecta:

  • țesuturi,
  • organe.

Grupurile comune de boli degenerative se pot împărți în:

  • boli neurodegenerative, în decursul cărora celulele sistemului nervos central încetează să mai funcționeze sau mor prin neurodegenerare,
  • boli degenerative care afectează sistemul circulator, 
  • bolile neoplazice (cancere).

De regulă bolile degenerative veneau odată cu îmbătrânirea, dar în ultimii ani tot mai mulți tineri suferă de diabet, cancer, boli cardiace sau chiar Alzheimer sau Parkinson. Aceste boli pot fi moștenite, cauzate de diferite substanțe sau pot apărea în urma unui stil de viață alert și stresant, alimentației proaste, deshidratării și lipsa exercițiilor fizice. 

Odată apărute, aceste boli garantează în proporție mare un declin lent al corpului și minții deoarece multe dintre ele sunt incurabile. Cercetătorii lucrează pentru a descoperi metode de vindecare. Adesea doar simptomele sunt oarecum ameliorate sau evoluția este încetinită și puține boli degenerative sunt vindecate. Există însă o serie de măsuri pe care le poți lua când ești sănătos pentru a evita apariția lor, iar despre acest lucru vom discuta pe parcursul articolului.

Care sunt cele mai comune boli degenerative 

Există o serie de afecțiuni cronice sau degenerative care pot avea un efect semnificativ asupra capacității unei persoane de a se deplasa și de a avea grijă de sine. Condițiile cronice și degenerative frecvente care pot duce la dizabilități includ:

  • scleroză multiplă,
  • artrită,
  • Parkinson, 
  • distrofie musculară, 
  • Boala Huntington.

Lista de boli degenerative continuă cu: Alzheimer, diferite tipuri de cancer, scleroză multiplă și multe alte afecțiuni greu de gestionat.

Este extrem de important să se respecte un stil de viață sănătos pentru a evita aceste afecțiuni, care apar la vârste din ce în ce mai mici. Starea de sănătate este într-adevăr influențată de mulți factori care nu sunt sub controlul nostru, precum viruși, bacterii, gene, dar există măsuri pe care chiar tu le poți lua zi de zi, iar acestea joacă un rol extrem de important în prevenirea bolilor sau încetinirea dezvoltării lor. Ele includ o alimentație sănătoasă, ore de exerciții fizice și hidratare corectă pentru a permite organismului să își desfășoare cu succes toate procesele.

Ce dietă te apără de boli degenerative 

Pentru a-ți ajuta organismul să combată numeroase afecțiuni este important să atingi o greutate ideală într-un mod cât mai sănătos. Prin greutate ideală nu ne referim la o imagine cu o persoană neapărat slabă, ci la imaginea unei persoane care consumă preparate nutritive, sănătoase și își rezervă timp pentru exerciții fizice, adaptate nevoilor corpului. 

Iar dacă spui din start că un astfel de stil de viață nu poate să își facă loc în programul tău încărcat, e bine să știi că aceasta este o părere comună și are piedici prin care și noi am trecut. De aceea îți vom oferi sfaturi testate, care te vor ajuta să mănânci în fiecare zi sănătos pentru a evita bolile degenerative.

Atingerea unei greutăți ideale consumând preparate neprocesate îmbunătățește starea generală de sănătate și crește rezistența în fața bolilor degenerative precum: cancer, afecțiuni cardiovasculare, diabet. O alimentație sănătoasă scade presiunea la care este supus sistemul cardiovascular și efectele radicalilor liberi, care îmbătrânesc sistemul cardiovascular și aduc depuneri în artere, provocând mai multe tipuri de afecțiuni.

Pentru a menține o dietă care ține pe cât posibil bolile degenerative la distanță este important să:

  • consumi mâncare preparată de tine, acasă, cu ingrediente cât mai naturale. Dacă timpul îți stă în cale, poți opta pentru preparate gata într-un timp foarte scurt.
  • renunți la dulciurile cu o cantitate mare de zahăr. Poți prepara acasă deserturi delicioase fără zahăr sau poți pur și simplu să reduci cantitatea de zahăr din rețete.
  • te hidratezi corect și suficient. Știai că adesea senzația de foame este de fapt o sete mascată? Asta înseamnă că uneori când ai senzație de foame, corpul tău de fapt are nevoie de apă. De aceea specialiștii sugerează să bei apă suficientă pe toată durata zilei și dacă ai un orar dezordonat de mese, atunci când apare senzația de foame, bea mai întâi un pahar cu apă. S-ar putea să fie rezolvarea de care corpul tău are nevoie.

O dietă strictă nu este necesară atâta timp cât alegi să eviți produse procesate, să reduci sau chiar să elimini din viața ta zahărul și sucurile acidulate și să consumi în schimb mâncare gătită de tine și multă apă benefică pentru organism.

