Cuprins
- Alimentele cu multe grăsimi sunt sănătoase?
- Trebuie să mănânci puțin și des?
- Cartofii sunt nesănătoși și îngrașă?
- Alimentele low fat sunt bune pentru alimentație?
- Trebuie să bei cât mai multă apă pe zi pentru a rămâne hidratat?
- Dacă mănânci sănătos este destul ca să slăbești?
- Trebuie să fii slab ca să fii sănătos?
- Superalimentele sunt doar marketing eficient?
- Demontează miturile prin explicații corecte, justificate și argumentate!
Suntem înconjurați de sute de informații în fiecare zi. Sfaturi, recomandări și impresii se găsesc la tot pasul, însă de multe ori se întâmplă să primești informații care în realitate se dovedesc a fi neadevărate. Aceste mituri îți pot pune în pericol sănătatea și de aceea este important să le cunoști și să le deosebești de realitate.
În acest articol îți vom prezenta cele mai relevante mituri despre nutriție, pe care să le eviți și pe care să le înlocuiești cu varianta corectă!
Alimentele cu multe grăsimi sunt sănătoase?
Poate unul dintre cele mai întâlnite mituri, această afirmație se regăsește într-o mulțime de sfaturi și recomandări. Totuși, ce oamenii omit să spună este categoria de alimente cu multe grăsimi care este nesănătoasă.
Grăsimile devin periculoase atunci când sunt consumate în cantități mari sau când provin din alimente precum: fast-food, produse procesate, alimente prăjite în ulei. Aceste alimente produc așa-numitele „grăsimi rele”.
Grăsimile bune, în schimb, provenite din preparatele gătite acasă, prin metode sănătoase, sunt binevenite în organism, fiindcă produc o mare cantitate de energie. Grăsimile sunt un nutrient esențial pentru organism, în lipsa căruia organismul are de suferit. Poți să consumi grăsimi bune din alimente precum:
- avocado;
- pește;
- ou;
- nuci, semințe, alune;
- iaurt.
Totuși, este important și modul în care le gătești. Alege să îți prepari rețetele favorite din alimentele cu grăsimi bune folosind tehnici care păstrează nutrienții și substanțele benefice. Bazează-te pe robotul tău multifuncțional de gătit dacă vrei să gătești rețete sănătoase, fiindcă reușește să dea gust bun mâncării și fără să folosești mult ulei și fără să prăjești. Dispozitivul de bucătărie gătește prin mai multe tehnici:
- slow-cook;
- sous-vide;
- fierbere;
- sotare;
- caramelizare;
- fermentare;
- îngroșare.
Este important să renunți la produsele alimentare nesănătoase, cu multe calorii și puțini nutrienți. Organismul trăiește cu ajutorul substanțelor hrănitoare pe care i le oferi, iar grăsimile se află pe listă. O dietă fără grăsimi poate fi dăunătoare corpului. Este indicat să păstrezi întotdeauna un echilibru și să eviți excesele!
Trebuie să mănânci puțin și des?
Această teorie a fost intens mediatizată, explicația fiind că organismul digeră mai repede alimentele care pătrund în corp în cantități mici, chiar dacă mănânci mai des. Totuși, nu este necesar să adopți acest tip de dietă dacă știi că ai un organism sănătos, care poate să descompună corect și eficient alimentele pe care le consumi.
Pentru a te asigura că menții un echilibru între numărul de calorii consumate și preparatele pe care le servești la masă, este îndeajuns să îți controlezi porțiile. Acest lucru înseamnă că poți să ai cele 3 mese principale și 2 gustări pe zi, însă respectând cantitatea de aproximativ 2000 de calorii, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Cât timp menții acest număr, consumi alimente sănătoase și ai o alimentație echilibrată, corpul va putea digera cu succes alimentele consumate după fiecare masă.
În funcție de metabolismul tău, este posibil să asimilezi mai bine nutrienții dacă ai mese dese cu mâncare puțină, însă dacă respecți recomandările OMS corpul poate face față cu brio digerării alimentelor.
Cartofii sunt nesănătoși și îngrașă?
Această teorie poate fi valabilă doar în cazul în care faci exces de cartofi. Cei prăjiți sunt mai nesănătoși decât cei gătiți la cuptor sau la aparatul tău de bucătărie, de aceea trebuie evitați. Totuși, dacă gătești cartofii printr-o tehnică sănătoasă și îi consumi echilibrat, nu îți vor aduce kilograme în plus.
În cartofi se găsesc o mulțime de nutrienți esențiali. Iată care sunt nutrienții din 100g de cartofi copți:
- 92% carbohidrați;
- 1% grăsimi;
- 7% proteine.