Cum reduci oxidarea pentru a evita bolile degenerative 

Există studii care sugerează că stresul oxidativ este implicat în patogeneza bolilor neurodegenerative și că administrarea de antioxidanți poate fi utilă în prevenirea și tratamentul bolilor neurodegenerative. Pentru a evita apariția bolilor degenerative este important să incluzi în dietă alimente bogate în antioxidanți și superalimente nutritive cu aceste calități demonstrate. Printre cele mai benefice fructe ca potențial de antioxidare se numără afinele (dar atenție, cât mai proaspete). Alături de afine, pe lista alimentelor care te ajută să îți menții sănătatea stau, printre altele, și:

  • kiwi,
  • fructele de pădure,
  • roșiile,
  • fasolea,
  • cătina,
  • spanacul,
  • sfecla.

După cum vezi, aceste alimente sunt comune și la îndemână pe tot parcursul anului. Asigură-te că incluzi o porție sănătoasă de antioxidanți în dieta ta zilnică, iar bolile degenerative vor fi mai departe de tine. Totuși, este important de știut că atunci când ele nu sunt consumate proaspete, direct rupte de la sursă, efectele antioxidante ale alimentelor sunt reduse pe măsură ce timpul trece, în câteva zile. Pentru a le reda puterile antioxidante, lasă alimentele să stea timp de aproximativ 10 minute în apă specială cu pH 11,5. Vei vedea cum alimentele sunt bine curățate de eventualele reziduuri chimice și capătă din nou gustul lor proaspăt, plus puteri antioxidante.

Antioxidanții vor ajuta organismul să neutralizeze radicalii liberi și să prevină deteriorarea timpurie. La fel ca în cazul fructelor care se oxidează rapid și vizibil, și corpul trece printr-un proces de oxidare. Oxidarea este responsabilă cu procesul de îmbătrânire și favorizează apariția oricăror tipuri de inflamare, de la cea mai simplă (orice afecțiune care se termină cu “ită” – rinită, spondilită, etc – care indică inflamație la nivelul unui organ sau țesut) până la apariția celor grave de tip cancer sau boli de inimă. Cu alimente bogate în antioxidanți, spălate în apă cu pH 11,5 generată de ionizatoarele prezentate de GoostoMix, vei avea o armă cu care să ataci stresul oxidativ.

Și corpurile noastre produc antioxidanți care reduc daunele cauzate de radicalii liberi, însă nivelul lor depinde, printre alți factori, de:

  • genetică, 
  • dietă, 
  • nivelul de stres la care ne supunem,
  • expunerea la soare, 
  • exercițiile fizice pe care le efectuăm sau nu, 
  • starea psihică.

Dieta influențează probabil cel mai mult nivelul de antioxidanți din organism, iar un stil de viață așa zis modern, care include un meniu format din fast-food, dulciuri și băuturi acidulate, duce la scăderea drastică a antioxidanților. Organismele noastre nu sunt făcute să consume cantități mari de zahăr, alimente prăjite sau procesate, pline de grăsimi dăunătoare. O astfel de dietă duce pe un drum sigur, către numeroase afecțiuni. Astfel, data viitoare când vrei o gustare, alege legume și fructe spălate în apă antioxidantă pentru a ridica implicit potențialul lor de antioxidare. Un aport considerabil de antioxidanți mai este adus și de ceaiul verde.

Cum reduci inflamarea din corp pentru a combate bolile degenerative 

Inflamația cronică este o cauza principală a multor boli degenerative legate de înaintarea în vârstă și de un stil de viață neechilibrat. Există dovezi științifice care demonstrează că ameliorarea inflamațiilor cronice permite prevenirea multor afecțiuni degenerative. Urmând obiceiuri sănătoase, precum cele specificate mai sus cu privire la dietă, inflamația ar putea fi redusă semnificativ.

Iar dacă te întrebi de ce vorbim despre inflamație și de ce trebuie redusă, este bine să știi că poate fi prezentă constant în organism. Practic, dacă nu mănânci sănătos, dacă nu faci destule exerciții fizice și dacă ești stresat, corpul tău are ca principal răspuns declanșarea inflamației. Cu toate că nu se simte și nu se vede, ea este prezentă și deteriorează corpul, contribuind la apariția bolilor degenerative. Inflamația este răspunsul natural al corpului când declanșează procesul de vindecare și ajută la combaterea rănilor și infecțiilor, însă prezentă constant, din cauza alegerilor nesănătoase, afectează sănătatea organismului. Atunci când inflamația apare fără să existe ceva ce necesită vindecare în organism, celulele sistemului imunitar care ne protejează în mod normal încep să distrugă arterele, organele și articulațiile sănătoase.

Iar pentru a reduce inflamația, îți recomandăm să:

  • consumi alimente care contribuie la controlul ei. Printre ele se numără: pește, nuci, semințe,
  • bei suficientă apă antioxidantă, generată de ionizatoare performate, pentru a ajuta corpul să își desfășoare procesele naturale,
  • elimini sau reduci alimentele care cauzează inflamație, precum: carnea roșie, prăjelile, mâncarea procesată, zahăr,
  • îți faci timp pentru exerciții fizice. Începe cu 30 de minute pe zi, de 3 ori pe săptămână, cu exerciții ușoare, apoi crește treptat durata și intensitatea.

Cum te îmbolnăvește cronic consumul de alcool 

Toată lumea știe, consumul excesiv de alcool dăunează, iar când vine vorba despre boli degenerative, se numără printre actorii principali. Pe scurt îți spunem că este bine să eviți să consumi alcool în cantități mari sau des, iar dacă vrei să știi și de ce, citește articolul nostru în continuare. 

Pe lângă efectele pe termen scurt, printre care se numără o sesiune de râsete din partea ta sau a celor care te însoțesc sau eventuale certuri, pentru că fiecare om reacționează în felul său, mai mult sau mai puțin prietenos, alcoolul cauzează efecte devastatoare pe termen lung. 

În timp, consumul excesiv de alcool poate duce la dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv: 

  • hipertensiune arterială, 
  • boli de inimă, 
  • accidente vascular cerebrale, 
  • boli de ficat,
  • probleme digestive,
  • diferite tipuri de cancer,
  • slăbirea sistemului imunitar. 

Alături de bolile degenerative, alcoolul poate aduce și alte afecțiuni, care și ele la rândul lor pot declanșa alte boli. Dintre ele amintim: probleme cu memoria, depresie, anxietate, tulburări de somn, probleme sociale.

Astfel, sfatul nostru este să consumi alcool în cantități moderate pentru a menține corpul sănătos cât mai mult timp.

Ce alte măsuri poți lua pentru a evita bolile degenerative 

Pe lângă cele specificate mai sus, este important să ții cont de:

  • programul de somn,
  • influența fumatului asupra organismului,
  • beneficiile vizitelor regulate la doctor. 

Somnul insuficient este legat de apariția diabetului, a bolilor de inimă și a obezității. Un program aproximativ 7 ore de somn pe noapte este recomandat pentru adulți, însă acesta poate varia în funcție de stilul de viață.

Fumatul este fruntaș la moarte prematură și provoacă numeroase afecțiuni cronice cu efecte devastatoare. 

Iar în cele din urmă, prevenirea este cheia sănătății. Astfel, aplică toate sfaturile de mai sus și vizitează-ți doctorul cel puțin anual pentru un set complet de analize. În special dacă ai antecedente familiale ale unei boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul sau osteoporoza, este posibil să dezvolți la rândul tău afecțiuni degenerative. De asemenea, este de reținut că obiceiurile nesănătoase care declanșează boli degenerative se transmit de la o generație la alta. Este extrem de important să refuzi moștenirea obiceiurilor nesănătoase. Discută cu doctorul tău despre istoricul sănătății familiei și ia măsurile necesare pentru a preveni apariția bolilor sau pentru a le depista din timp.

Alegerile sănătoase țin bolile la distanță

Alege în fiecare zi sănătatea. Când ai în față dulciuri din comerț, refuză și consumă în schimb fructe sau legume crude, când ți se face poftă de un suc, alege un pahar cu apă bună, în loc să stai 30 minute uitându-te pe Facebook, alege 30 de minute de exerciții fizice. 

Procedând astfel, vei putea prevenii afecțiuni precum obezitate, hipertensiune arterială, cancer, boli de inimă și multe alte afecțiuni cronice.

Sănătatea ta este în mâinile tale într-o mare proporție, deci controlează tot ce poți și ai grijă de corpul tău. 

Pentru a-ți fi de ajutor în lupta cu bolile degenerative, noi îți prezentăm 2 aparate performante care care te vor ajuta:

  • robotul de bucătărie multifuncțional cu care vei putea să gătești mâncare sănătoasă în timp record și fără efort,
  • ionizatoarele de apă perfomante care generează apă benefică pentru organism, dar și alte tipuri de apă care înlocuiesc multe produse chimice din casă.

Contactează-ne dacă vrei să afli mai multe informații despre cum aceste 2 dispozitive îți pot schimba viața și te pot menține sănătos.

Surse:

GoostoMix, o platformă care prezintă aparate inovative pentru o bucătărie modernă.
Comandă-ți propriul Thermomix TM6

Completează datele de mai jos și noi te vom contacta pentru a-ți oferi tot ajutorul necesar.

Preț: 1395 Euro
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru! Vei primi noutăți, articole, informații despre hidratare și alimentație pentru sănătatea ta!