De asemenea, conțin vitamine și minerale și un total de 93 de calorii. Cartofii trebuie consumați în porții corespunzătoare și, mai ales, trebuie gătiți cum trebuie. Alege să îi pregătești sănătos, în rețete delicioase precum:
- cartofi cu verdețuri și usturoi – este un preparat bine aromat și bun pentru o masă sățioasă de prânz, alături de un fel principal;
- piure de cartofi la aburi – este bun pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu o rețetă cremoasă, fină și gustoasă;
- supă cremă de cartofi – este un mix de gusturi de legume, cu un iz puternic de pătrunjel proaspăt și condimente, perfect de savurat în familie.
Așadar, mitul conform căruia cartofii sunt nesănătoși și îngrașă se aplică doar atunci când îi consumi în exces și gătiți necorespunzător. Consumă cartofi cu măsură, gătește-i cu tehnicile din dotarea robotului tău de bucătărie și îi poți consuma liniștit, fără grija că te vor îngrășa.
Secretul unei alimentații sănătoase este să consumi alimente diversificate, câte puțin din toate, pentru ca organismul să-și extragă mai mulți nutrienți.
Alimentele low fat sunt bune pentru alimentație?
Acest mit vorbește despre produsele alimentare găsite în supermarketuri marcate cu „low fat” sau „diet food”. De obicei, gândul că aceste alimente nu conțin deloc grăsimi poate părea încântător. Totuși, produsele își păstrează un gust savuros și delicios pentru că au în componență fie:
- zahăr prea mult;
- sare în exces;
- substanțe care potențează gustul mâncării;
- prea multe condimente.
Asigură-te că achiziționezi produse naturale, citește lista de ingrediente și consultă un nutriționist dacă vrei să afli mai multe despre cum să ții o dietă sănătoasă. Produsele destinate dietei pe care le găsești în comerț pot face mai mult rău decât bine, de aceea este esențial să știi ce conțin.
Înlocuiește aceste alimente cu fructe și legume proaspete pentru că sunt mai sănătoase, mai gustoase și conțin cantități mari de vitamine și minerale.
Trebuie să bei cât mai multă apă pe zi pentru a rămâne hidratat?
Probabil că și tu ești sfătuit des să bei cât mai multă apă. Totuși, cât înseamnă mai mult?
În mod cert nu trebuie să bei litri întregi de apă. Cantitatea recomandată se calculează în funcție de corpul fiecăruia, după formula: număr de kilograme x 0,35 ml de apă. În același timp, este important și tipul de apă pe care îl consumi. Pentru a te asigura că apa poate fi folosită de organism în mecanismele sale, este indicat să bei apă curată și cu pH adaptat.
Un mod sănătos de a obține apă potrivită organismului este cu ajutorul ionizatorului de apă. Pe lângă faptul că filtrează apa de impurități, îi schimbă și pH-ul, obținând astfel apă sigură de băut, cu proprietăți îmbunătățite. Iată ce o diferențiază de apa de la robinet sau de apa îmbuteliată:
- apa trece prin 3 filtre, care o curăță de sedimente, rugină, substanțe periculoase;
- apa ionizată nu conține microplastic, precum unele ape îmbuteliate;
- are o structură micro-cluster, ce îi permite să pătrundă rapid în interiorul celulelor și țesuturilor, hidratând în profunzime;
- conține hidrogen molecular, o moleculă obținută în urma ionizării, ce luptă împotriva radicalilor liberi.
Consumă cantitatea potrivită corpului tău de apă ionizată și nu numai că te hidratezi corespunzător, ci sprijini corpul și să fie mai sănătos!
Dacă bei apă insuficientă pentru organismul tău, poți să întâmpini probleme serioase de sănătate, cauzate de deshidratare, cum ar fi:
- oboseală – din cauză că lipsa apei încetinește organismul;
- hipertensiune – când corpul este bine hidratat, sângele are în componență 92% apă. Când ai prea puțină apă în corp, sângele devine mai dens și fluxul încetinește, rezultând tensiune ridicată;
- tulburări digestive – lipsa apei și a mineralelor alcaline (pe care le găsești în apa alcalină de la ionizator) poate duce la gastrită, ulcer sau reflux acidic.
Este important să bei o cantitate optimă de apă pe zi, adaptată corpului tău, dar, mai important, să bei apă curată și cu pH corespunzător!
Dacă mănânci sănătos este destul ca să slăbești?
În cazul în care îți dorești să dai jos câteva kilograme într-un mod sănătos, pe lângă alimentație va trebui să mai faci câteva schimbări importante. Slăbitul este un proces complex, care presupune reducerea țesutului adipos și câștigarea de masă musculară. Dacă vrei să slăbești doar prin alimentație în deficit caloric, este posibil ca la sfârșit corpul tău să nu arate așa cum ți-ai dorit.
Poți slăbi sănătos, iar la final să obții un rezultat îmbucurător adăugând și sportul pe lista ta zilnică de activități. Prin exerciții și antrenamente reușești să:
- îți remodelezi corpul;
- crești volumul mușchilor;
- respiri mai ușor;
- îți reglezi ritmul bătăilor cardiace.
Ieși să alergi în parc, urmărește materiale video cu antrenamente și realizează-le și tu acasă sau contactează un antrenor personal și începe transformarea! Asigură-te că sportul și alimentația sănătoasă sunt parte din viața ta, iar kilogramele în plus vor dispărea.
De asemenea, este important să bei și cantitatea corespunzătoare de apă pentru a avea pachetul complet pentru un slăbit eficient și un corp sănătos.
Trebuie să fii slab ca să fii sănătos?
Deși ideea de corp slab și subțire este promovată intens în comunicarea de masă, nu trebuie să te lași influențat de imaginea corpului aparent „perfect”. Perfecțiunea este imposibil de atins, iar ceea ce vezi promovat în online, în reviste și la televizor sunt imagini care arată bine, însă nu înseamnă că persoanele respective sunt mai sănătoase.
Un corp sănătos poate să aibă 50, 60 sau 70 de kilograme, numărul variind de la o persoană la alta. Materialul genetic primit de la părinți este principalul factor ce influențează elementele ce țin de corpul tău:
- modul în care funcționează organismul;
- predispunerea la creșterea în greutate;
- tipul de metabolism.
Astfel, unele persoane pot avea, spre exemplu, un metabolism rapid, cu arderi intense și de aceea acumulează cu greu țesut adipos.
Reține faptul că sănătatea organismului tău ține întotdeauna de câțiva factori esențiali:
- alimentație;
- stil de viață;
- apa pe care o bei;
- aerul pe care îl respiri;
- starea ta psihică.
Pentru ca organismul tău să funcționeze corect, viața ta trebuie să fie dominată de echilibru în toate. Asigură-te că îndeplinești toate nevoile corpului tău, fii atent la împrejurările care îl pot afecta și încearcă să previi cât de mult afecțiunile medicale, făcând alegeri sănătoase!
Superalimentele sunt doar marketing eficient?
Deși studiile încă nu au definit concret termenul de superaliment, această noțiune tinde să devină tot mai întâlnită în articolele despre sănătate. Ce este concret este că unele alimente au proprietăți deosebite: conțin o cantitate mare de nutrienți și au, în același timp, puține calorii. Există un număr limitat de astfel de alimente, de aceea este important să le cunoști și să le introduci în alimentația ta.
Superalimentele sunt produse ce te ajută să ai o alimentație sănătoasă, prin care să îi furnizezi organismului tău substanțele hrănitoare de care are nevoie, cu un minim de calorii consumate. Iată care sunt cele mai cunoscute superalimente, ce merită folosite în rețetele tale:
- spirulina – este o pudră bogată în antioxidanți, care pot proteja împotriva deteriorării corpului;
- maca – este o plantă regăsită sub formă de pudră sau capsule, plină de nutrienți ce energizează organismul. Este și plantă medicinală, având efecte pozitive asupra hormonilor;
- turmericul – este un condiment ce conține antioxidanți, ce ajută în restabilirea sănătății corpului tău;
- avocado – este un fruct consacrat prin cantitatea bogată de grăsimi sănătoase, ce oferă energie imediat ce îl consumi;
- afinele – fructe mici și aromate ce ies din tipare prin cantitatea impresionantă de antioxidanți.
Demontează miturile prin explicații corecte, justificate și argumentate!
De fiecare dată când citești ceva nou despre sănătate, recomandări și diverse sfaturi, asigură-te că nu se încadrează printre miturile despre nutriție și stil de viață. Unele idei preconcepute se răspândesc rapid și ajung la tine printr-o formă sau alta, de aceea este important să le identifici rapid și să le demontezi dacă este cazul.
Sănătatea organismului tău poate fi menținută făcând alegeri corespunzătoare, obiceiuri sigure și fără să faci excese. Dacă respecți aceste principii de bază, vei sesiza de îndată ce se încadrează la categoria mit.
Pentru a te asigura că ai grijă de sănătatea ta, renunță la alimentele nesănătoase, gătește rețete echilibrate, în care să folosești alimente nutritive, bea cantitatea de apă potrivită corpului tău și introdu sportul printre activitățile tale zilnice!
Pune sănătatea pe primul loc și lasă deoparte miturile pe care le vezi la tot pasul. Fii informat, întreabă medicul atunci când ai dubii și astfel vei avea un organism care funcționează corect!
Surse: